Bu söz bana ait değil. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) in hadisidir. Hadisler biz Müslümanlar için de Kur’an dan sonra ikinci kaynaktır. Kutsal kitabımızda da alkollü içeceklerin yasak ve zararlı olduğu ifade edilmiştir. İslam Dini bir konuda sınırlama ve yasak getirmişse onda mutlaka hikmet vardır. Biraz önce bir haber okudum. Haberde aynen şöyle yazıyordu. ‘Ölüm Kargo ile Geldi’. Sahte içki gündemde ya, bu vatandaşımız da internet üzerinden içki siparişi vermiş. Kargo ile gelen pakette sahte içki varmış. Açmış içmiş ve sahte içkiden dolayı hayatını kaybetmiş. Üzücü bir durum elbette ki lakin sahte olmayanı bile bu kadar zararlıyken, sahtesinin insanı zehirleyeceği iki iki dörttür. Sahte içkiden dolayı belki yüzlerce insanımızı kaybettik. Büyüklerimiz hep derdi, haramda huzur yoktur diye. Biraz daha açalım bunu özlü söz olarak...



HARAMDA HUZUR ARAYANA HUZUR HARAM OLUR.
İçkinin yol açtığı kötülükleri hepimiz biliyoruz. İçip içip ailesinde kavga çıkaranlar, şiddet uygulayanlar. Alkollü trafiğe çıkıp hem kendi hem de başkalarının canına kastedenler, sokaklarda nara atarak insanları rahatsız edenler. Daha neler neler..  Sağlık yönünden sakıncalarını, yol açtığı hastalıkları saymakla bitiremeyiz buradan.  



Ne demişler , içki orada şişede durduğu gibi durmuyor diye. İçtikten sonra insanın ne yapacağı belli olmaz, özellikle sarhoş olanlar her türlü olumsuzluğa imza atabilir. Bazı insanlar diyor, içmesini bilmeyen içmesin diye. Bu da işin kolaycılığı, içmesini bilene yani içip de sarhoş olmayana alkol sanki mübahmış gibi kendilerine pay çıkarıyorlar. İçkinin azı da çoğu da haramdır. Bazıları faydası da var diyorlar. Kur’an-ı Kerim ise şöyle diyor Bakara Suresi 219.Ayet-i Kerimede: Rasûlüm! Sana içki ve kumarın hükmünü soruyorlar. Şöyle de: “ Onlarda büyük bir günah ve zarar, bununla birlikte insanlar için birtakım faydalar da vardır; fakat günah ve zararları faydalarından daha büyüktür.”



Zararı faydasından çok çok fazla olduğu için insanların yukarıda bahsettiğim böyle bir savunma mekanizması da kabul edilemez. Bizim için Allah’ın hükmü açıktır. Şu nedendi bu nedendi diye sorgulama durumunda değiliz ve Allah’ın hükmü söz konusu olduğunda bizim için mevzu orada kapanmıştır.

Soğuk kış günlerindeyiz. Bazı insanlarda rastlayabiliyoruz. Viski içiyoruz, sıcak tutuyor çok üşütmüyor diye. Bu fayda addediliyor. İnsanın soğuktan korunması için birçok yol vardır, bütün bunları bırakıp bir içkiye sığınmak hiç doğru bir şey değil.



Kur’an’da şarap ifadesinin geçtiğini ifade ediyor yine bazıları. Bununla şaraba, alkollü içeceklere meşruiyet getirmeye çalışıyorlar, Orada kastedilen cennet içeceğidir. Şarap kelimesi arapça şerebe fiil kökünden gelen bir kelimedir. ‘İçti, içilen içecek’ şeklinde. Kur’an’da geçen cennet şarabı ifadesi o alemdeki bütün içecekler için genel bir ifadedir. Meşrubat anlamında bizim alkolsüz bütün içecekler için kullandığımız ifade gibi.

Anlayacağınız alkollü içecekler için açık bir kapı yok. Kendimizi de boşuna kandırmayalım. Gerçeğinden de sahtesinden de uzak duralım. Alkollü içecekler dışında dünya kadar içecek var onlardan içelim. Eskilerin deyimiyle; İÇMEYİN ŞU ZIKKIMI..

Lokman ÖZKUL
 İlahiyatçı-Yazar
[email protected]