2022’de Zaferin 100.yılını yaşayacak olan Afyonkarahisar şehrinde konu ile ilgili olarak gözünüze çarpan bir görsel söyler misiniz?

Yazımı yazdığım an itibarıyla yok… Yeşilyol üzerindeki bazı yerlerde-Kadınana Anıtının hemen karşısında-İstiklal Marşı’nın 100.yılı ile ilgili bir duvar renklendirmesi var..  

Aynı bu gibi, şehrin her yerine insanların zihninde ve ruhunda 100.yıl zafer bilincini ve farkındalığını uyandıracak görseller ve düzenlemeler yapılmalı.

Önce bu şehrin insanlarına 2022 yılının Zafer Yılı olduğu görsellerle sunulmalı. Bu konuda toplumsal bir farkındalık ve duyarlık oluşturulmalı.
Peki, bu durum nasıl sağlanacak? Bu konuda ne yapılmalı?

Sivas Örnek Alınmalı



Afyon şehir merkezine zafer ruhunun işlenmesi anlamında Sivas şehrini örnek almalı. Sivas ile ilgili görselleri paylaşayım, ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız.





Bu görsellerin Zafer Meydan’ında olduğunu hayal edin. Yapılabilir, yapılmalı.

Samsun ve Erzurum’a Bakalım

Sivas’tan farklı olarak Samsun ve Erzurum billboard benzeri görsel ve yazıları şehir merkezine yerleştirmişti. Bunlar da şehrin birçok yerine yapılabilir.

Buyurun görseller.









Bu görseller Zafer Meydanı’na da yapılabilir. Şehrin her yerine yapılabilir.

Kalabalık Yerler Zafer Görselleri ile Şenlenmeli
Bu arada bu tür görseller sadece Zafer Meydanına değil AFİUM-ÖZDİLEK alışveriş merkezine, Park Afyon önüne ve Yeşilyol üzerine, Uzunçarşı girişine, otogara, termal oteller bölgesine, Akarçay’a, Afyon Stadına, Karahisar Kalesine, Afyon Kocatepe Üniversitesi kampüs içine ve çevresine de yerleştirilmeli.

KARAHİSAR TÜNELİNE DEV GÖRSEL
Afyon-İzmir-Antalya karayolu üzerinde yer alan Karahisar Tünelinin üstünde büyük bir boşluk vardır. Bu tünelin iki tarafına da “AFYON ZAFERİN 100.YILINA HAZIRLANIYOR” “ZAFERİN 100.YILINDA AFYON’A BEKLERİZ” gibi sloganlarla ve görsellerle destekli dev bir tanıtım görseli yapılabilir. Bu yol üzerinden günde kaç bin aracın geçtiğini sanıyorum hatırlatmaya gerek yok. Burası başlı başına bir tanıtım noktasıdır.

ÜST GEÇİTLER
Şehrin birçok yerinde üst geçitler var. Bu yerlere de şimdiden zafer ile ilgili görseller yerleştirilmeli. 

Esnaflar 100.Yıl Coşkusunu Göstermeli
2019’da Samsun, Amasya, Erzurum ve Sivas’ta gördüğüm eksikliklerden biri buydu. Esnafların dükkanlarında 100.yıl ile ilgili bir görsel yoktu. Bazı dükkanlarda Türk bayrağı yoktu. Bende esnaflarla ilgili bir organizasyon içine girilmediği izlenimi oluşmuştu. Çok bireysel kalınmıştı. Burada benim önerim şu: HER ESNAFA BİR 100.YIL BAYRAĞI-HER ESNAFA BİR TÜRK BAYRAĞI… Aynı zamanda her esnafın dükkanının camına asabileceği farklı büyüklükte ama standart bir 100.yıl Zafer görseli yapılabilir.  Burada toplumsal bir farkındalık oluşacaktır. Şehir olarak birlikte hareket edildiği ve edileceği şeklinde bir bilinç düzeyi oluşacaktır. Zaten zaferin kazanılmasında da 1919-1922 arasında sağlanan birlik ve beraberlik yok muydu?

BELEDİYE ARAÇLARI 100.YIL ile Giydirilmeli…
100.Yılın güzel bir şekilde gerçekleşmesinde Afyonkarahisar Belediyesinin yapacağı çalışmalar çok önemlidir. Belediye ile ilgili birçok fikrimi dile getireceğim. Ama konu başlığı ile ilgili olarak belediye araçlarının içine, camlarına ve dışına 100.yıl ile ilgili araç giydirmesi yapılabilir.



Toparlayayım…
Buraya kadar anlattıklarımın aslında temel mantığı şu:
Önce şehir olarak her kişi, her kurum zafer ruhunu yansıtacak, toplumsal farkındalığı ve duyarlığı güçlendirecek görsel renklendirmeleri şehrin her yerine yapmalı. 100.Yıl bilinci şehrin her insanında bu görsellerle oluşturulmalıdır.

Dolmuşa binen teyze de bu sene Zaferin 100.yıl olduğunu bilmeli, ortaokulda derse giren öğrenci de…
Üniversiteye şehrimize okumaya gelen genç de bunu bilmeli, ilçede tarlada çalışan çiftçi de bilmeli.
Şehir halkı zafer etkinlikleri bilincine ne kadar erken ulaşırsa etkinlikler o kadar renkli ve başarılı geçecektir.

Zafere birlikte ses vermeye devam edeceğiz.