Afyonkarahisar Emirdağ kökenli ünlü sanatçı Kubat, Armağan Çağlayan’ın “Gör Beni” programında gurbetçilik yıllarına ve göçmen psiko-sosyolojisine dair çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Belçika’da büyüyen usta sanatçının “İstenilmediğin yerde durmak çok acı” sözleri kamuoyunda ve gurbetçi toplumunda geniş yankı buldu.

1974 yılında Belçika’nın Anvers kentinde dünyaya gelen Türk halk müziğinin sevilen ismi Kubat, katıldığı programda gurbetçi bir ailenin evladı olarak yetişmenin bilinmeyen yönlerini paylaştı. Ailesinin büyük bölümünün hâlen Belçika’da yaşamını sürdürdüğünü ifade eden ünlü sanatçı, Belçika’daki 250 bin aşkın Türk nüfusunun 150 bininden fazlasının Emirdağlı olduğuna dikkat çekerek göç dalgasının kültürel boyutuna vurgu yaptı.

"Karşı Tarafın Seni Kötü Gördüğü Bir Atmosfer Var"

Kendisinin şahsi olarak uyum sorunu yaşamadığını ancak göçmenlere yönelik toplumsal önyargı ve görünmez baskının ağır hisler bıraktığını dile getiren Kubat, gurbetçiliğin en zor yanını şu sözlerle aktardı:

Şampiyonlar ligi kadrosuyla Tuzlu Kahve ekranlara hızlı giriş yaptı
Şampiyonlar ligi kadrosuyla Tuzlu Kahve ekranlara hızlı giriş yaptı
İçeriği Görüntüle
  • Toplumsal Önyargı ve Dışlanmışlık: “İstenilmediğin yerde durmak çok acı bir şey. Bence en ağır yük bu. Karşı tarafın seni kötü gördüğü bir atmosfer, öyle bir iklim var. Sen öyle değilsin ama o hissi yaşıyorsun. O yüzden gurbetçilik çok acı.”

  • Görünmez Duygusal Yük: Sanatçı, gurbetin yalnızca memleketten ve sevdiklerinden uzak kalmak olmadığını; kabul görme arzusu, aidiyet arayışı ve kültürel önyargılar arasında bocalama süreci olduğunu vurguladı.

Avrupa'daki Türklerin Hissiyatına Tercüman Oldu

Kubat’ın çocukluk ve gençlik deneyimlerinden yola çıkarak içtenlikle dile getirdiği bu ifadeler, başta Belçika olmak üzere Avrupa genelinde yaşayan gurbetçi vatandaşların yıllardır hissettiği psikolojik ve sosyolojik zorlukları bir kez daha gündeme taşıdı. Açıklamalar, gurbet kavramının coğrafi sınırları aşan duygusal boyutunu gözler önüne serdi.