AFYONDA VİDANJÖR SIKINTISI
Afyonkarahisar’daki 394 köyün 351’inin kanalizasyon sorunu bu yılın sonunda biterken, köylünün bu kez de tıkanan boruların açılması için vidanjör sıkıntısı başlıyor. Afyonkarahisar İl Özel İdaresi’ne ait bir tane vidanjörün bulunması, köylünün ihtiyaçlarına cevap verememesi yetkilileri harekete geçirdi. Afyonkarahisar İl Genel Meclisi’nde (İGM) vidanjör çağrılan köye, 100 TL’ye kadar hizmet bedeli alınması gündemde. Komisyon kararlarında, köylüden 100 TL’ye kadar para alınması istenirken, mecliste bulunan AK Parti, MHP ve CHP üyelerinin bazıları bu karara tepki gösterdi.
Afyonkarahisar İGM’nin Temmuz ayı ikinci birleşimi Salih Sel’in başkanlığında yapıldı. Gündem maddeleri arasında yer alan, ‘vidanjör’ talebi, meclis üyelerini harekete geçirdi. Köy imkanları ile giderilebilecek arızalarda dahi il özel idaresinden vidanjör talep edildiği belirtilen gündem maddesinde, talep yoğunluğu nedeniyle vidanjörün bütün ihtiyaçlara cevap veremediği belirtildi.
Komisyon kararından ise, ‘Vidanjörlük bir iş olmamasına rağmen muhtarlıklarca işin kolayına kaçılmak suretiyle vidanjör talep edilmektedir. Gerek ihtiyaç sahibi köylerin ihtiyaçlarının karşılanması uzun zaman aldığında hem çevre hem de insan sağlığı açısından problemler meydana getirmektedir’ denildi.
‘Vidanjör’ sıkıntısının yanı sıra bazı elektrik arızlarında da il özel idaresinde köy muhtarlıklarınca ekip çağrıldığı belirtilen komisyon raporu, su arızası ve kanalizasyon arızası için talep yoğunluğunun önlenmesi, gerçek ihtiyaç sahibi köylere zamanında ulaşılmasını sağlamak için alınacak hizmet bedelinin belirlenmesi Meclis’te tartışıldı.
“KÖYLÜ ZATEN SORUNLARIN PEK ÇOĞUNU KENDİSİ ÇÖZÜYOR”
AK Partili Hakan Avtuğ, komisyonun bu şekilde köylüyü cezalandırır bir biçimde bu hizmeti bedele bağlanmasını şaşkınlıkla karşıladığını belirtti. Köylünün küçük çaplı arızalarda mümkün olduğunca kendi imkanlarıyla makul çözümler üreterek bu işi karşılamaya çalıştığını dile getiren Avtuğ, “Yani bu durumda hemşehrilerimize kanalizasyonda kaçak var bunu ihbar etmeyin ederseniz sizden bedel alınacak diyebilir miyiz?. Komisyon raporunun yeniden görüşülmesini talep ediyorum” şeklinde konuştu.
AK Parti’den ve MHP üyelerinden de aynı yönde talep gelmesi üzerine komisyon raporunun yeniden görüşülmesi kararlaştırıldı.
Komisyon raporunda, elektrik arızasındaki hizmet bedeli 100 kilometreye kadar 50 TL, 200 kilometreye kadar 75 TL, 300 kilometreye kadar 100 TL gidiş dönüş olarak , vidanjör talebinde de 100 kilometreye kadar 50 TL, 200 kilometreye kadar 75 TL, 300 kilometreye kadar 100 TL hizmet bedeli alınmasının kararlaştırıldığı belirtildi.