Dünya İnsan Hakları Günü, İnsan Hakları Evrensel Bildirisi'nin kabul edildiği gün olan 10 Aralık 1948'den bu yana her yıl 10 Aralık'ta kutlanan gündür.

2. Dünya Savaşı sırasında insanlara yapılan ağır hak ihlalleri sonucunda Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun Paris'te yapılan oturumda İnsan Hakları Evrensel Bildirisi'ni kabul etmesiyle kutlanmaya başlanmıştır.

Bildiri ile birlikte birçok devlet insanlara tanınan hak ve özgürlüklerin güvence altına alındığını kabul etmiştir. Oysaki bu konu yüzyıllar öncesinde Peygamber Efendimizin risaleti boyunca ortaya koyduğu uygulamalar ile insanlığa nakşedilmeye çalışılmış, teorik çerçevesi de Efendimizin Veda Hutbesinde çizilmiştir. Milletimiz de tarihte bu hakları yaşamayı ve dünyada yaymayı kendisine hedef olarak belirlemiş bu doğrultuda çok defa mücadelelere girmiştir.

Ülkemizin bildiriyi ilk kabul eden devletlerden biri olması ve 10 Aralık tarihini dünya devletleri ile birlikte bu amaçla kutlaması da İnsan Haklarına verdiği önemi göstermektedir.

Dünya İnsan Hakları Gününün 71’inci yıldönümünün hak ve hürriyetlerin sözü ile değil özü ile kabul edilip yaşatıldığı bir dünya temennisiyle hayırlara vesile olmasını diliyorum