Afyon Kocatepe Üniversitesi, "Afyonkarahisar'da Termal Turizm ve Sürdürülebilirlik İçin Yeni Yaklaşımlar" konulu bir toplantı düzenledi. Toplantıya Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcısı, üniversitenin bazı akademik personeli ve iş dünyasının temsilcileri katıldı. Toplantıda termal turizm konusu tartışıldı.

Afyonkarahisar Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şuayıp Özdemir, açış konuşmasında turizmin önemli bir konu olduğunu belirtti. Özdemir, Afyonkarahisar'ın termal turizmde önemli bir noktaya geldiğini ve termalin başkenti olduğunu ifade etti. Üniversite olarak turizmin öncelikli alanlarından biri olduğunu vurguladı.

Turizm Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Baytok ise sunumunda termal turizmde yeni yaklaşımların geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Baytok, Türkiye'nin wellness pazarında dünyada 10. Avrupa'da ise 5. sırada olduğunu belirtti. Türkiye'nin jeotermal kaynaklarıyla 25 milyar dolarlık bir pazar büyüklüğüne sahip olabileceğini sözlerine ekledi. Baytok'a göre Afyonkarahisar'ın jeotermal turizmde önemli bir potansiyeli var. Ömer Gecek, Hüdai, Gazlıgöl ve Heybeli bölgelerinde jeotermal kaynaklar bulunuyor. Ömer Gecek ve Hüdai bölgeleri turizm açısından olgunluğa ulaşmış durumda iken Gazlıgöl daha fazla geliştirilmeye ihtiyaç duyuyor.

Afyonkarahisar'da 37.800 konaklama üst yapı arzı bulunuyor. Bunun 21.000'i termal otellerden oluşuyor ve bunların sadece 5.900'ü nitelikli olarak kabul ediliyor.Afyonkarahisar'ın termal turizmde 5 yıldızlı otel açısından en iyi şehir olduğunu belirtmek mümkün. Şu anda şehirde 10 adet aktif 5 yıldızlı otel bulunuyor. Üniversitenin tanıtım konusundaki bakış açısı ise Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) ile farklılık gösteriyor. TGA termali bütünleşik ve entegre bir ürün olarak pazarlamayı tercih ederken üniversite termali ön plana almaya çalışıyor.

Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yıldız ise jeotermalin en büyük kullanım alanının turizm sektörü olduğunu belirtti. Termal turizmin sürdürülebilirliği için kaynakların kontrollü bir şekilde kullanılması gerektiğini vurguladı. Afyonkarahisar'da Ömer Gecek Havzası termal turizm ve diğer jeotermal kullanımlar için önemli bir kaynak olduğunu ifade etti.

İş insanı Kadir Altınkaya ise üniversitenin bilgi paylaşımı konusunda önemli bir kurum olduğunu belirtti. Ancak kaynakların sürdürülebilirliği için dikkatli olunması gerektiğini ve insan izinin önemli olduğunu vurguladı.

Çarşamba Sabah Toplantıları, bir sonraki toplantıda "Gastronomi Turizmi" konusuyla devam edecek.

#Afyonkarahisar #turizm #termal #sürdürülebilirlik #üniversite