Tutunmuş bir kıyısından Acı Göl’e, uçuyor kuşlar soyu tükenmekte olan,
Serilir ayaklarının altına, halılar;  zengin kültür değerleriyle dokunan,
Rafine Sodyum sülfat tuzu işlenir, en modern tesislerde yurt dışına yollanan,
Estir rüzgârını estir selamlarımı;  Dazkırı’nın, ormanından ovalarından…

Yol boyunca etrafıma bakıyorum. Gördüğüm kıraç arazi, mevsimin kış olmasından dolayı çıplak toprak diye düşünüyorum. Ot bitmeyen, tuzlu, kıraç, yarı bozkır, yarı çöl özelliği gösteren yerlere ‘’dazkır’’ deniyormuş. Bizde Dazkırı’ya doğru yol alıyoruz. Kelimenin anlamını veriyor gördüklerim.  140 km. uzaklıkla Afyonkarahisar’a en uzak ilçe unvanını taşıyor. Ayrıca Dazkırı; Afyonkarahisar Ege bölgesinde olduğu halde, Akdeniz Bölgesinin Antalya Bölümünün göller yöresinde yer alıyor. Başmakçı ve Dazkırı ilçeleri sınırları içinde yer alan Acıgöl; yerli yabancı pek çok kuş gözlemcisi tarafından ziyaret ediliyor. Bu gölde yaklaşık yirmi familyadan yüz atmışın üzerinde kuş çeşidi varmış.  Dazkırı, bir süre ‘’Apa’’ daha sonra ‘’Bolatlı‘’ (atların bol olması nedeniyle bu isim verilmiş)  sonra Polatlı’ya dönüşünce Ankara Polatlı ile karıştırılmış. O yüzden ilçenin adı ‘’Tazkırı’’ ve ‘’Dazkırı’’ olarak değiştirilmiş. ‘ ’Otu kekik, kuşu keklik, yağarsa Dazkırı, yağmazsa Tozkırı’’  olarak dillendirilen kırsal yörenin deyişi ile beraber Dazkırı’ya giriyoruz.

 Dazkırı’ya daha önce yolunuz düşmediyse adına bakıp çöl beklemeyin. Gayet düzenli bir yerleşim yeri karşımıza çıkıyor. Sade görünümlü tek kat binanın önünde duruyor aracımız. Duvarında ‘’Dazkırı Zübeyde Hanım Kadın Kültür Evi’’ yazılı. ‘’Bir Kadın Dünyayı Değiştirir.’’ O kadın, tüm Türkiye’nin gurur duyduğu bir evladı; Mustafa Kemal Atatürk’ü yetiştirdi. ‘’Zübeyde Hanım Kadın Kültür Evi ‘’ ismini çok anlamlı bularak; Zübeyde Hanımı da saygı ve rahmetle anıp, binanın birkaç kaç basamaklı merdivenlerinden içeri giriyoruz.
 Dar koridorda sağlı sollu sıralanmış odaları geçerek bizi mutfak-kafeterya bölümüne buyur ediyorlar. Burada masalarda yemek yiyen bir grupla karşılaşıyoruz. Müdire Hanım Elif Demir’in; ‘’Kafeteryasını Kadın Kooperatifimiz işletiyor. Aynı zamanda kooperatifimiz içinde üretim ve hizmet veriyor.’’ açıklamasından sonra bizi bir masaya buyur ediyor. Burada günlük yemek çıkarttıklarını, menülerinin uygun fiyatlarla gelen ailelere servis yaptıklarını söyledi.  Bugün menülerinde kuru fasulye, pirinç pilavı ve revanı tatlı var. Bize de ikram ediyorlar. Bir bölümü mutfak olarak tasarlanmış küçük kafeteryanın kapalı camekânında, servise hazır iştah açıcı ürünlerini sergiliyorlar.  Mutfakları temiz ve bakımlı görünüyor. Büyük camlarla aydınlanan kafeteryadan geniş teras balkona çıkılıyor. Biz de çıkıyoruz balkona. Oturma yerleri ile huzur veren bir bahçeye bakıyor. Belediyenin daha önce yaptığı çevre düzenlemesi ve oyun park yerleri, yürüyüş yolu, basket sahası ve bahçe kafeteryası ile bir park, Dazkırı halkının hizmetinde. Kış olmasına rağmen hava çok güzel, üzerimize fazla gelen kaban, mantoları çıkarıyoruz, açık hava kafeteryasında çaylarımızı içerken Zübeyde Hanım Kadın Kültür Evi ve Kadın kooperatifi hakkında konuşuyoruz.

