Uşak sanayisinin köklü firmalarından Hitit Seramik'in iflasına dair gelişmeleri, ekonomi gündemini sarsacak nitelikte,
Uşak Sanayisinde Yaprak Dökümü: Yarım Asırlık Dev "Hitit Seramik" İflas Etti! 1,5 Milyar TL Borçla Çöktü
UŞAK/İSTANBUL – Türkiye seramik sektörünün öncü kuruluşlarından ve Uşak sanayisinin köklü çınarlarından Hitit Seramik A.Ş. için yolun sonu göründü. Yarım asırlık geçmişe sahip olan ve 300’den fazla kişiye istihdam sağlayan sanayi devi, girdiği mali darboğazdan çıkamayarak resmen iflas etti.
İstanbul 1. Asliye Ticaret Mahkemesi, 1,5 milyar TL’yi aşan borç yükü ve sürdürülemez mali tablo nedeniyle şirketin iflasına hükmetti.
📉 Konkordato Talebi Reddedildi, Tasfiye Başladı
Ekim 2024’te mali zorlukları aşmak için konkordato talep eden ve 3 aylık geçici mühlet alan Hitit Seramik’te beklenen iyileşme sağlanamadı.
Şirket, 2025 yılı için 92 milyon TL kâr hedeflerken, yılın ilk dört ayında 72 milyon TL zarar açıklayınca mahkemenin kararı kesinleşti. Mahkeme, Hitit Seramik AŞ ve bağlı ortağı Beril Seramik Hammaddeleri AŞ’nin iflasına karar verdi. Bu kararla birlikte şirketler üzerindeki koruma tedbirleri kaldırılarak haciz işlemlerinin önü açıldı.
⚡ Enerji Borcu Çarkları Durdurdu
Şirketin kurucusu İbrahim Hızal’ın 2017’deki vefatının ardından yönetimsel ve finansal zorluklar yaşayan Hitit Seramik, özellikle Uşak Organize Sanayi Bölgesi’ne (UOSB) olan enerji borçlarını ödeyemez hale geldi.
UOSB yönetiminin enerji ve altyapı hizmetlerini kesmesiyle fabrikadaki üretim tamamen durdu. Yüksek enerji maliyetleri, düşük döviz kuru nedeniyle ihracatta yaşanan kayıplar ve genel ekonomik daralma, 1,5 milyar TL’lik borç batığını yaratan ana etkenler olarak sıralandı.
🚨 Gazeteci Ali Çağatay Duyurdu: "Tüm Sektör Batıyor"
Sektördeki bu büyük çöküşü sosyal medya hesabından duyuran Gazeteci Ali Çağatay, seramik sektörünün genelinde bir kriz olduğunu vurguladı. Çağatay, bir sektör temsilcisinden gelen şu çarpıcı mesajı paylaştı:
"Maalesef seramik ve vitrifiye sektörü Türkiye’de bitiyor. BIST’te işlem gören 6 şirket var, hepsinin 2024-2025 ilk 9 ay bilançolarına ulaşabilirsiniz. Her bir şirketin zararları milyarca lira. BATIYORUZ."
Uzmanlar, Hitit Seramik’in iflasının münferit bir olay olmadığını, seramik ve vitrifiye sektöründe yaşanan derin finansal daralmanın en sert yansıması olduğunu belirtiyor.

Anahtar Kelimeler
-
Hitit Seramik İflas
-
Uşak Hitit Seramik
-
Seramik Sektörü Krizi
-
İbrahim Hızal
-
Konkordato İlan Eden Firmalar 2025
-
Uşak Organize Sanayi Bölgesi
-
Şirket İflasları Son Dakika





