Afyonkarahisar’da bazı okullarda alenen ve pervasızca toplanan zorunlu bağış konusu yine gündeme geldi.

Son olarak, malum bir okulda depremzede ailelerden nakil için “bağış(!)” talep edilmiş. Şu anda bu iddia sözde soruşturuluyor, anlatılana göre müfettişler tarafından “titizlikle ve ciddiyetle” iddia soruşturuluyormuş.

Daha önce Afyonhaber’de haber olarak gündeme getirdik, bu konu Afyonkarahisar gündeminin de canını sıkmaya başladı ve gittikçe de çirkinleşiyor. Bunun en son örneği de depremzedelerden bile bağış(!) istemeye kadar gitti.

Bazı okul müdürleri, okulunun en temel ihtiyaçları için ezile büzüle öğrenci velilerinden nazik ve kibar bir şekilde Okul Aile Birliği vasıtasıyla bağış isterken; bazı okul müdürleri de o kadar pervasız, o kadar korkusuz, o kadar cesur ki, whatsapp gruplarından makbuz paylaştırmaya kadar bağış(!) talep ediyor. 

Ezile büzüe, Okul Aile Birliğine aidat olarak bağış isteyen okul müdürü, en küçük bir soruşturmada ya uyarılıyor, ya ceza alıyor. Pervasızca, korkusuzca, alenen ve artılı eksili verem vermeyen çizelge ya da makbuz paylaştıracak, veliyi tehdit edecek kadar bağış(!) alan, bunu da sistematik bir şekilde fiyatlandıran okul müdürleri defalarca sözde soruşturma geçirmesine rağmen korunuyor, kollanıyor.

Sınıfların ve okulların whatsapp grupları var. Bu gruplardan aidat adı altında kim verdi kim vermedi artılı eksili çizelgeler paylaşıldığını biliyoruz.

Whatsapp gruplarında öğretmenlere ya da okula dolap, laptop vb. alma adı altında velilerden sistematik bir şekilde paralar toplandığını, vermek istemeyen velilerin dışlandığını, kınandığını, lince maruz bırakıldığını biliyoruz.

Bazı okullarda sınıf değiştirme, öğretmen seçme, kayıt olma, nakil kabul edilme vb. her tür talepte belirlenen ücretlerin bağış adı altında toplandığını Afyon’da sağır sultanlar bile duydu.

Bunu bir tek Afyon’da Milli Eğitim Müdürlüğü duymadı sanırım, söz konusu “tek muhatap kabul edilen” sendikanın ve güç odaklarının etkisiyle.

Öğretmenlerin, kaynak kitap konusunda öğrencilerinin daha iyi yetişmesi, daha çok soru çözmesi adına kaynak kitap istemesi olayına “gönüllü olmak” koşuluyla anlayış gösterilebilir. Bunda bir art niyet aramak istemem. Nihayetinde çocuklar ek kaynakları çözüyorlar ve akademik olarak bir şeyler artı kazanıyorlar. Kaynak kitap olayına karşı değilim, hatta “zorunlu tutulmaması” ve "kaynak alamayan ailelere yardımcı olunması" kaydıyla destek de verilebilir.

Ancak bu sistematik hale getirilen, okul idareleri eliyle whatsapp gruplarında velilere dayatılan bağış adı altında gönüllü gibi gösterilen para toplama olayı artık ayıp hatta skandal boyutuna ulaştı.

Ömer Elçi ve sade bir vatandaş olrak rica ediyoruz, Afyonhaber ve bir gazeteci olarak da son kez ikaz ediyorum...

Lütfen bu konu artık gündeme gelmesin, getirilmesin... 

Bazı okullarda pervasızca yürütülen bağış adı altında zorunlu para toplama aymazlığına bir son verilsin. Bu konu, gerçekten can sıkmaya, çirkinleşmeye başladı... Artık biz çözüm bulunması gerekiyor.

Özellikle bu son depremzede aileden nakil ücreti adı altında okul aile birliğine bağış olayı araştırılsın. Göstermelik değil, ciddi bir şekilde araştırılsın ve sonucu kamuoyuna açıklansın.

Umarız ki, bu da daha öncekiler gibi “göstermelik ve gaz almalık bir soruşturmalar” gibi olmaz...

 

ÖMER ELÇİ