2027 Yılı Programı çerçevesinde hayata geçirilmesi öngörülen bu yenilik, milyonlarca katılımcıya önemli bir finansal esneklik sunacak.
Bedelli Askerlik ve Hac İçin Yeni Hak Geliyor: BES Birikimleri Kullanılabilecek
Bedelli askerlik yapacaklar ve hac ibadetini yerine getirmek isteyen vatandaşları yakından ilgilendiren yeni bir düzenleme planlanıyor. Cumhurbaşkanlığının 2027 Yılı Programı'nda Bireysel Emeklilik Sistemi'ne (BES) ilişkin önemli değişikliklere yer verildi. Yapılacak yasal düzenlemelerle birlikte, vatandaşların önemli finansal ihtiyaçları arasında yer alan bedelli askerlik ve hac ibadeti, birikimlerin kullanılabileceği durumlar arasına ekleniyor.
Kısmi Ödeme Uygulaması Genişletiliyor
2027 Yılı Programı kapsamında, katılımcıların sistemden tamamen ayrılmadan birikimlerinin belirli bir bölümünü çekebilmesine olanak tanıyan kısmi ödeme uygulamasının kapsamı genişletiliyor. Mevcut uygulamada konut alımı, evlilik ve afet gibi durumlarda kullanılabilen kısmi ödeme hakkına bedelli askerlik ve hac ibadetinin de dahil edilmesi öngörülüyor. İlgili kurumlar tarafından gerekli mevzuat değişikliklerinin tamamlanarak düzenlemenin kısa sürede yürürlüğe alınması hedefleniyor.
BES'teki Kesintiler Azaltılacak ve Sadeleştirilecek
Yılın programında yalnızca kısmi ödeme düzenlemeleri yer almyor. BES ve Otomatik Katılım Sistemi'ne (OKS) yönelik başka değişiklikler de planlanıyor. Bu kapsamda, sistemde uygulanan kesintilerin sadeleştirilmesi ve azaltılması amacıyla yeni mevzuat düzenlemeleri yapılacak. OKS tarafında ise katılımcıların risk algılarına ve yatırım tercihlerine daha uygun çok sayıda fon seçeneğinin sunulması amaçlanıyor.
Emeklilikte Düzenli Gelir Modeli Geliyor
Yeni dönemde hayata geçirilecek bir diğer önemli model ise emeklilikte düzenli gelir akışı sağlayacak yapı olacak. Bu model sayesinde, emeklilik dönemindeki birikimlerin daha uzun bir zamana yayılarak katılımcılara güçlü bir gelir güvencesi sunması amaçlanıyor.
Next



