Isıl İşlem Çeşitleri Nelerdir?
Bir malzemeye değişik özellikler kazandırmak için o maddeyi bazı kimyasal ve fiziksel işlemlere tabii tutma işlemine ısıl işlem denir. Isıl işlem maddenin özellikleri ve atom yapısını değiştirme temeline dayanır ve bunu yapabilmek içinse her şeyden önce gereken mikroyapıyı elde etmek gerekmektedir. Bu mikroyapının elde edilebilmesi içinse madde belli bir sıcaklığa kadar ısıtılmaktadır.

Maddenin belli bir sıcaklığa kadar ısıtılmasının altında yatan sebep ancak bu sayede atom yapısı ile oynanabilmesidir. Her madde için değişen bu belirli sıcaklığa tutma sıcaklığı denir ve tutma sıcaklığına ulaşmak için maddeler kademeli olarak ısıtılma işlemine tabii tutulur. Bu sayede maddenin atomları hareketlenir ve atomların yerlerini değiştirmek mümkün hale gelir. Atomlarının yerleri değişen madde ise artık yani bir yapıya kavuşur.

Isıl işlem süreci dikkatle uygulanması gereken aşamalardan oluşur. Bu aşamalarda ise tutma sıcaklığı ve tutma süresi gibi detaylar maddenin özelliğine göre değişmektedir. Bunun yanı sıra ısıl işlemin farklı çeşitleri vardır. Bu yazımızda sizin için değişik yollarla yapılan ısıl işlem türlerinden bahsedeceğiz.

Farklı Isıl İşlem Teknikleri Nelerdir?
Isıl işlemin 3 farklı tekniği vardır. Bu uygulama teknikleri gerilim giderme, normalizasyon ve tavlama olarak sıralanabilir.

Gerilim Giderme
Gerilim giderme demir ve demir dışı metallere uygulanan bir ısıl işlem çeşididir. Bu teknik sayesinde soğuk şekillendirme ve kaynak gibi ön imalat aşamalarındaki kalıcı iç gerilimleri önlemektir. Bu aşama atlandığı takdirde, madde sonraki aşamaları kabul etmez ve kırılıp çatlayabilir. Maddenin yapısında henüz değişiklik yaratmayan bu aşamada yüksek sıcaklıklar söz konusu değildir.

Normalizasyon
Normalizasyon uygun görülen bir çeliğin 830-950 derece arası bir sıcaklığa kadar ısıtıldıktan sonra soğutulması işlemine verilen isimdir. Normalizayon aşamasının uygulanabileceği uygun sıcaklıklar sertleşme çelikleri için sertleştirme sıcaklığı ve üzeri dereceler, sementasyon çelikleri içinse sementasyon sıcaklığı ve üzeri derecedeki sıcaklıklardır. Isıtma ve soğutma açık ortamda ve havada gerçekleşir.

Tavlama
Tavlama malzemenin sertliğinin düşürülerek arkadan gelecek işlemler için kolay bir zemin hazırlama işlemine denir. Paslanmaz çelik gibi birçok çelik tavlanır. Bu işlem sayesinde kalıcı gerilimler en aza iner, madde daha işlenebilir hale gelir ve maddenin tokluğu artar.

Isıl işlem sektörünün global ölçekte hizmet veren Alpha Metalurji, müşterilerinin ısıl işlem ihtiyaçlarını karşılamaktadır.  Türkiye’nin en büyük ısıl işlem firması arasında yer alan Alpha Metalurji hakkında detaylı bilgi almak için https://www.aht.com.tr/anasayfa/  ziyaret edebilirsiniz.