Afyonkarahisar’ın Dinar ilçesinde 5 Kasım 2026 Perşembe günü saat 03.23’te yaşanan sarsıntı, bölgedeki aktif fay hatlarını yeniden gündeme taşıdı. Gencali yakınlarında kaydedilen depremin ardından Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi (DUAM) Müdür Yardımcısı ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çağlar Özkaymak, bölgenin depremselliğine ilişkin kapsamlı değerlendirmelerde bulundu.

Dinar Depreminin Büyüklüğü ve Derinliği Açıklandı

Prof. Dr. Çağlar Özkaymak, 5 Kasım 2026 tarihinde sabah saatlerinde meydana gelen depremin orta şiddetli olarak değerlendirildiğini ifade etti.

AFAD verilerine göre depremin büyüklüğünün Mw 4,1, derinliğinin ise yaklaşık 7 kilometre olduğunu belirten Özkaymak, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi kayıtlarına göre ise sarsıntının büyüklüğünün Mw 4,0, derinliğinin ise yaklaşık 6 kilometre olarak ölçüldüğünü aktardı.

Depremin Kaynağı Yelalan Segmenti Olabilir

Depremin ardından gerçekleştirilen bilimsel incelemelerde, sarsıntının yaklaşık kuzey-güney doğrultulu normal bir faydan kaynaklandığına ilişkin bulgular elde edildi.

Özkaymak, AFAD tarafından hazırlanan odak mekanizması çözümleri ile sahadan elde edilen ilk verilerin, depremin Acıgöl Graben Sistemi'nin güney kenarında bulunan Gemiş Fayı'nın Yelalan Segmenti üzerinde meydana gelmiş olabileceğine işaret ettiğini açıkladı.

21 Kilometrelik Fay 6,6 Büyüklüğünde Deprem Üretebilir

Bölgedeki aktif fayların özelliklerine dikkat çeken Prof. Dr. Özkaymak, Yelalan Segmenti'nin yaklaşık 21 kilometre uzunluğunda diri bir fay olduğunu vurguladı. Segmentin Başmakçı ilçesinin güneyindeki Yassıören'den başlayarak Yaka, Beltarla, Sarıköy, Yelalan ve Bademli yerleşim alanları boyunca uzandığını belirten Özkaymak, fay hattının kuzeyde Dinar yönüne ilerlediğini ifade etti.

Son dakika!.. Gece Afyonkarahisar'da deprem oldu
Son dakika!.. Gece Afyonkarahisar'da deprem oldu
İçeriği Görüntüle

Özkaymak, fayın deprem üretme kapasitesine ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:

“Literatürde fay uzunluğu ile üretilebilecek maksimum deprem büyüklüğü arasındaki bağıntılar dikkate alındığında, Yelalan Segmenti’nin oluşturabileceği maksimum deprem büyüklüğünün Mw 6.6 seviyesine ulaşabileceği hesaplanmaktadır.”

Uzmanlar, bu hesaplamanın fayın teorik deprem üretme potansiyelini ortaya koyduğunu, yakın zamanda bu büyüklükte bir deprem meydana geleceği anlamına gelmediğini belirtti.

05Kasım2604

1995 Dinar Depremi ve Tektonik Gerilme Süreci

Prof. Dr. Çağlar Özkaymak, Gencali çevresinin geçmişte büyük yıkıma neden olan 1 Ekim 1995 Dinar Depremi açısından da önemli bir konumda bulunduğunu hatırlattı. 1995 yılında meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki deprem sırasında yaklaşık 2,5 kilometrelik yüzey kırığı oluştuğunu belirten Özkaymak, Gencali, Bilgiç ve Bademli arasındaki bölgenin söz konusu kırığın güney ucunda yer aldığını söyledi.

AKÜ DUAM tarafından yürütülen bilimsel çalışmalara da değinen Özkaymak, 2025 yılında gerçekleştirilen araştırmalarda bölgenin yaklaşık doğu-batı yönlü tektonik gerilme altında bulunduğuna ilişkin bulgular elde edildiğini ifade etti. Son depremin sismik açıdan hassas bir noktada gerçekleştiğine dikkat çeken Özkaymak, sarsıntının 1995 Dinar Depremi sonrasında bölgede yaşanan enerji transferi ve tektonik gerilme süreçlerinin anlaşılması açısından önemli veriler sunduğunu sözlerine ekledi.