CHP Afyonkarahisar İl Başkanı Yalçın Görgöz gündeme dair basın açıklaması yaptı.


Geçtiğimiz hafta Belediye Meclisi’nde Afyon Kalesine teleferik yapılmasıyla ilgili ihaleye çıkılması için encümene yetki verilmesi görüşüldü. Teleferiğin “yolculu garantili” olarak yapılması kararı alındı. CHP ve İYİ Partili meclis üyeleri, “teleferiğe değil, yolcu garantili yapılmasına karşıyız” diyerek karara red oyu verdi. Biz, teleferiğe karşı değiliz. İlimizin tarihi ve kültürel tanıtımına katkı sağlayacak her türlü yatırımı destekleriz. Ancak “yolcu garantili” olmasına karşıyız. Sonuç olarak teleferiğin yapımı için ihaleye çıkılması amacıyla encümene “oy çokluğu” ile yetki verildi. Yılda 140 bin yolcu taahhüdünde bulunulacağını, teleferik fiyatının yaklaşık 25 lira olacağını ve yüklenici firmaya 25 yıllığına işletme hakkı verileceği ilan edildi. İhaleye giren olmazsa “belediye olarak biz yapacağız” denildi.
Belediye yetkililerine soruyorum;
Yılda 140 bin yolcu garantisi hedefini hangi kritere göre, neye göre belirlediniz?
Bu hedefler tutmadığı takdirde bu karara onay veren meclis üyeleri karşılaşılacak zararın açıklamasını yapabilecekler mi?
Biz de diyoruz ki, madem öyle olası bir zararın tamamını onay veren meclis üyeleri ödesinler. Anlaşılan saray iktidarı ve belediyeleri yaptıkları hataların hala farkına varamamışlar. Onlarca yollar, köprüler, havalimanları yap-işlet-devret modeliyle ihale edildi. Hepsinden de zarar edildi. Burnumuzun dibinde Zafer Havalimanı var. 2021 yılı için 1 milyon 317 bin yolcu uçuş garantisi verildi. 2012’den bugüne kadar verilen uçuş garantisi hedeflerindeki yanılma payı yüzde 96. Yüklenici firmaya şu ana kadar 46 milyon Euro önendi. Tamamlama bedeli 50 milyon Euro olan Zafer Havalimanına maliyet bedeli neredeyse ödenmiş durumda. Kalan 24 yılda milyonlarca Euro ödenmeye devam edecek. Peki bu paralar kimin cebinden çıkıyor? Halkın cebinden. Kim kazanıyor? Yüklenici firma. Peki siz bu yolcu garantilerinin hedefini neye göre belirlediniz? Rantçıların daha fazla kazanmasına göre belirlendiği ortaya çıkıyor. İhaleyi veren, ihaleyi, alan kazanıyor, vatandaş resmen soyuluyor.  
 
EMEKLİ PERİŞAN 
Türkiye’de yaklaşık 13 milyon 400 bin kişi emekli ve hak sahibi bulunuyor. Bunların yaklaşık 8 milyon 350 bini 4A, yani eski ifadesiyle Sosyal Sigortalar emeklisi. Yaklaşık 2 milyon 690 bin kişi 4B, yani Bağ-Kur’dan emekli olmuş. Yaklaşık 2 milyon 345 bin kişi de 4C, yani Emekli Sandığı emeklisi. 
 
Sosyal Sigortalar (4A) emeklilerinin ortalama maaşı 2 bin 206 lira. Bağ-Kur (4C) emeklileri ise ortalama olarak bin 684 lira emekli maaşı alıyor. Emekli Sandığı’ndan (4C) emekli olanların eline ise ayda ortalama 2 bin 735 lira geçiyor.
 
“8 milyon emekli yoksulluk sınırının altında yaşıyor”
Yetkililer en düşük emekli maaşının bin 500 lira olduğunu söylüyor ancak yaklaşık 1 milyon 500 bin emekli ayda bin 200 lira ila bin 420 lira emekli maaşı alıyor. 
 
Asgari ücretin 2 bin 825 lira olduğu Türkiye’de, emeklilerin yüzde 70’i asgari ücretin altında maaş alıyor. Yani 13 milyon 400 bin emeklinin yaklaşık 8 milyonu asgari ücretin ve yoksulluk sınırının altında, yaklaşık 1,5 milyonu da açlık sınırının altında yaşıyor. Bu tabloya baktığımız zaman emeklilerin Türkiye’de perişan bir durumda olduğunu görebiliyoruz. 
 
CHP olarak iktidara geldiğimizde öncelikli hedefimiz en düşük emekli maaşının asgari ücretin ve açlık sınırının üzerine çıkarmak olacaktır. CHP olarak emeklilerin yaşadığı sorunların hak temelli ve kapsayıcı bir anlayışla çözüme kavuşturacağız. Sorunları da çözüm yollarını da detaylarıyla biliyoruz. Güvenceli istihdama dayalı üretimin arttırılmasını ve gelirin hakça paylaşımını sağlayacağız. 
 
Emeklilerin ücret artışlarını belirlerken sadece enflasyonu değil, büyümeden kaynaklı refah payını da dahil edeceğiz. 
 
Hatırlarsınız, CHP'nin Ramazan ve Kurban bayramlarında emeklilere birer maaş ikramiye verme vaadi büyük etki yaratmıştı. CHP’nin bu vaadine önce karşı çıkan iktidar sonra 1000 TL olarak vereceğini açıklamak zorunda kalmıştı. Aradan kaç yol geçti, 100 TL artış yaptılar, 1100 TL oldu. 
 
EYT’lilerin MAĞDURİYETİNİ DE  BİZ GİDERECEĞİZ 
CHP’nin iktidarında, emeklilikte yaşa takılanların (EYT) mağduriyetini gidereceğiz. Sayıları 5 milyonu aşan EYT'lilerin kazanılmış haklarının hayata geçirilmesi devlet ciddiyetinin gereğidir. İnsanlarımız çalışma hayatına başladıklarında kendileri için tanımlanan kriterlere göre emekli olabilmeli. Hayat planlarını buna göre yapanlara, daha sonra 'kural değişti' demek hukuk devletiyle bağdaşmaz." 
CHP alın terinden yana olan bir partidir.   

İNTİBAK YASASI
Türkiye’de acilen intibak yasası çıkartılmalıdır. Adil bir intibak yasası çıkarılması sağlayacağız. 
 
"Katsayı ve gösterge sistemini yeniden düzenleyeceğiz. Öğretmenler, sağlık çalışanları, din görevlileri, polisler ve infaz koruma memurları gibi meslek gruplarında çalışanlara 3600 ek gösterge hakkı tanıyacağımızı daha önce de belirtmiştik.  Emekliler için muayene ve ilaç katılım paylarını ve fark ücretlerini kaldıracağız. 
65 yaş üzerindeki yurttaşlarımızın kültür, sanat ve spor etkinliklerinden ücretsiz yararlanmalarını sağlayacağız. Sosyal tesis olanakları bulunmayan meslek grupları için yeni tesisler yapacağız. Turizm Bakanlığı ve TÜRSAB iş birliğiyle gerçekleştirilecek projelerle emeklilerimize makul ücretlerle gezi ve tatil olanağı sağlayacağız. CHP emeğin en yüce değer olduğunu savunur. Biz her zaman emeğin ve emekçinin yanında olacağız.