Binance'in bildirdiği üzere Statista gibi araştırma firmalarının en son istatistiklerine göre Türkiye, kripto para biriminin genel olarak benimsenmesi ve kullanımı açısından dünya çapında 3. ülke olarak sıralamada yer alarak mutlak bir kripto para canavarı olarak yerini sağlamlaştırdı.

Gerçek bir kripto cenneti hakkında konuşun! Küresel anket verilerine göre, Türk vatandaşlarının neredeyse yarısı (kesin olarak yaklaşık %52) Bitcoin, Ethereum ve diğer büyük kripto para birimleri gibi dijital varlıklara aktif olarak yatırım yapıyor, ticaret yapıyor veya kullanıyor.

Bu akıllara durgunluk veren istatistiği perspektife koymak gerekirse, konu kendi sınırları içinde kriptonun tabandan yaygın olarak benimsenmesi söz konusu olduğunda Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri, Japonya ve Avrupa'nın çoğu gibi ekonomik güç merkezlerini bir mil kadar geride bırakıyor.

Peki ağız sulandıran kebapları ve güzel Akdeniz iklimiyle tanınan ülkede blockchain tutkusunun ve merkezi olmayan finans çılgınlığının bu hızlı yükselişini körükleyen şey nedir?

Türkiye'nin kriptoyu hızla benimsemesinin arkasında araştırmaya değer birkaç temel faktör var:

Lira Enflasyonundan Korunmak

Dünya çapında hızla gelişen birçok ekonomi gibi, para birimindeki tutarlı devalüasyon ve çift haneli enflasyon oranları, son on yılda Türkiye'nin geleneksel lira para sistemini rahatsız etti.

Başarısız para politikaları nedeniyle liranın satın alma gücü sürekli olarak yıpranırken, Türk vatandaşları güvenilir bir değer saklama aracı olarak ve liranın değer kaybından korunmak için Bitcoin gibi kripto varlıklara giderek daha fazla yöneliyor.

Kurnaz Türkler, zorluklarla kazandıkları birikimlerinin ekonomik çalkantı ortasında yok olmasını izlemek yerine, liraları fiat para birimleri gibi merkez bankası politikalarıyla şişirilemeyecek kripto para birimlerine dönüştürerek servetlerini koruyabileceklerini fark ettiler.

Gevşek Düzenleyici Ortam

Katı kripto para yasalarına ve aşırı bürokrasiye sahip birçok Batı ülkesiyle karşılaştırıldığında, Türkiye hükümeti şu ana kadar blockchain teknolojisini ve kripto platformlarını düzenleme konusunda nispeten müdahaleci bir yaklaşım benimsedi.

Ülke, kripto para birimlerini 2020 yılında yasal olarak bir varlık biçimi olarak kabul etse de, şu anda Türkiye'de kripto para birimlerinin ticaret, yatırım veya ödeme yolu olarak kullanılması konusunda çok az somut kısıtlama bulunuyor.

Bu iş dostu düzenleme ortamı, Türkiye'nin kripto borsaları, ticaret platformları, blockchain girişimleri ve yeni Web3 hizmetlerini ve çözümlerini özgürce oluşturmak isteyen diğer yenilikçi kripto odaklı firmalar için bir merkez haline gelmesini sağladı.

Emirex, ParibuTr, Bitci, Bitcoin Bank ve Binance Türkiye gibi yerler, hızla artan yerel talebi karşılamak için ülkede büyük operasyonlar kuran birçok popüler kripto ticaret platformundan sadece birkaçı.

Hükümet ve Kurumsal Satın Alma

Politikacıların kripto para birimini geçici bir heves veya dolandırıcılık olarak değerlendirdiği bazı ülkelerin aksine, Türkiye'nin liderliği teknolojinin ekonomik büyümeyi ve dijital dönüşümü yönlendirmedeki muazzam potansiyelinin farkında.

2022'de Türkiye cumhurbaşkanı, Bitcoin gibi yeniliklere ayak uydurmak için devlet destekli bir dijital lira para biriminin geliştirilmesini kamuoyuna duyurdu ve çok sayıda Türk devlet kurumuna kripto ödemeleri ve finansal işlemler yürütme yetkisi verildi.

