Mazot fiyatlarına zam yapan hükümete tepki: "İskontolu alıyorlar, iskontosuz satıyorlar"

Demokrat Parti İzmir Milletvekili Mehmet Salih Uzun, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) düzenlediği basın toplantısında, mazot fiyatlarına dün gelen zammı eleştirdi. Uzun, Ukrayna-Rusya Savaşı'nın başladığı Şubat 2022'den bu yana Türkiye'nin Rusya'dan iskontolu petrol aldığını ancak bu indirimin halka yansıtılmadığını iddia etti. Uzun, "İndirimli Rusya fiyatından alıyorlar, indirimsiz İtalya fiyatından halka satıyorlar. İskontolu alıyorlar, iskontosuz satıyorlar; aradaki fark da devletin kasasına girmiyor. Aradaki farkın tamamı bir avuç lisans sahibi şirketin kasasında yahut onların yurtdışında kurduğu offshore şirketlerinin kasasında kalıyor. İşin tuhaf tarafı suç onların değil çünkü kanun öyle diyor" dedi.

Uzun, Petrol Piyasası Kanunu'nun 10'uncu maddesinin değiştirilmesi gerektiğini belirtti. Uzun, "Bu maddeye göre, akaryakıt fiyatları piyasa koşullarına göre belirleniyor. Yani piyasada indirim olduğunda da zam olduğunda da fiyatlar değişiyor. Ama bizim teklifimiz şu: Fiyatlar piyasa koşullarına göre belirlensin ama indirim olduğunda bu indirim vatandaşa yansısın. Yani devlet iskontolu aldığı petrolü iskontosuz satmasın. Böylece vatandaş daha ucuza akaryakıt alabilecek" diye konuştu.

Afyon'da Zafer Partili gençler buluştu Afyon'da Zafer Partili gençler buluştu

Uzun, bu konuda bir kanun teklifi verdiklerini ve TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesini beklediklerini söyledi. Uzun, "Türkiye'de akaryakıtın daha ucuza satışa sunulabileceğini ama bu imkandan vatandaşın faydalanamadığını görüyoruz. Bu adaletsizliğe son vermek için kanun teklifimizi desteklemenizi istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi