İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) Afyonkarahisar İl Temsilcisi Ahmet Ertürk, İHH olarak, Gazze’ye Konut Desteği ve Suriye’ye ayni, nakdi yardım kampanyası başlattıklarını söyledi.
Yardım kampanyaları ile ilgili bir açıklama yapan Ahmet Ertürk, İsrail’in evlerini yıktığı, yok etmeye çalıştığı Gazze’de başlattıkları konut yardım kampanyası ile bölgeye 200 konutun yapılmasını hedeflediklerini kaydetti. İHH olarak bölgede yıkılan konut ve binaların tadilatında aktif olarak çalıştıklarını da belirten Ertürk açıklamalarını şu şekilde sürdürdü: “İsrail’in Gazze’ye düzenlediği hain saldırılarda çok sayıda Müslüman şehit olmuş, toplumsal ve ekonomik hayat sekteye uğramıştır. İnsanların haksız ve hukuksuz ambargodan kaynaklanan zor şartlar altında hayata tutunmaya çalıştığı Gazze’de işsizlik oranları yüzde 70’lere varmış, halkın büyük bir çoğunluğu, hayatlarını yapılan yardımlarla idame ettirir duruma gelmiştir. Bugün Gazze’de çöken ekonomi nedeniyle gelir kaynaklarını kaybeden vatandaşların yüzde 38’i yoksulluk sınırının altında yaşamaktadır. Diğer taraftan, bölgede 2000 yılında başlayan ayaklanmadan bugüne kadar yıkılan konut sayısı 5 bini bulmuştur. Evsiz kalan ailelerin yüzde 300’e kadar yükselen konut fiyatlarına yatırım yapmaları mümkün olmamaktadır. Evrensel İnsan Hakları Beyannamesi ve uluslararası anlaşmalarla korunmuş konut hakkı, başka herkesin olduğu kadar mazlum Gazzelilerin de hakkıdır ve bu aynı zamanda Filistin Hükümeti için öncelik taşıyan konuların başında gelmektedir.”
SURİYE HALKININ DA YANINDAYIZ
Proje kapsamında, 2008 yılında Gazze’ye açılan savaş neticesinde evsiz kalan bin 300 kişiye barınak sağlayacak, 80 ve 100 metrekarelik iki farklı tipten oluşan 200 konut inşa edileceğini söyleyen Ertürk, “Konutların inşa edileceği arsa, Filistin İmar Bakanlığı tarafından vakfımıza tahsis edilecek; proje dahilinde inşa edilecek konutların metrekare maliyeti 312,5 Amerikan Doları olarak hesaplanmıştır. 80 metrekarelik evlerin maliyeti 25.000 Dolar olacaktır. İnşa edilen evlerin tahsisinde toplumun en yoksul ve savaş nedeniyle en çok mağduriyet yaşamış kesimlerine öncelik tanınacaktır. Aynı zamanda bu proje sayesinde yaklaşık on yıldır sekteye uğramış olan inşaat sektörüne eğitimli ve tecrübeli işçiler kazandırılmış olacaktır. Her şeyden önemlisi, Gazze topraklarında yükselecek bu binalar, uygulanan haksız ambargonun bir işe yaramadığının kanıtı olarak Filistinlilere ve direnişe moral kaynağı olacaktır” diye konuştu. Ertürk öte yandan Suriye için başlatılan yardım kampanyası ile ilgili olarak ise şöyle konuştu: “Sınırımızda halen devam eden insanlık dışı uygulamalarıyla zulüm altında inleyen Komşumuz Suriye halkının yanında olmak ve onlara yalnız değilsiniz demek ve dahi yaklaşık 150 STK nın ortaklaşa hareketi ile tüm Türkiye’de ve ilimiz Afyon’da ayni ve nakti yardım kampanyamızı başlatmış bulunuyoruz” dedi.