Vakıfbank gibi büyük Türk bankaları kripto saklama hizmetlerine yönelirken, Turkcell gibi telekomünikasyon devleri de kriptonun daha geniş çapta benimsenmesini kolaylaştırmak için blockchain tabanlı kimlik yönetimi çözümleri ve değiştirilemez token (NFT) platformlarını başlattı.

LastikPark Performans Afyonkarahisar'da açıldı LastikPark Performans Afyonkarahisar'da açıldı

Kamu ve özel kuruluşların bu hesaplı hamleleri, Türkiye'yi, hem vatandaşları hem de işletmeleri açık finans ekosistemlerine dahil etmeye hazır gerçek bir kripto ülkesi olarak kendisini hızla güçlendirmeye doğru itiyor.

Yerel Startup'lar Daha Fazla Yeniliğe Yol Açıyor

Son olarak, Türkiye'nin bir kripto para merkezi olarak ortaya çıkışı, Bitcoin Bank gibi sıfırdan yeni kripto odaklı ürün ve hizmetler geliştiren yerli startup'ların, girişimcilerin ve blockchain geliştiricilerinin patlamasına bağlanabilir.

Bütün bir nesil genç, teknoloji meraklısı Türkler, İstanbul Blockchain ve İnovasyon Merkezi, NFT platformu MenaPay, kitlesel fonlama protokolü Kryptor ve çok sayıda başka girişim gibi projeler kurarak geleceklerini merkezi olmayan teknoloji alanında yenilik yapmaya koymaya karar verdiler.

Kripto paranın İstanbul gibi şehirlerde kültürel bir fenomen haline gelmesiyle birlikte, kripto yerlisi geliştiricilerden ve dijital para meraklılarından oluşan kendi kendini idame ettirebilen bir topluluk filizlendi. Yerli inovasyonun bu verimli döngüsü, Türk halkı arasında yalnızca daha fazla gelecekteki projeyi, ana akım benimsemeyi ve kripto para birimlerine yönelik iştahı besleyecektir.

Türk Kripto İçin İleri ve Yukarı

Ekonomik çalkantıyı hafifletmek, endüstri dostu politikalar benimsemek, kurumsal kripto ilerlemelerini benimsemek ve yerel Web3 girişimcilerini desteklemek arasında Türkiye, önümüzdeki yıllarda küresel bir kripto sermayesi haline gelmeye devam etmek için kendisini mükemmel bir şekilde konumlandırdı.

Elbette, kaçınılmaz olarak, uzun süredir gecikmiş olan kapsamlı kripto düzenlemelerinin uygulamaya konacağı veya piyasa döngüleri devam ederken dijital varlıklar etrafındaki spekülatif coşkunun geçici olarak soğuyacağı bir zaman gelebilir. Ancak Türkiye'nin kripto çılgınlığının temel itici güçleri o kadar derin ki, bu kesintinin yakın zamanda tersine dönebileceğini düşünmek zor.

Türkiye, Avrupa'da hem hükümet hem de halk tarafından kripto para birimini kucaklayan 1 numaralı ülke olarak ortaya çıktı ve ekonomisini merkezi olmayan bir gelecek için proaktif olarak yeniden şekillendirmede gelişmiş Batı dünyasının çoğunu geride bıraktı.

Kripto para medyasındaki söylentilerin çoğu hâlâ Amerika'daki düzenleyici gelişmeler, kurumsal benimsenme ve New York ya da San Francisco gibi finans merkezlerinden gelen projeler etrafında yoğunlaşıyor olsa da, şu anda İstanbul ve ötesinde meydana gelen sismik dijital varlık uyanışına takılıp kalmayın.

Sonuç olarak

Yenilikçi kripto eyleminin, ticaret faaliyetinin ve blockchain teknolojisinin kitlesel benimsenmesinin dünya çapında ortaya çıktığı her yerde, Türkiye'nin gerçek dünyadaki etkisinin tam ortasında olacağına bahse girebilirsiniz. Kripto dünyasının bu küçümsenen ülkeyi kalıcı olarak en üst kademeye taşıması an meselesi.

Türkiye'nin üst düzey bir kripto sermayesine doğru kayda değer geçişini nasıl değerlendiriyorsunuz? Merkezi olmayan finans devrimini yönlendiren herhangi bir faktör sizi en çok etkiledi mi veya şaşırttı mı? Yorumlarda düşüncelerinizi bana bildirin!

Editör: Birinci Editör