Anadolu'da ahşap direkli camilerin en eskilerinden Afyonkarahisar'daki Ulu Cami, yerli ve yabancı turistlerin en çok ilgi gösterdiği mekanlar arasında yer alıyor.

Afyon Ulu Camii 4

Afyonkarahisar'da bulunan ve 1272 yılında inşa edilen Ulu Cami, mimarisi ile kendine hayran bırakıyor. 40 ahşap direk üzerine oturtulan caminin hikayesi ise bölgede 40 esnafın bulunduğu çarşı yangında kül oluyor ve yanan çarşıdaki 40 esnafı temsilen bu 40 ahşap direk kullanılıyor. Çivi kullanılmadan yapılan cami tam 750 yıldır asırlara direnerek ayakta duruyor.

40Direjkli Ulu Camii

Sahipata Nusretiddün Hasan tarafından, ahşap ustası Neccar Emir Hacı Bey’e 1272 yaptırılan Ulu Cami, Selçuklu ahşap ve taş işçiliğini yansıtan en önemli örnekler arasında gösteriliyor.

Afyobkarahisar'da, tarihi konaklarıyla ünlü Çavuşbaşı Mahallesi'nde yer alan cami 1272 yılında "arasta" adı verilen çarşıdaki yanan mescidin yerine inşa edildi.

Ahsap Cami Ulu Camii

Yanan çarşıdaki 40 esnafı temsilen camide 40 ahşap direk bulunuyor.

Yangın çarşıyı ve esnafın namaz kıldığı Hocabey mescidini kullanılamaz hale getirmiş. Esnafın isteği ve desteğiyle Sahipata Nusretiddün Hasan tarafından, ahşap ustası Neccar Emir Hacı Bey’e bu cami yaptırılıyor. Yapan kişi de 40 esnafın anısına camiyi 40 direk üstüne inşa ediyor. Cami, bir birine geçme ve bindirme tekniği olan kündekari tekniği ile hiç çivi kullanılmadan yapılıyor. Bu özelliği ile Türkiye'de ve dünyada sayılı camiler arasında gösterilmekte...

Kale Eteklerinde Ulu Camii Afyon

752 yıllık uLU cami Karahisar Kalesi'nin eteklerinde mimarisi ve ihtişamı ile yerli ve yabancı turistlerden yoğun ilgi görüyor.

Ağaç kurtlarının yemediği abanoz ağacından yapılan 9 asırlık kapı, hiçbir korucuyu madde olmadan günümüze kadar geldi...

Afyonkarahisar Ulu Camii Mihrabi

Mihrabında ise kenar hatlar mermer üzerine oymadır. Besmele ve Ayetel Kürsi bulunan mihrabın son kısmında mahlas dediğimiz, mihrabı yapan ustaların isimleri yer almaktadır. Mihrabın üst kısmındaki küçük bölümde ise İhlas Suresi bulunmakta. Dikkatlice incelendiğinde surenin ilk iki ayetinin düz, son iki ayetinin ise ters asimetrik olarak yazıldığı anlaşılmakta...

Ulu Camii Afyonn

Camide göze çarpan bir diğer unsur ise içerisindeki mezar.. Camide zamanın müftülerinden Çil Hafiz Ali Rıza Efendi’nin mezarı bulunuyor. Öğrencileri tarafından buraya defnedildiği biliniyor. Ayrıca özel günlerde ziyarete açılmak üzere Peygamberimizin Sakal-ı Şerifi de Ulu Cami'de bulunuyor...

Afyondan Ulu Camii

Selçuklulardan kalan en eski ahşap direkli cami olan Afyonkarahisar Ulu Cami hayran bırakıyor. Yolunuz Afyonkarahisar'a düşerse görmeden gitmeyin!..

Afyon / Afyonkarahisar denince aklınıza ne gelir?.. Afyon / Afyonkarahisar denince aklınıza ne gelir?..

(Derleme: İdris ÖZEK)

Cuma Hutbesi Afyon Ulu Camii

Editör: Birinci Editör