Şuhutlu Araştırmacı Habib Akalın, Şuhut'ta bulunan Synada Antik Knetiyle ilgili yeni ve ilginç bir bilgiye ulaştı.

Habib Akalın, yaptıığ araştıma sonucu ulaştığı bilgiyi şöyle paylaştı:

SYNNADA ANTİK KENTİNDE YAŞAYANLAR HANGİ TİYATROYA GİDERLERDİ?..

Pisidia Antiokheia Tiyatrosu Yalvaç'ta bulunan Tiyatro ; Synnada (Şuhut) ,Philomelion (Akşehir) ,Apameia (Dinar), Apollonia (Uluborlu)

Söz konusu tiyatro hellenistlik dönemde yani Mö 25 – daha öncesinde Seleukid Krallığı içinde bir kentte idi. Bölgede M ö 25 yılında Galatia eyaleti kurulduğu için Roma imparatatoru Augutus Colonia Ceasarea isminde roma kolonisini kurdu. 5 ve 7 legiondan ( emekli askerler ) ile veteranlardan oluşan gurupları bu bölgede bulunan Frigler , Grekler ve Yahudilerle aynı zaman diliminde yaşamaya başladılar. Farklı kültürlerin birlikteliği her tarih dönümünde olduğu gibi bu bölgedede hamamlar, çeşmeler tiyatrolar yapılmasına bir sebeptir. Antiokheia Tiyatrosu 5000 kişilikti. Tiyatro yapılarının üzerinde bulunan yazıtlarda ise söz konusu bölümlere kimlerin veya hangi gurupların oturacağı , görevliler ve kurumlara ayrılan yerler hakkında bilgiler bulunmaktaydı.

Resimlerde bulunan yerleri Fransız kaynaklarından alınmış ve SYNNADALILARIN BELEDİYE MECLİSİNE AİT yazılı bir yazıtta bulunuyor. Bu yazıta göre söz konusu resimlerdeki siyah beyaz olan resimler SYNNADA BELEDİYESİ ENCÜMENLERİNİN oturduğu yerlerdir. Bu bilgi Synnada Antik Kenti ile Pisidia Antiokheia Kentinin kültürel ve sanatsal yönde bir bağ oluşturduğu gerçeğine varmaktadır. Yine farklı bir tarihçi William Ramsay a göre bu bölgede bulduğu bir yazıtta Claudio Seleukeia lılar ile anlaşma metni tespit edilmiştir. Buda bu bölgenin sanat ve tiyatro yanı sıra bazı antlaşmalara ev sahipliği yaptığının açık ibaresidir. Synnada ile Psidia antik kentlerinin bir kültür ve sanat kardeşliği söz konusudur. Resimlerin bazıları siyah beyaz çünkü kazı öncesinde çekilmiştir. Toprak altında idiler yani kazı sonrası günümüz fotoları da resimler arasındalar.

(DR. THOMAS DREW BEAR 31 ru Royale 69001 Lyon Fransa s 209 - 210)