SÜPER LİG 19.HAFTA DEĞERLENDİRMESİ

Lokman ÖZKUL'un kaleminden...





LİGİN ATEŞİ YÜKSELİYOR

HAFTANIN TAKIMI: FENERBAHÇE



19.Haftada yine birbirinden güzel maçlar oynandı ve çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Lider Başakşehir evinde Kasımpaşa’yı zorlanmadan iki golle geçti. Galatasaray zor saha şartları altında İzmir’den üç puan çıkarmasını bildi. Beşiktaş beklenmedik şekilde Erzurumspor’a taklıldı. Fenerbahçe haftalar sonra maç kazanmasını bildi. Trabzonspor Sivas deplasmanından bir puanla evine dönebildi. Rize üst üste ikinci galibiyetini aldı ve yukarılara gözünü dikti. Ankaragücü’nde çöküş sürüyor. Bu girizgahtan sonra maçlara geçelim:



GÖZTEPE-GALATASARAY: Süper Lig'deki kritik maçta Galatasaray, Göztepe deplasmanından 1-0'lık galibiyetle dönerek şampiyonluk yarışına devam dedi. İzmir'deki yoğun yağış nedeniyle çok ağır bir zeminde oynanan karşılaşmanın ilk yarısında ev sahibi ekip önemli fırsatlar yakalasa da Muslera ve Galatasaray defansı gole izin vermedi. Yirminci dakikadan sonra sarı kırmızılılar oyuna ağırlığını koyupfırsatlar yakalayan taraf oldu ama zeminin azizliğine uğrayınca golü de bulamadılar.İkinci yarıda İzmir ekibi penaltı kazandı. Maicon'un elle müdahale ettiği gerekçesiyle hakem Bülent Yıldırım, VAR'ın da uyarısıyla penaltı noktasını gösterdi. Atışı kullanan Borges topu auta atınca takımını öne geçirme fırsatını kullanamamış oldu. Golden sonra Galatasaray, Onyekuru ile gole yaklaştı ama yine suya takılan top nedeniyle kaleci Beto topa sahip oldu. Son yirmi dakika içinde Galatasaray golü buldu. Feghouli ve Mariano ile gelişen atakta defanstan seken topa son olarak göğsüyle dokunan Sinan Gümüş topu ağlara gönderdi ve skoru 1-0'a getiren isim oldu. Golden sonra Göztepe'nin Jerome ve Yasin ile 2 topu direkten döndü. Sonuçta

Galatasaray, kritik maçı 1-0 kazandı ve puanını 35'e çıkardı ve şampiyonluk yarışına devam dedi. Galatasaray’da Muslera, Maicon, Onyekuru v e Sinan daha çok öne çıkan isimlerdi.Göztepe önemli bir maçı kaybetti, kaleci Beto ve Yasin sivrilen oyunculardı.

 

BEŞİKTAŞ-ERZURUMSPOR: Lig'de 19. haftanın açılış maçında Beşiktaş, sahasında Erzurumspor ile 1-1 berabere kaldı. Geceye damga vuran isim Dorukhan olurken genç yıldız biri kendi kalesine, biri de Erzurum kalesine olmak üzere iki kez topu ağlara gönderdi.Maça hızlı başlayan Beşiktaş, ilk yarıda özellikle Quaresma ve Burak Yılmaz'la net fırsatlar yakalasa da Sehic'i geçmeyi başaramayınca devre 0-0 sona erdi. İkinci yarıda daha etkili olan Erzurumspor, Scuk'un vuruşunda Dorukhan'ın kendine çarparak kalesine attığı golle 1-0 öne geçti. Beşiktaş'ın aradığı gol ise yine Dorukhan'dan geldi. Beşiktaş'ın yükselen değeri, kafayla attığı golle skora dengeyi getirdi. Beşiktaş bu sonuçla altın değerinde iki puan kaybetti ve şampiyonluk yarışında ağır darbe aldı.Beşiktaş’ta Dorukhan, Medel, Querasma öne çıkan oyuncular iken, Erzurumspor’da özellikle kaleci Sehiç, Egemen, Scuk, Emrah Başsan sivrilen oyunculardı.Şenol Güneş’in değişlikliklerinin de puan kaybına neden olduğunu söyleyebiliriz.



FENERBAHÇE-MALATYASPOR: Ligde istediği sonuçları alamayan Fenerbahçe 6 maç sonra evinde Malatyaspor'u 3-2 mağlup etti ve uzun bir aradan sonra sahadan 3 puanla ayrıldı.Sarı lacivertliler bu galibiyetle 2019 yılındaki ilk galibiyetini alırken teknik direktör Ersun Yanal da bu sezon Fenerbahçe ile ilk galibiyetini Malatyaspor karşısında almış oldu.Ligde altı maçtır kazanamayan ve oynadığı son üç karşılaşmadan da beraberlikle ayrılan sarı lacivertliler karşılaşmaya golle başladı ve maçın henüz 2. dakikasında Mehmet Ekici'nin attığı golle 1-0 öne geçti. Mücadelenin 21. dakikasında Malatyasporlu Guilherme, takım arkadaşı Fenerbahçe ceza sahası içinde yerde yatarken top ayağındayken oyunun durması yönünde işarette bulunup daha sonra pas attı. Fenerbahçeli futbolcular büyük tepki gösterirken yaşanan gerginlik sonrası Guilherme ve Soldado'ya sarı kart çıktı. İsla’ya yumruk atan Erkan,hakemin gözü önünde olmasına rağmen kart bile görmedi. Kırmızı olması gerekirdi.Malatyaspor karşılaşmanın üçte biri dolarken Mina'nın attığı kafa golüyle Fenerbahçe karşısında skora dengeyi getirdi.Kadıköy'de dakikalar 31'i gösterdiğinde duran topta topun başına geçen Mehmet Ekici attığı güzel frikik golüyle takımını maçta bir kez daha öne geçirdi. 2-1! Malatyaspor ilk yarının uzatma dakikalarında Mina’nın indirip Donald'ın attığı golle soyunma odasına 2-2'lik eşitlik ile girdi.

