2026 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) maratonunun en kritik aşamalarından biri olan ikinci oturum, Alan Yeterlilik Testleri (AYT) itibarıyla tamamlandı. Türkiye genelinde milyonlarca üniversite adayının katılım gösterdiği zorlu sınavın ardından, gözler bugün öğleden sonra gerçekleştirilecek olan üçüncü ve son oturum Yabancı Dil Testi’ne (YDT) çevrildi.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından organize edilen YKS 2026 sürecinde heyecan tırmanıyor. Sabah saat 10.15'te başlayan ve adayların lisans programlarına yerleşmesinde büyük ağırlığa sahip olan AYT oturumu, 180 dakikalık yasal sürenin tamamlanmasıyla saat 13.15'te resmen sona erdi. Adaylar, gelecekteki mesleklerini belirleyecek olan puan türlerinin hesaplanması adına salonlarda ter döktü.
4 Farklı Alanda Toplam 160 Soru Yöneltildi
Zorlu maratonda adaylara alanlarına göre özelleşen çoktan seçmeli sorular yöneltildi. Sınav müfredatı kapsamında öğrencilere; Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1, Sosyal Bilimler-2, Matematik ve Fen Bilimleri testlerinden oluşan toplam 160 soruluk bir havuz sunulduğu bildirildi. Adaylar kendi puan türlerine göre ilgili testleri çözerek süreyi en verimli şekilde kullanmaya çalıştı.
1,6 Milyondan Fazla Aday ve Dev Görevli Ordusu Sahadaydı
Bu yıl AYT oturumu için başvuru yapan aday sayısının 1 milyon 627 bin 960 olarak kayıtlara geçtiği açıklandı. Dev organizasyonun aksamadan yürütülmesi amacıyla Türkiye'nin 81 ili ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) başkenti Lefkoşa'da toplam 4 bin 400 bina ve 86 bin 761 salon sınav merkezi haline getirildi. Sınavın güvenlik, denetim ve idari süreçlerinde ise tam 227 bin 380 görevlinin senkronize bir şekilde mesai yaptığı aktarıldı.
Milli Sporcular İçin Sırbistan’da Özel Sınav Merkezi Kuruldu
YKS 2026'nın en dikkat çekici detaylarından biri de uluslararası alanda ay-yıldızlı formayı terleten genç sporcular için alınan özel önlem oldu. Sırbistan’ın Zlatibor kentinde düzenlenen ISF Dünya Okul Sporları Basketbol Şampiyonası’nda Türkiye'yi temsil eden 8 milli sporcu için Belgrad'da eş zamanlı sınav koordinasyonu sağlandı. Sporcuların mağduriyet yaşamaması adına Türkiye'deki kurallar ve saat dilimiyle birebir aynı şartlar altında AYT uygulamasının gerçekleştirildiği duyuruldu.
Son Oturum YDT Saat 15.45’te: Nüfus Müdürlükleri Mesaide
AYT'nin tamamlanmasıyla birlikte gözler, dil puanıyla tercih yapacak öğrencilerin katılacağı Yabancı Dil Testi (YDT) oturumuna odaklandı. Bugün saat 15.45'te başlayacak olan son oturum öncesinde, ÖSYM takvimi gereği adayların saat 15.30'dan sonra sınav binalarına girişine izin verilmeyeceği anımsatıldı.
Öte yandan, sınav günü kimlik kartını kaybeden, üzerinde tahrifat olan ya da nüfus cüzdanı bulunmayan adaylar için il ve ilçe nüfus müdürlüklerinin saat 15.30’a kadar açık tutularak geçici kimlik belgesi düzenlemeye devam edeceği bildirildi.
Next




