AFSÜ, 45 öğretim üyesi alacak AFSÜ, 45 öğretim üyesi alacak

Uzun ve meşakkatli bir sınav çalışma temposunun artık son günlerindeyiz. Sınava girecekler heyecanlı ama dahası aileler onlardan daha da heyecanlı. Yazılarımızı takip eden ailelere tüm maraton boyunca yapabilecekleri destek alan hakkında bilgi vermiştik, şimdi ise bu son günlerde çocuklarına nasıl destek olabilecekleri hakkında kısa bir destek yazımız olsun..

Bu yıl 1 milyonun üzerinde LGS’ye (liselere Giriş Sınavı) öğrenci gireceği ön görülmekte. 1 Milyon öğrenci bu Pazar liseleri için ter dökecek. Kimi uykusunda, kimisi ailesinden ve arkadaşlarından, oyunlarında 1 yıldır ve hatta daha fazla süredir feragat etti. Şimdi meyvelerini toplama zamanı.

Yine bu yıl 8-9 Haziran'da düzenlenecek Yükseköğretim Kurumları Sınavına (2024-YKS) 3 milyon 36 bin 945 adayın başvurduğunu bildirdi ÖSYM. Ve yine aynı zahmetli maraton hazırlığında Üniversiteye gidecek ve hayalleri güzel gelecek olan genç arkadaşlarımız meyvelerini toplayacak..

Peki ya Ebeveynler olarak çocuklarınıza bu son günlerde nasıl yardımcı olabiliriz?

Öncelikle son günler maratonun arttığı ve baskıların arttığı dönem değil. En önemlisi muhasebenin yapıldığı dönem değil. ‘Yani hazır mısın, kendini hazır hissediyor musun, son günler nasıl hissediyorsun’ gibi sorular sorulmaması lazım. Termostat ol, Termometre değil!

Genç arkadaşlarımızı kaygı oluşturan durumlardan ve ortamlardan uzak tutma dönemi.

Ve hayatındaki güzelliklere odaklandırma dönemi.

Sınav sonucunun olumlu olacağını, kapasitesinin tam olarak gösterebileceğine öncelikle siz inanın, çocuğunuza inandırın.

Genç arkadaşımız üzerine düşeni yaptığını ve sonuncun elinde olmadığını fark edin, fark ettirin.

Kahvaltılarda, akşam yemeklerinde konunuz sınav değil güzel anlar olsun. Anı yaşayın ve yaşatın. Sınav konusu açılırsa eğer sınava çalıştığını ve hazır olduğunu ona hissettirin. Ve sohbetlerinizde o ana kadar aldıkları en iyi sınav sonuçlarını onlara hatırlatın.

Sınav sadece bir çalışma aşamasının basamağı. Evet sizlerde bir çok durumlardan feragat etmiş olabilirsiniz. beklentiniz olabilir ama bu beklentiler çocukta stres oluşturacağını hiçbir zaman unutmayın.

Son tavsiyem: Kahvaltıları ihmal etmeyin (bol kahkahalı), kan şekerini destekleyin ( kuru üzüm, pekmez vs), uykuları tam ve dolu dolu aldırmaya çalışın..

Öncelikle tüm genç arkadaşlara Başarılar diliyorum, emeklerinin karşılıklarını alacaklarına sonsuz güvenim ile..

Ve ailelere teşekkür ediyorum, çocuklarınızı desteklediğiniz, sabrınız ve hayatınızdan feragat ettiğiniz şeyler için.. İyiki varsınız!

Sevgilerimle.

Doktor Pedagog (Post-Doc) Emrah Şenbabaoğlu
Afyonkarahisar Pedagoji Merkezi

Editör: Birinci Editör