Birkaç yıl öncesiydi. Sosyal medyadan bir mesaj düştü bilgisayarıma. Eski adı Ankara’daki Afyonkarahisarlılar ve İlçeleri Dayanışma Derneği olan Afyonkarahisar Kültür ve Turizm Derneği Başkanı, telefon numarasını bırakarak Afyonkarahisar’la ilgili yazdığım bir şiir için görüşmek istiyordu. Verilen numarayı hemen aradım. Yaklaşmakta olan 24 Kasım Öğretmenler Gününe davet edildim. Nazik davetlerini seve seve kabul ettim.  Ankara’da böyle bir derneğin olduğunu bilmediğimden hayıflandım diyebilirim.

Dernekte Afyonkarahisarlı hemşehrilerimle tanıştım. Yıllardır memleket dışında yaşayan biri olarak hemşehrilerimle aynı çatı altında toplanmak bana huzur verdi. Gözlerinde, yüzlerinde, ruhlarında, sözlerinde memleketimin topraklarını gördüm, Kocatepe’yi gördüm. Yönetim Kurulunda görev yapanların içten misafirperverliğini buldum. Kendime o kadar yakın hissettim ki; ben de bu toprakların çocuğuyum, ben de sizin kızınız, kız kardeşinizim duyguları ile doldum taştım. Hemen derneğimize üye oldum.

Derneğin aktif, çalışkan Başkanı Sayın Mehmet Ali Özerkan durmadan proje üretiyor, onu destekleyen Onursal Kurucu Başkanlarımızdan Prof. Dr. Sayın İrfan Ünver Nasrattınoğlu’nun tecrübe ve önerilerinden yararlanarak, dernekte şiir şölenleri, kutlama günleri yapılıyordu.  Afyonkarahisar’ın adını duyurmuş tarihte yaşayan büyüklerini anma günleri düzenleniyordu. Bunun için otobüsler ayarlayarak Afyonkarahisar’da yerinde anıyorduk. Hemşehrilerimizle Zafer yürüyüşüne katılıyor, memleketimizin kurtuluşunu yeniden yaşıyorduk. Bütün bunlar olurken ben kendimi yönetim kurulunda buldum. Çalışmaları yakinen görüyor, daha fazla bir şeyler yapabilmenin gücünü kendimde hissediyordum.

Ankara’da okuyan Afyonkarahisarlı Üniversite öğrencisi kardeşlerimize burs verirken kimsenin hakkını yememek için kılı kırk yararken, depremzedeler için kan bağışı ve yardım toplamaya çalışırken Yönetim Kurulu olarak durmadan çalışıyorduk. Öğrencilere hafta sonları kahvaltı günleri düzenleniyor, onlara yabancı dil kursları veriliyordu. Bu çalışma gayretlerine Afyonkarahisar’ımız ve derneğimize daha fazla ne yapabiliriz düşüncesi ile yola çıkılarak;  yıllardır hayalini kurduğumuz Kamu Yararına Dernekler Statüsüne girme kararını aldık…

Yönetim Kurulunun aldığı bu karar Ankara’da 1975 yılından beri aralıksız faaliyetini sürdüren dernek için çok önemli bir karar ve aylarca sürecek sabır isteyen bir yolculuktu. 2022 yılının Şubat ayında yönetim Kurulu olarak Afyonkarahisar milletvekillerine TBMM’de bir ziyaret gerçekleştirdik. Ben ilk defa Gazi meclisimizin misafiri oluyordum.   Bu ziyaretimizde derneğimizin daha fazla yararlı olması isteği ile Kamu Yararına Çalışan Dernekler Statüsüne geçme talebimizi ilettik. Milletvekillerimizin desteğini istedik.

  Bunun için tüzükle ilgili bütün prosedürlerin yerine getirilmesi gerekiyordu. Dosyalarımız Ankara Valiliği Dernekleri Masa’ sına teslim edildikten sonra üst düzey müfettişlerince aylar süren denetiminden geçti. Denetimler sonucu tebrik, takdir ve teşekküre layık görülen dosyalarımız sonunda Cumhurbaşkanlığı makamına kadar ulaştı. Milletvekilimiz Sayın Mehmet Taytak’ın destekleri ve Sayın Ali Özkaya’nın girişimleri ve gayretleri ile sonunda Kamu Yararına Çalışan Dernek Statüsüne alındık. Kendilerine hemşehrilerim ve derneğimiz adına teşekkür ediyorum.

Müthiş bir iş başardık… Hayallerimizi gerçekleştirdik. Bu gurur verici tabloda, Yönetim Kurulu ekibi içerisinde yer almaktan onur duydum. Kendimde daha çok çalışma azmi oluştu diyebilirim. Bu başarıya imza atan, başta Sayın Başkanımız Mehmet Ali Özerkan olmak üzere, yönetim kurulumuzda yer alan, Başkan Yardımcımız İbrahim Aydoğdu, Erhan Bilge, Mürşide Ayhan, Sami Süzer, İsmail Aydınkaş, Eren Özerkan’a; içinde bulunduğum bu ekibe sonsuz teşekkürlerimi sunarım.

Kamu yararına Çalışan Dernek Statüsüne geçtik… Şimdi neler olacak, neler yapacağız?

Öncelikle Cumhurbaşkanlığımızın Kamu yararına derneklere sağlamış olduğu kaynaklardan en verimli şekilde faydalabileceğiz; bakanlıklarımızın aynı kaynaklarından yararlanılacak.

Projeler yaparak Dünya Bankasının derneklere verdiği destekleri alabilecek. Kamuya ait çok düşük kiralarla uzun dönem kiralamalı yer sahibi olarak kamuya ve hemşehrilerimize hizmet etmek.

Halen Afyonkarahisarlı öğrencilerimize sağladığımız burs imkânlarını arttırarak diğer illerimizin öğrencilerine de sağlayabilmek.

Dar gelirli ailelere,  öksüz ve yetim çocuklara daha fazla destek olabilmek... Bundan başka derneğimizin adına illerimizin marka değeri yüksek firmalarının ürünlerini pazarlayabilmek için iktisadi işletmeler açabilmek.

Yurt dışında ortaklıklar tesis edebilmek gibi pek çok faaliyeti yürütme sorumluluklarını almış bulunuyoruz.

Çalışkan gayretli Yönetim Kurulumuz yeni başarılara imza atmak için yola çıktı bile.  Afyonkarahisar’ımıza, hemşehrilerimize ve tüm milletimize hayırlı uğurlu olsun.