13 Aralık 2021’de açılmış Kadın Kültür Evi... Kadın Kültür Evinde iki personel, Kadın Kooperatifi üyelerinin dışında üç çalışanı var. Açıldığı günden beri çok hareketli olduğunu söylüyor müdiresi.  ‘’Halkımız çok ilgili, sosyal etkinliği seven bir ilçeyiz’’ diye sözlerine ekliyor. ‘’Buraya gelen bayanlar, her gelişlerinde’’ iyi ki açılmış burası’’ diyorlar. Ev toplantılarını artık burada yapıyorlar. Aynı zamanda bahçe kafeteryada günlük yemekler çıkarılıyor, aileler yemek yemeye buraya geliyorlar. Her gün ayrı ayrı menü yemek yapılıyor. Ayrıca yerlerimiz müsait, kadınlar günlerini, eğlencelerini burada yapıyorlar. On beş, yirmi kişi her gün eğitim için Kadın Kültür Evimize geliyor. Hanımlar çok memnun gelenlerin ortalama yaşları kırk. Burada o kadar yoğunluk var ki; akşamları bile spora geliyorlar. Özellikle eğitim konusunda tüm kadınlarımız aç. Bu boşluğu dolduruyor Kadın Kültür Evimiz.‘’ müdire Hanım bunları anlatırken öğle yemeği için Belediye Başkanı İsmail Taylan Bey geliyor.

 Bugün Belediye Başkanının serbest kürsü konuşması varmış. Ara ara kaymakamlarının da katıldığı günler kadınlarla sohbet ederek, eğitici bilgiler veriyorlar. Köylerdeki kadınlarımızı eğitim günleri getirip burada eğitim veriyorlar.  Kendisi ile Zübeyde Hanım Kültür Evi hakkında konuşuyoruz. Bu Kadın Kültür Evinin isminin Zübeyde Hanım olsun istemiş. Kadın Kültür evine Belediye Başkanı ve iş insanları büyük destek veriyorlar. ‘’Kadın Kültür Evinin parkı; bölgenin neredeyse en büyük parkı ‘’olduğunu söylüyor Belediye Başkanı. ‘’Vali Beyin destekleri çok fazla‘’ diye sözlerine ekliyor.  

Kadın Kültür Evini geziyoruz. Spor salonu, kondisyon malzemeleri ile donatılmış, aydınlık görünümlü salonda spor yapacak kadınları bekliyor. Burada elli yaşlarında Havva Hanımla karşılaşıyoruz. Şimdiye kadar hayvancılıkla uğraşmış, yaşamdan elini eteğini çekmek istememiş, aktif olabilmek için spora ve okumaya geliyor.  Kadın Kültür Evinden çok memnun… Üretim atölyesinde anahtarlık, bardak altlığı gibi Epoksi ürünler üretiliyor. Eğitim salonunda, Kadın Kültür Evinin pembe yeşil çiçekli amblemi duvarını süslerken;  bej ve kahverenginin hâkim olduğu rahat koltuklar göz dolduruyor. Okuma salonu, mescit, bebek odası, engelli tuvaletlerine kadar her şey düşünülmüş.

Birde Kadın Kültür Evi ve Kooperatifinin kuruluşundan beri gönüllü çalışan Kemal Ata Beyle tanışıyoruz. Kooperatifin kuruluşundan üretime geçinceye kadar özverili çalışma sağlamış. İlk kuruluş aşamasında bazı zorluklarla karşılaşıldığını Fakat Vali Yardımcısı Nurullah Kaya Bey ve ekibi sayesinde bu zorlukların üssesinden geldiklerini anlattı. ‘’Merkezden gelen program doğrultusunda, özellikle sağlık eğitimlerine katkı sağlanıyor, mahalle ve köy muhtarları ile iletişime geçip hanımlarımızı eğitime davet ediyoruz ‘’ diyor Kemal Bey.
‘’Güzel işler güzel insanlarla yapılır, kadının gücünü yanına alanlar her zaman başarılı olurlar. Biz buna kadın gücü diyoruz ki önünde hiçbir engel duramaz. Kadın gücü engel tanımaz.’’ diyerek Dazkırı Zübeyde Hanım Kadın Kültür Evinden ayrılırken; azimli kadınların gözlerindeki ışıltı, ufkumuzu aydınlatarak açıyor. Bir kez daha Sayın Valimiz Gökmen Çiçek Beyefendiye, saygıdeğer eşleri Sümeyra Hanımefendiye, emeği geçen ekiplerine, Kaymakamına, Belediye Başkanına minnet duyuyorum. ‘’İyi ki varlar’’ diyorum.