Kurbanlar Kesilmedi !
Sevgili Afyonhaber okuyucuları…
Kurban Bayramı geldi. Bayram namazı kılındı, kurbanlar kesildi. Akrabalar bir araya geldi, evler kalabalık…
Dostlar bir araya geldi; eski günler yad edildi.
Sosyal medyadan ve iletişim araçlarından bayramlar kutlandı.
Uzaktakiler birbirlerine telefon ettiler.
Birlik ve beraberlik duyguları içinde hareket ettiler.
Farklı dünya görüşünde olanlar birbirlerinin bayramını kutladılar.
Ne güzel!

***
Ben tarih yazıyorum. Size günümüz bayramlarından bahsetmeyeceğim. Size ‘eski bayramlar şöyle güzeldi, böyle güzeldi’ cümleleri de kurmayacağım…
Ben sizi güzel olmayan bir Kurban Bayramı sabahına götüreceğim; 1921 yılına…
Hiç düşündünüz mü işgal döneminde bu topraklarda Kurban Bayramı nasıl geçti?
***
Afyonkarahisar’ın Emirdağ ilçesinden Nuri Keskin ve Mustafa Yardımcı arşiv belgelerine yansıyan cümlelerinde şöyle anlatıyor: “İlk silah sesini Kurban Bayramının birinci günü kuşluk vakti silah seslerini duydum. Yunanlılar işgale gelmişti. Öyle ki halk korkudan kurbanlarını kesemedi.”
Bayat ilçesinden Mehmet Güngör ve Hüseyin Duru ise 1921 yılı Kurban Bayramı ile ilgili şu cümleleri veriyor… “Düşman Kurban Bayramı’nın birinci günü köyümüze girdi. İkinci bayram günü Yunanlılar kasabamızdan Emirdağı istikametine doğru gittiler.”
***
Haydi şimdi de Eskişehir’e gidelim. Eskişehir’in Sivrihisar’ın Ertuğrul köyünden Abbas Öncü şöyle anlatıyor: “Düşman köyü girdiğinde Kurban Bayramı idi Kurban Bayramından itibaren 28 gün kaldılar.”

Doğray Yaylası köyünden tanıklar ise şunları anlatıyor:

“10 Ağustos 1921 tarihinde Gecek Köyü’nde Cevdet Alptekin (o zaman 10 yaşında) ve arkadaşları komşunun bahçesinde karadut yerken uçak sesi işitiyorlar. Korkusundan Tiryaki oğlu Yunus isminde bir çocuk dut ağacından düşüyor. Köyün büyükleri 6 uçak sayıyor. Bunların İngiliz uçağı olduğunu söylüyorlar. 11 Ağustos 1921 tarihinde Kurban Bayramı’nın arifesinde bir İngiliz uçağı Sivrihisar yönünden gelerek Kazağacı köyü ile Sivrihisar arasındaki telgraf hattını bombalıyor.

Bu tanıkların anlattıklarının devamında ise bakın Kurban Bayramı ile ilgili ne var.

“12 Ağustos 1921'de Kurban Bayramı'nın birinci günü köyün büyükleri bayram namazını kılıyor. Namazdan sonra işgal edildiği haberi duyuldu. Herkes üzüldü. KURBANLAR KESİLMEDİ.”

***
Arşiv belgelerinde işgal dönemindeki Kurban Bayramı’na dair buna benzer cümleler çok fazla… Ama galiba en can yakıcı cümle şu: “…KURBANLAR KESİLMEDİ…”
Şimdi 2022 yılındayız… Zafer yılındayız…
Kurban Bayramı’nda kurbanlarınızı kestiniz… Lütfen dışarı çıktığınız zaman bu topraklarda işgal yıllarında kurbanların kesilmediğini düşününüz… O anı gözlerinizin önüne getirmeye çalışınız.
O günleri biliniz…
Biliniz ki bugün yaptığınız kurban ibadetinin değerini daha iyi biliniz…
Biliniz ki işgalden kurtulmamızı sağlayanların değerini daha iyi biliniz…
Biliniz ki Büyük Taarruz’un ve Zafer’in değerini biliniz.
Allah o günleri bir daha görmesin.

Kurbanların kesilmediği yıllardan kurban ibadetinin özgürce yapıldığı yıllara; Allah ibadetlerinizi kabul eylesin…