BİR SEVDADIR OKUMAK

 

Hayrettin DURMUŞ

 

Yüreklerimiz bombalanıyor her gün… İnsanlar sıcak savaş dönemlerinde düşen bombaları görürler de, soğuk savaş dönemlerinde başımıza yağan bombaların genellikle farkında olmazlar. Her gün binlerce söz, resim, melodi ve filmle beynimiz bombardımana uğrar. Bunların hangisi faydalı, hangisi zararlı? Nasıl ayırt edeceğiz?

 

Okumak nefislerimizi inkılâba uğratmaktır. Okumak hayat anlayışınıza her gün yeni bir renk eklemektir. Okumak tazelenmektir, olgunlaşmaktır. Okumak kendisi sorgulamaktır. Önümüze yığılan bilgilerin, efsanelerin, kabullerin ve dayatmaların sınanması, gönlümüzdeki gizli putların kırılmasıdır. Okumak uyanıştır, diriliştir. Kısacası bir sevdadır okumak.

 

Cemil Meriç; “…Uğrunda kaç gün aç kaldın? Hangi zillete katlandın? Sana yetiyor mu bu kitap? Bütün canlı hayaletlerden uzak onunla bir mağarada yaşayabilir misin? O kitap senin değil dostum! Açmayacaksın kapağını, okumayacaksın. Okusan da seninle konuşmaz. Hafızan kitap kapakları ve fihristlerle dolu. İsimler, isimler… Sonra boşluk. Sen kitabı cildine, insanı kürküne, postuna göre değerlendirecek kadar çocuksun.”der. (Meriç, 2003:291)

 

Kitap; “Susturduğunuz zaman sessiz, konuşturduğunuz zaman konuşan, meşguliyetiniz varken sohbete başlamayan, çalışma zamanında sizi rahatsız ermeyen, kendisi için giyinip süslenme ve utanıp sıkılma zahmeti gerektirmeyen bir gece misafiri, yüzünüze karşı dalkavukluk etmeyen bir arkadaş, azdırıp saptırmayan bir dost, bıktırıp usandırmayan ve size karşı yalan söyleyip dolap çevirmeyen bir yoldaştır.” ( Cahiz, 1998:41)

 

Kutsal kitabının ilk emri “Oku!” olan bir toplumun; bu gün, onu okumaya teşvik eden, okumanın önemini ona açıklayacak kimselere ihtiyaç duyması ne acıdır.

 

KENDİNİ VE KÂİNAT KİTABINI OKUYABİLMEK

 

Atalar “En büyük âlem senin içinde gizlidir.” demişlerdir.

 

W.E.Channing “Okumasını bilirsen her insanın bir kitap olduğunu göreceksin.”der. Bu gerçeğin idrakinde olan Cemil Meriç de “Her kitapta kendimizi okuruz” diyerek çeker dikkatimizi.

 

Okumaktan maksat sadece yazılı metinleri okumak değildir elbette.

 

 “A benim bahtı yârim

 Gönlümün tahtı yârim

 Yüzünde göz izi var

 Sana kim baktı yârim” manimizi hatırlamanın vaktidir şimdi. Yüzdeki göz izini okuyana ne denebilir ki?

 

Dileğimiz o ki; her insanın içinde kitap okuma aşkı uyansın. Her insan acısına, ıstıraplarına kitapla dayansın. Aşkla oku kitabını, yüreğin aşkla u/yansın İki dünyada da yolumuzu kitap aydınlatsın.

 

KAYNAKÇA

 

ÇORAKLI, Selim, (1998), Kitap Okuma Şuuru, Marifet yy., İstanbul.

MERİÇ, Cemil, (2003), Jurnal 1, İletişim yy., İstanbul.