Anadolu’nun ortasında, medeniyetlerin birleştiği noktada, Türk Kurtuluş Savaşında kilit rol oynayan, derin kültürel ve tarihi kökleriyle kadim bir kenttir Afyonkarahisar

Afyon ya da Afyonkarahisar denince akla neler gelir?..

Mesele sizin aklınıza ne gelir…

Afyon / Afyonkarahisar denince akla gelenleri sizler için derledik…

Siz de, görüşlerinizi aşağıda yorum ekleme bölümünde yazabilirsiniz.

Şimdi bizim derlediklerimizi okuyalım…

Afyon ya da Afyonkarahisar denince akla neler gelebilir?..

Afyonkarahisar’ımıza, eğer ekonomi ve sanayi açısından bakacaksak temel ürünleri mermer, gıda ve termal turizm üzerinedir.

O zaman Afyon denince akla gelebilecek şeyler şunlar olabilir:

Mermer: İscehisar ilçesinden dünyanın en kaliteli beyaz mermeri çıkmakta... Antik çağlardan beri Dünyanın her köşesinde Afyon Mermeri kullanılmış. Efes antik tiyatrodan Beyaz Saray’a kadar…

Termal turizm, kaplıca, hamam…

Türkiye’nin hatta Dünyanın en önemli ve şifalı kaplıcaları ve termal otelleri Afyonkarahisar’da bulunur. Afyon’da her kesime, her bütçeye uygun termal tesis var… . Afyonkarahisar’ın termal turizm merkezleri: Gazlıgöl, Ömer-Gecek, Sandıklı Hüdai ve Bolvadin Heybeli termal turizm bölgeleri… Türkiye’de ve Dünyada kaliteleriyle, konforlarıyla öne çıkan birçok termal otelimiz…

Afyon Kaymağı ya da manda kaymağı…  En iyi ve lezzetli kaymak, manda sütünden elde edilir, Afyon kaymağını da meşhur eden manda kaymağıdır.

Haşhaş, Afyon… İsminden belli olduğu gibi haşhaşın ana vatanı Afyon’dur.  Türkiye'nin tek alkaloid  fabrikası da Afyonkarahisar’da Bolvadin ilçesindedir. Haşhaş çiçeğinin renkleri olan mor-beyaz Afyon ilini, Afyonspor’u sembolize eder.

Afyon sucuğu, sucuk ve sucuk döner… Lezzetiyle Afyon sucuğu Kayseri sucuğundan ve diğer sucuklardan farklıdır. Türkiye çapında Afyonkarahisar’ın birçok ulusal sucuk / et ürünleri markası vardır

Lokum, kaymaklı lokum, sultan lokumu ve lokum ürünleri: Afyonkarahisar’da üretilen lokum ürünleri, her damak zevkine hitap eder. Özellikle taze kaymaktan günlük olarak üretilen Kaymaklı lokum ya da kaymaklı sultan lokumunun lezzeti eşsizdir.

Afyon patatesli ekşi mayalı, geleneksel köy ekmeği: Patates ezmesi eklenen, ekşi maya kullanılan ve uzun süre bayatlamayan meşhur Afyon ev ekmeği…

Yumurta: Türkiye'nin yumurta borsası Afyonkarahisar ve Başmakçı ilçesidir. Yumurta fiyatları bu borsada belirlenir.

Kaymaklı ekmek kadayıfı, son yılların meşhuru da farklı lezzetiyle vişneli ekmek kadayıfı…

Sandıklı ve Şuhut Patatesi…  Sultandağı-Çay bölgesi ile Erkmen civarında yetişen ve Dünya ülkelerine ihraç edilen Napolyon kirazı…

Kızılay Maden Suyu: 1926’dan beri İhsaniye ilçesine bağlı Gazlıgöl’de üretilen ve Afyonkarahisar ile özdeşleşen bir marka olan Kızılay maden suyu…

Afyonkarahisar denince tarih ve kültürel derinlik de akla gelir…

Şimdi bunlarla ilgili akla gelenleri yazalım

Zaferin kenti Afyonkarahisar… Cumhuriyetin kazanıldığı topraklar Afyonkarahisar… Anadolu'nun kilidi Afyonkarahisar...

Kurtuluş savaşında çok önemli savaşlara sahiplik yapan,  Şuhut zafer Yolu, Kocatepe, ve Dumlupınar’ın şehri Afyonkarahisar… Yunanların hüsrana uğratılıp İzmir'e kadar püskürtülüp denize dökülmesine vesile olan Afyonkarahisar…

Utku Anıtı ve Kocatepe Anıtıyla, büyük zaferi ve Atatürk’ü sembolleştiren Afyonkarahisar… Bunlarla birlikte Zafer Müzesi ve Şuhut Atatürk Evi, İstiklal Tanıtım Merkezi, Yıldırm Kemal Şehitliği, Şuhut Çakırözü'nden Kocatepe'ye Zafer Yolu yürüyüşleri, 25-30 Ağustos zafer Haftası kutlamaları...

