ZAFER HAVALİMANI’NDA ZARAR REKORU: YOLCU GARANTİSİ TUTMADI, HAZİNEYE 126 MİLYON TL YÜK
ANKARA / AFYONHABER
CHP Parti Meclisi Üyesi Yalçın Görgöz, 2012 yılından bu yana zarar ettiği belirtilen Zafer Havalimanı’na ilişkin çarpıcı veriler paylaştı.
Görgöz, 2025 yılının ilk 5 ayında yüzde 97’yi aşan hata payıyla garanti ödemesi yapılacağını belirterek, kamu kaynaklarının israf edildiğini savundu.
Afyonkarahisar, Kütahya ve Uşak illerine hizmet vermesi amacıyla 2012 yılında hizmete açılan Zafer Havalimanı, aradan geçen 13 yıla rağmen hedeflenen yolcu sayılarına ulaşamadı. CHP’li Yalçın Görgöz, havalimanının açılışından bu yana her ay zarar ettiğini belirterek, kamuoyunu sarsan veriler paylaştı.
157 Ayda Zarar, 126 Milyon TL Garanti Ödemesi
Görgöz’ün açıklamasına göre, 2025 yılının ilk 5 ayında havalimanından yalnızca 15 bin 580 giden yolcu seyahat etti. Oysa sözleşmeye göre bu dönemde 549 bin 55 yolcu garantisi verilmişti. Gerçekleşme oranı bu haliyle sadece yüzde 2,84 oldu. Aradaki farkın bedeli ise Hazine’ye yansıdı.
Görgöz, yapılan garanti ödemesinin 2 milyon 811 bin 163 Euro olduğunu, bu miktarın güncel kurla yaklaşık 126 milyon TL’ye denk geldiğini açıkladı.
“Zafer Havalimanı açıldığı 2012 yılından bugüne kadar tam 157 aydır zarar rekoru kırıyor! Kaynaklar Sayıştay raporları ve DHMİ resmi istatistiklerinden alınmıştır. Bu bir kamu zararına dönüşmüş durumda,” dedi.
Toplam Ödeme 76 Milyon Euro’yu Aştı
Açıklamada, havalimanının yapım maliyetinin 50 milyon Euro olduğu belirtilirken, bugüne kadar şirkete yapılan garanti ödemesinin 76 milyon Euroya ulaştığı ifade edildi. Sözleşme gereği havalimanı 2044 yılında kamuya devredilecek. Bu tarihe kadar öngörülen toplam garanti ödemesi ise 208 milyon Euro.
“Vergiler Hibe Ediliyor, Halkın İradesi Gasp Ediliyor”
Görgöz, yalnızca ekonomik değil, siyasi eleştirilerde de bulundu. Vergilerin bu şekilde özel şirketlere aktarılmasının kabul edilemez olduğunu belirterek, şu sözleri kullandı:
“Vatandaştan toplanan vergileri heba ediyorlar. Hazinenin peşkeş çekilmesine, sömürülmesine göz yumuyorlar. Üstüne üstlük, hiçbir hukuki dayanağı olmadan halkın seçtiği belediye başkanlarını görevden alıyor, tutukluyorlar. Bu milletin iradesine açıkça darbedir.”
CHP’li Görgöz açıklamasını şu sözlerle tamamladı:
“Hukuku, adaleti, demokrasiyi bu ülkeye yeniden getireceğiz. Siyasi tutsaklar özgürleşene dek mücadeleye devam edeceğiz. Biz başaracağız, millet kazanacak.”