Kalitesi ve aromasıyla öne çıkan coğrafi işaret tescilli Sultandağı kirazı, bu yıl da Avrupa pazarının en çok tercih edilen meyvelerinden biri olacak.

"Dünyanın En Kaliteli Kirazı Sultandağı'nda Yetişiyor"
Afyonkarahisar İl Tarım ve Orman Müdürü Özkan Parlak, bölgenin Türkiye'nin en verimli meyve havzalarından biri olduğuna dikkat çekti. Yurt dışında, özellikle Avrupa'daki üst gelir grubuna hitap eden zincir marketlerde Ziraat 0900 (Napolyon) türünün aranan bir ürün olduğunu belirten Parlak, şu ifadeleri kullandı:
"Dünyanın birçok yerinde kiraz yetiştirilse de rakım, iklim koşulları ve toprak yapısı sayesinde bölgemizde yetişen Napolyon kirazı, dünyanın en kaliteli ve lezzetli kirazlarından biri olarak değerlendirilmektedir."

2026 Yılı Kiraz Üretiminde Hedef: 56 Bin Ton
İklim şartlarının ve yağışların kiraz üretimi için son derece elverişli geçtiğini belirten yetkililer, 46 bin dekar alanda yapılan üretimde bu yıl ciddi bir artış bekliyor. Öne çıkan istatistikler ve beklentiler ise şöyle:
Toplam Üretim Alanı: 46 bin dekar
2026 Toplam Rekolte Beklentisi: 56 bin ton
Sultandağı İlçesinin Üretim Payı: 36 bin ton
Koyu kırmızı rengi ve tatlı aromasıyla bilinen coğrafi işaretli kirazların hasat edilmesiyle birlikte, Avrupa ülkelerine yönelik yoğun ihracat süreci de hız kesmeden başlayacak.
Üreticiler Hasattan ve Sezondan Umutlu
Bölgede 38 yıldır kiraz yetiştiriciliği yapan 55 yaşındaki Musa Durak, kiraz bakımının büyük bir emek istediğini vurguladı. Durak, "Çocuk nasılsa kiraz ağacı da öyle. Bu yıl güzel bir sezon bekliyoruz. Kendi arazimden 200 ton kiraz rekoltesi bekliyorum. İnşallah emeklerimizin karşılığını alırız," diyerek sezonun bereketli geçeceğine inandığını belirtti.

AA
Next




