Mesken ve binalarda, “Enerji kimlik belgesi” gündeme bomba gibi düştü.
Enerji kimlik belgesi zorunlu mu, kimler alacak? sorusu vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Yeni yıla kısa bir süre kala enerji kimlik belgesi araştırmaları hızlandı. İnşaat Mühendisi Mahmut Taşpınar da konuyla ilgili bir açıklamada bulundu.
Taş Yapı İnşaat Mühendislik Mantolama Firması sahibi İnşaat Mühendisi Mahmut Taşpınar, konu hakkında “Enerji kimlik belgesi bulunmayanların gerekli evrakları temin edip, ilgili yerlere başvuru yapması gerekiyor. Bina sahipleri ve yöneticiler, kimlik belgesini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş enerji verimliliği danışmanlık şirketlerine başvurarak alabiliyor.” Dedi.
İnşaat Mühendisi Mahmut Taşpınar, açıklamasında "Vatandaşlar bundan sonra enerji kimlik belgesi olmadan bina alım satım ve kira işlemi yapamayacak. Belgenin geçerliliği ise 10 yıl sürecek. Enerji Kimlik Belgesi nedir sorusunun yanıtını merak eden vatandaşlar için EKB kısaca; Buzdolabı, çamaşır makineleri gibi beyaz eşyalardaki ya da klimalarda var olan enerji performans sınıflandırmaları artık binalar için de olacak. Yani tıpkı beyaz eşyalarımızda var olan A sınıfı enerji verimliği ibaresi gibi binalarda da olacak. Binalarda da aynı şekilde A sınıfı en verimli seviyeyi belirtirken, G sınıfı en düşük verimli seviyeyi belirtecek. “ dedi.
Taşpınar, konuyla ilgili olraak vatandaşları uyardı ve “Düzenlemeye enerji kimlik belgesi sınıfı en düşük C sınıfında olacak. C sınıfından daha düşük seviyede çıkan yeni yapılacak veya yapılmakta olan binalar kanunen iskan ruhsatı alamayacak..” hatırlatmasında bulundu.
Taş Yapı İnşaat Mühendislik Mantolama Firması sahibi İnşaat Mühendisi Mahmut Taşpınar, sözlerine şöyle devam etti:
“1 Ocak 2011 tarihinden sonra yapı ruhsatı almış binaların (yeni binalar), yapı kullanma izin belgesi (iskan ruhsatı) alınması aşamasında Enerji Kimlik Belgesini ilgili idareye (belediye) sunması gerekmektedir. Aksi takdirde, yapı kullanma izin belgesi kanunen verilmemekte. Mevcut binalar ve 1 Ocak 2011 tarihinden önce yapı ruhsatı almış ve inşaatı devam edip henüz yapı kullanım izni almamış binalar için Enerji Verimliliği Kanununun yayımı tarihinden itibaren on yıl içinde Enerji Kimlik Belgesi düzenlenir. 2 Mayıs 2017 tarihinde sona eren tarih 1 Ocak 2020'ye kadar uzatıldı.”
Mahmut Taşpınar, tüm bina, mesken sahiplerini, apartman ve site yöneticilerine de çağrıda bulundu ve “Taş Yapı olarak bu önemli konuda kendilerine yardımcı oluyoruz. Lütfen çekinmeden bize, uzman ekibimize müracaat etsinler. Hemen ücretsiz keşif yapıyoruz ve uygun koşullarda çözüm odaklı hizmet veriyoruz. Tek yapacakları iş bizlere başvurmaları. Her zaman apartman, bina sahpleri ve yönetici arkadaşlarımızın hizmetindeyiz “ dedi.