Türkiye’nin en önemli meyve üretim merkezlerinden Sultandağı-Akşehir havzasında vişne hasadı başlarken, pazarlık vişnenin kilogram fiyatı 80 liradan kapıyı açtı. Geçen yılki zirai don nedeniyle boşalan sanayi stokları ve bölge vişnesine özgü yüksek aroma kalitesi, talebi zirveye taşıdı.
Türkiye'nin vişne ve kiraz ambarı olarak bilinen Akşehir ve Eber gölleri arasındaki Sultandağı-Akşehir havzasında yıllık vişne hasat dönemi resmen başladı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bitkisel üretim tahminlerine göre, bu yıl kiraz rekoltesindeki artışa karşın Türkiye genelindeki vişne rekoltesinin geçen yıllarla paralel seyrederek 200 bin ton seviyelerinde gerçekleşmesi bekleniyor. Bölge ölçeğinde ise Sultandağı ve Akşehir ilçelerini kapsayan havzada bu sezon yaklaşık 28 bin tonluk rekolte hedefleniyor.
Tahmin edilen üretimin 15 bin tonluk kısmının Afyonkarahisar’ın Sultandağı ilçesinde, 13 bin tonluk kısmının ise Konya’nın Akşehir ilçesinde gerçekleşeceği öngörülüyor.

Zirai don stokları eritmişti: sanayiden yoğun talep var
Geçtiğimiz yıl bölgede yaşanan zirai don olayları, sanayi sektörünün elindeki hammadde rezervlerini doğrudan etkiledi. Reçel, dondurulmuş gıda, meyve suyu ve pastacılık üretimi yapan firmaların stoklarının tükenme noktasına gelmesi, bu sezon Sultandağı ve Akşehir vişnesine olan ilgiyi tırmandırdı.
Kiraz sezonunda beklentilerini karşılayamayan bölge çiftçisi, vişne piyasasındaki hareketlilikle moral buldu. Bölgedeki alım merkezlerinde şokluk ve sanayilik vişnenin kilogramı 60 liradan işlem görürken, pazarlık olarak adlandırılan kaliteli vişnenin kilogram fiyatı 80 liradan alıcı bulmaya başladı.

Yüksek aroma sultandağı vişnesini pazarın lideri yaptı
Bursa başta olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanındaki meyve suyu ve gıda imalatçıları, ürünlerinde aradıkları asit ve tat dengesini Sultandağı ve Akşehir vişnesinde buluyor. Meyve suyu kalitesini artırmak adına sanayicilerin vazgeçilmezi haline gelen bölge ürünü, sunduğu yüksek aroma avantajıyla pazar değerini koruyor.
Sektör temsilcileri, bir diğer önemli üretim noktası olan Kütahya’da hasadın sonuna gelinmesine rağmen sanayicilerin henüz gerekli hammadde miktarını tedarik edemediğini bildiriyor. Talebin Sultandağı-Akşehir havzasına kayması, yüksek aroma ve kalite faktörleriyle birleştiğinde bölge çiftçisi ve tüccarında fiyatların kilogram başına 100 lira seviyesine çıkacağı beklentisini oluşturuyor.

Üretici umudunu vişneye bağladı
Sultandağı’na bağlı Yeşilçiftlik beldesinde üreticilik yapan Mustafa Akpınar, kiraz sezonunda umdukları fiyat tablosunun oluşmadığını ve maliyetine ya da zararına satış yapmak zorunda kaldıklarını belirterek vişne piyasasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Akpınar, "Vişne fiyatları güzel açıldı. İnşallah vişnede kazanacağız. Pazarlık 80 lira güzel fiyat" ifadelerini kullandı.
İHA
Next






