Venezuela'da Çifte Deprem Felaketi: 7.5 ve 7.2'lik Sarsıntılar Büyük Yıkıma Neden Oldu
Venezuela'da peş peşe meydana gelen depremler paniğe yol açtı
Güney Amerika ülkesi Venezuela, son yılların en büyük doğal afetlerinden biriyle sarsıldı. Ülkenin kuzey kıyılarında kısa aralıklarla meydana gelen 7.2 ve 7.5 büyüklüğündeki iki güçlü deprem başkent Caracas başta olmak üzere geniş bir bölgede büyük yıkıma neden oldu. Yetkililer ilk belirlemelere göre en az 32 kişinin hayatını kaybettiğini, 700'den fazla kişinin ise yaralandığını açıkladı.

Depremler saniyeler içinde geldi
ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu (USGS) verilerine göre ilk deprem Venezuela'nın Karayip kıyısındaki Morón kenti yakınlarında meydana geldi. Yaklaşık bir dakika sonra ise 7.5 büyüklüğünde ikinci ve daha güçlü bir deprem yaşandı. Sarsıntılar ülke genelinde hissedilirken, çok sayıda bina hasar gördü veya çöktü.
Uzmanlar, yaşanan depremlerin Venezuela'da son yüz yılda meydana gelen en güçlü sarsıntılar arasında yer aldığını belirtiyor.

Caracas'ta binalar çöktü, halk sokaklara döküldü
Başkent Caracas'ta deprem sırasında çok sayıda vatandaş panikle evlerini ve iş yerlerini terk ederek sokaklara çıktı. Bazı bölgelerde apartmanların tamamen çöktüğü, birçok yapıda ise ağır hasar oluştuğu bildirildi. Kurtarma ekipleri enkaz altında kalan vatandaşlara ulaşmak için zamana karşı yarışıyor.
Yetkililer artçı sarsıntı riskine karşı vatandaşlardan hasarlı binalara girmemelerini isterken, birçok kişi geceyi açık alanlarda geçirmek zorunda kaldı.

Tsunami alarmı verildi
Depremlerin ardından Karayipler'deki bazı bölgeler için tsunami alarmı verildi. Özellikle Porto Riko ve ABD Virjin Adaları için yapılan uyarılar nedeniyle kıyı bölgelerinde tedbirler artırıldı. Daha sonra yapılan değerlendirmelerin ardından tsunami alarmı kaldırıldı.
Olağanüstü hal ilan edildi
Venezuela yönetimi, depremden en fazla etkilenen bölgelerde olağanüstü hal ilan etti. Havalimanları, bazı metro hatları ve kamu hizmetlerinde geçici durdurmalar yaşanırken, uluslararası yardım ekiplerinin bölgeye sevk edilmeye başlandığı açıklandı.

Uzmanlardan kritik uyarı
USGS, depremin ardından "kırmızı alarm" seviyesinde değerlendirme yayımlayarak can kaybı ve ekonomik zararların artabileceği uyarısında bulundu. Uzmanlar, bölgede güçlü artçı depremlerin devam edebileceğini ve arama-kurtarma çalışmalarının günlerce sürebileceğini belirtiyor.
Next




