Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, fay hatları üzerinde yapı inşaasını önlemeye yönelik radikal adımların atılacağını bildirdi. Bakan Özhaseki, Haber Global'de yaptığı canlı yayında dört kırmızı çizgilerinin olduğunu ve bu çizgilerden birinin fay hatları üzerinde bina yapılmaması gerektiğini vurguladı.
Bakan, Kahramanmaraş merkezli depreminden sonra 850 binin üzerinde konut ve iş yerinin zarar gördüğünü, 307 bin kalıcı konutun inşasına başladıklarını belirtti. 255 bin vatandaşın "Yerinde Dönüşüm" için başvuruda bulunduğunu, bunların en geç 2024 yılı ortalarında teslim edilmesinin planlandığını ifade etti.
Özhaseki, depreme dayanıklı evler inşası üzerinde çalıştıklarını, yapılan evlerin sosyal ve altyapı donatılarıyla tam bir yaşam alanı oluşturduklarını söyledi. Gaziantep İslahiye'de 5 bin 694 konutun yapımına başlandığını ve Gaziantep'te toplamda yaklaşık 25 bin konut yapmayı hedeflediklerini vurguladı.
İstanbul'daki kentsel dönüşüm faaliyetleri üzerine de konuşan Bakan, risk altındaki 600 bin konutun belirlendiğini ve bunların acilen yıkılıp boşaltılması gerektiğini belirtti. "Yarısı Bizden" kampanyası ile 350-400 bin konutu depreme daha dayanıklı hale getirmeyi amaçladıklarını ve İstanbul'u depremlere karşı daha güvenli hale getirmek için dört aşamalı bir projelerinin olduğunu açıkladı.
Yakın gelecekte, TBMM'ye sunulacak olan Torba Yasa'ya eklenmesi planlanan yeni düzenlemeler içinde, fay hatları üzerine yapı yapan ve buna izin veren yetkililere yönelik ciddi cezai yaptırımların olduğunu ifade etti. Kentsel Dönüşüm Yasası'na muhalefetten gelen eleştirilere de yanıt veren Bakan Özhaseki, bu eleştirilere sert tepki gösterdi ve iş yapmak için çabaladıklarını belirtti.
Fay hatları üzerinde yeni inşaatlara tamamen yasak getirilmesi, mevcut düzenlemelerin daha da sıkılaştırılması ve olası depremler karşı daha güvenli alanlar oluşturulması yönünde atılacak adımlar, Türkiye'nin deprem gerçeği ve kentsel dönüşüm çalışmaları açısından büyük önem taşıyor. Özhaseki'nin açıklamaları, bu konuda atılacak somut adımların habercisi olarak görülüyor.
Kayıtlara göre Afyon'da 2010'dan bu yana 2690 deprem olmuş
3'ten büyük deprem sayısı 107 olmasına karşın, kayıtlara göre en yüksek deprem 3.9 bütüklüğünde
işte 2010 yılından bu yana 3'ten büyük deprem haritası
Afyon'nun fay hattı haritası