Karahisar Kalesi: Afyonkarahisar’a tarihten bu yana ismini veren volkanik tepe… Afyon kalesi olarak da biliniyor.

Frig Vadisi… İç Ege’nin Kapadokya’sı… Frigyalılardan miras… Kaya mezarları, kaya yerleşimleri, kaya kiliseleri, kaya anıtları, sunaklar, antik yollar, kervansaraylar, tümülüsler, peri bacaları ile uzak tarihe yolculuk… Afyonkarahisar Frig Vadisi içinde bulunan Ayazini Metropolis, Aslantaş, Seydiler, Döğer, Emre Gölü gibi tarihi mekanlar bulunuyor…

40 ahşap direğiyle bir Selçuklu şaheseri Afyonkarahisar Ulu Camii ve etrafında bulunan tarihi Afyon konakları.

Mevleviliğin ikinci merkezi Afyonkarahisar’da önemli bir dini ve kültürel mekan; Sultan Dîvânî Mevlevîhânesi veya Türbe Camii…

Bayat kök boya kilimi de bilinen kültürel değerlerimizden…

Yolların kesiştiği nokta olarak, buz gibi havalarda durulan konaklama tesisleriyle sıkça anılan Afyonkarahisar’daki müzeler de son yıllarda Arkeoloji çevrelerinde konuşuluyor.

Özellikler yenilenen yapısıyla ve genişliğiyle Afyon Arkeoloji Müzesi bunların başında geliyor. İbrahim Alimoğlu Müzik Koleksiyonu, Çeşmeli Konak, Hattat Ahmet Şemsettin Karahisari Türk İslam Sanatları Galerisi, Yumurta Sanatları Tanıtım Merkezi, İstiklal Tanıtım Merkezi, Oyuncak Müzesi, Şuhut Atatürk Evi ve Afyonkarahisar merkez Zafer Müzesi önemli tarihi ve turistik mekanlardan…

Gıda ve gastronomi de, UNESCO Dünya Gastronomi Şehirler ağında bulunan Afyonkarahisar’da bir çok ürünümüz de coğrafi işaret belgeli… Afyonkarahisar ilinin coğrafi işaretli ürünleri:

Büyük Taarruz'a giden yolda İonya Tezi Büyük Taarruz'a giden yolda İonya Tezi

Bunlardan çok bilinen ürünler de Afyonkarahisar denince akla gelenlerden…

İşte coğrafi işaret tescili bulunan gastronomi ürünlerimiz…

Afyon Ağzıaçığı, Afyon Bükmesi, Afyon Kaymaklı Ekmek Kadayıfı, Afyon Kaymağı, Afyon Kebabı, Afyon Lokumu, Afyon Manda Yoğurdu, Afyonkarahisar Manda Yoğurdu, Afyon Pastırması, Afyon Patlıcan Böreği, Afyon Sucuğu, Afyon Velense Hamur Aşı, Afyonkarahisar Velense Hamur Aşı, Afyon İlibada Sarması, Afyon İlibada Dolması, Afyonkarahisar İlibada Sarması, Afyonkarahisar İlibada Dolması, Afyonkarahisar Göce Köftesi, Afyon Göce Köftesi, Göve Köttüsü diye biliriz biz, Afyonkarahisar Hurma Baklavası,  Afyon Hurma Baklavası, Afyonkarahisar Mercimekli Pilav, Afyon Mercimekli Pilav, Afyonkarahisar Patatesli Ekmeği, Afyonkarahisar Çullama Köfte, Afyonkarahisar Övmesi,  Afyon Övmesi, Dinar Taptama Köfte,  Dinar Taplama Köfte, Emirdağ Dolgulu Köftesi, Emirdağ Güveci, Emirdağ Koyun Yoğurdu, Emirdağ Yumurtalı Pidesi, Sandıklı Haşhaş Ezmesi, Sandıklı Kapama Yemeği, Sandıklı Kürek Helvası, Sandıklı Saç Eti, Şuhut Keşkeği…

Hasılı Afyon / Afyonkarahisar denince akla gelenler, konaklama tesislerinde otobüslerinden ya da araçlarından inenlerin çokça anlattığı yol anıları ve soğuyuyla beraber tarih, kültür, turizm, yeme içme, gastronomiden ibaret…

Bir de Afyonlu sporseverlerin büyük bir beklentisi var…

Afyon denince Afyonspor da akla gelsin ve üst liglerde mücadele etsin… İnşallah diyelim ve bitirelim…

Esen kalın…

Not: Bu güzel tanıtım yazısı için İdris Özek Hocamıza teşekkür ederiz...

Editör: Birinci Editör