Uzun zamandır filmler üzerine yazmıyordum, geçen cumartesi seyrettiğim, 23.11.2018 Cuma günü vizyona giren ‘Bizi Hatırla’ filmi yazmaya sevketti. Duygusal filmleri severim, herhalde duygusal olduğumuzdandır, izlenebilecek birçok film olmasına rağmen özellikle bu filmi seyretmeyi tercih ettim. ‘Bizi Hatırla’ bir Çağan Irmak filmi. Çağan Irmak’ı biliyorsunuz, genelde kaliteli yapımlara imza atıyor bu filmde de beklentilerimi tam karşılamasa da güzel bir iş çıkarmış.





Başrollerinde;  Altan Erkekli, Tolga Tekin ve Özge Özberk’in oynadığı film, daha ziyade aile ilişkilerini anlatıyor. İş hayatının aile yapısına etkisi, çocukların eğitimi ve ebeveynlerin yanlış çocuk eğitimi de işlenen konulardan. Oyuncular genel anlamda rollerini iyi oynamış. Altan Erkekli’yi zaten tartışmaya gerek yok hakikaten usta bir oyuncu. Hangi rolü oynarsa oynasın hakkını veriyor. Özge Özberk’i de biliyoruz, Tolga Tekin yıldızı yeni parlayanlardan. O da iyi oyunculuk  çıkarmış ama daha iyi  olabilirdi. Özellikle İrem karakterindeki kız çocuğunun oyunculuğunu çok beğendim, gelecek vaat ediyor.

 

     Film; İstanbul’da rezidansta yaşayan çekirdek aile, İzmir’de şirin bahçeli bir evde yaşayan dede, onun yakın arkadaşı ve çekirdek ailenin yardımcısı arasında geçiyor daha ziyade. Anlaşılacağı gibi aile ve kopan ilişkiler üzerine kurgulanmış bir yapım. Filmde, aile bağlarının zayıflaması, medya eleştirisi, kültür endüstrisi eleştirisi, yozlaşma.. vs. gibi konuları işlerken, toplumda geleneğin temsilcisi olan dede-ninenin eksikliği durumunda ne gibi sorunlar yaşandığını göstererek bu büyüklerimize gereken önemi vermenin gerekliliğine değiniliyor.







    ‘Bizi Hatırla’  samimi ve günümüz toplumunun gerçeklerini yüzümüze pat diye vuran ama bir o kadar da naif anlatan bir film. Her sahnesindeki olaylar ve diyologlar insani bir vicdan muhakemesine itiyor ki istemeden özeleştiri yapmak durumunda kalıyorsunuz. Güncel (şehirleşme, ruhsuzlaşma, beton ve yüksek binalara alışma, doğadan uzaklaştıkça insanlıktan uzaklaşma, yaşam savaşı içindeki çıkarcılık, ebeveyn ve çocuklar arasında ki gerçek problemler, cinsel istismar, insan ayrımı, kız çocuklarının eğitimine destek, birilerine güzel görünebilmek için hastalık derecesinde sağlıksız yaşamlar, Türk toplumunun dizi ve filmlere bakış açısı, aşka dair samimi ve saygılı gönül yaraları, dostluk, fedakarlık, unutulmak ...) ne ararsanız  bu filmde var. Ama beni en çok etkileyen sahne hastane öncesi Kaan’ın babası Eşref’e  gerçek hayatlarımızı evet bizlerin hayatlarını tüm çıplaklığı ile anlattığı sahne ve cevap:





 

“ HAYAT BU, KİRLETİR İNSANI “.

 

Hayatımızda çoğu kişinin ikilemini yaşadığı kariyer ve aile arasında kalma olgusunun beyazperdeye aktarılmış halini de seyirciye sunuyor film. Çekimleri, senaryosu, kurgusu ve oyunculuklarıyla etkileyici bir film . Ama klasikleşen bir hikaye ve diğer filmleriyle benzer müzikler.. Dram öğelerini etkileyici bir müzikle tavana çıkarıp seyirciyi ağlatma çabası Mahsun Kırmızıgül filmlerinde abartılı bir şekilde kullanıldığı gibi, Çağan Irmak filmlerinde de kullanılmaya devam ediyor. Çağan Irmak, artık yapımlarıyla seyirciyi şaşırtmalı ve kendisine yakışan yeni bir sayfa açmalıdır.

   

Filmin sonu daha farklı olabilirdi. Eşref dede ameliyat olur, iyileşir veya iyileşmez hayata devam eder tarzda bir kurgu kurulabilirdi. Ameliyat sonrası yakınlarını hatırlamayan bir dede ve ona yakınlarını, geçmişini hatırlatmaya çalışan bir aile ve dostları daha doğru bir hikaye olurdu sanırım. İzleyici daha da etkilenirdi. ‘Babam ve Oğlum’ da bunu başarmıştı, Çağan Irmak.



   ‘Bizi Hatırla’ belki mükemmel bir film değil ama başarılı, izlenmeye değer.

İzlediğinizde pişman olmayacağınız bir film.



   İyi seyirler dilerim.





[email protected]

Lokman ÖZKUL

Eğitimci-Yazar