İkinci yarı ilk 45 dakikalık bölüme oranla daha dengeli başladı. Fenerbahçeli oyuncular Mehmet Ekici'nin Malatyaspor ceza sahasında yerde kaldığı pozisyon sonrasında hakeme penaltı itirazlarında bulundu ancak maçın hakemi devam kararı verdi. Daha sonra maçın hakemi Ali Palabıyık VAR'dan gelen uyarı sonrası pozisyonu bir kez daha izledi ve kararını değiştirmedi ki bize göre açık penaltı idi Chabek, Mehgmet Ekici’yi ittirerek dengesini bozdu ve takımı adına avantaj sağladı. Bu pozisyondan dakikalar sonra bu kez Isla rakip ceza sahasında yer kaldı ve hakem Ali Palabıyık bu kez penaltı noktasını gösterdi. Topun başına geçen Mehmet Ekici'nin sert şutunda Farnolle gole izin vermedi. Fenerbahçe ikinci yarıda aradığı golü sonlarda Sadık’ın kafa vuruşunu tamamlayan Mehmet Topal ile buldu ve sahadan üç puanla ayrılarak galibiyet hasretine son vermiş oldu.

Hakem Ali Palabıyık çok kötü maç yönetti, Gözünün önündeki kırmızıyı vermedi, penaltıya hükmetmedi ve takdir haklarını daha ziyade deplasman takımından yana kullandı. VAR a rağmen bu kadar kötü bir maç nasıl yönetilir anlamak mümkün değil. Sonuçta Fenerbahçe hakemi de yendi. Fenerbahçe’de günün en iyisi Sadık’tı. Mehmet Ekici, Isla, Hasan Ali, Soldado sonlarda Moses en çok göze batan oyunculardı. Malatyaspor’da kaleci Farnolle, Mina, Guilherme, Donald öne çıktı.

 

BAŞAKŞEHİR-KASIMPAŞA: Lider Başakşehir zorlu bir engeli daha aşmayı başardı.Kasımpaşa'yı ağırlayan Başakşehir rakibini iyi bir futbolun ardından 2-0 mağlup ederek zirvedeki yerini korudu.

Maçın başından sonuna kadar oyun üstünlüğünü elinde bulunduran Başakşehir Kasımpaşa önünde galibiyete her iki yarıda attığı gollerle gitti. Başakşehir'e galibiyeti getiren isimler ise Visca ve Elia oldu. Visca sahanın yıldızıydı.

 

SİVASSPOR-TRABZONSPOR: Trabzonspor, Süper Lig'in 19. haftasında Sivaspor ile 1-1 berabere kaldı. Önemli eksiklerle Sivas deplasmanına çıkan Trabzonspor, ilk yarıda istediği etkiyi gösteremedi. Ev sahibi ekip de Muhammed ve Emre Kılınç ile bordo mavili defansı zorladı. Ancak özellikle Hüseyin oldukça başarılı müdahalelerle gole izin vermedi. İkinci yarıda oyun biraz daha hareketlendi. Önce Emre'nin şutunda Uğurcan nefis bir kurtarış yaptı. Ardından Rybalka'nın şutu direkten döndü. Ardından da Sivasspor'un golü geldi. Emre'nin ortasında arka direkte Kone bomboş tamamladı ve oyuna girdikten hemen sonra takımını öne geçirdi. Trabzonspor bu gole hemen cevap verdi. Son 15 dakikaya girerken genç yıldız Abdülkadir Parmak muhteşem bir şutla skora dengeyi getirdi. Golden sonra Trabzon'un iki şutu direkten döndü. Son dakikalarda iki takımın çabası da sonuç vermedi ve mücadele 1-1 sona erdi.

 

LİGDE DİĞER SONUÇLAR:

• Kayserispor1 : 1 Bursaspor

• Rizespor 3 : 1 Akhisarspor

• Konyaspor 2 : 0 Antalyaspor

• Ankaragücü 0 : 2 Alanyaspor









HAFTANIN OYUNCUSU: Visca (Başakşehir)



HAFTANIN ONBİRİ: Kaleci: Sehiç (Erzurumspor)



Savunma: Skubiç (Konyaspor) Sadık (FB) Hüseyin (Trabzonspor) Atilla (Kayserispor)



Orta Saha: Visca (Başakşehir) Mehmet Ekici (FB) Abdülkadir Parmak (Trabzonspor) Emre Kılınç (Sivasspor)



Forvet: Vedat Muriç (Rizespor) Sinan Gümüş (GS)



Haftanın Hakemi: Alper ULUSOY (Sivasspor-Trabzonspor maçı yönetimiyle)



Haftanın Teknik Direktörü: Ersun YANAL (FB)



HAFTANIN GOLÜ: Abdülkadir Parmak (Trabzonspor)







Lokman ÖZKUL

[email protected]

Spor Yazarı ve Yorumcu