CHP Afyonkarahisar Milletvekili Adayı Yalçın Görgöz gündeme dair basın açıklaması yaptı.

AÇIKLAMA ŞÖYLE:

"AKP Milletvekili Ali Özkaya, Mısri Camii çevresindeki mahallelere yapılması planlanan kentsel dönüşüm projesini, CHP ve İYİ Partililerin engellediğini belirterek, “Allah korusun Afyonkarahisar’da bir deprem olursa ve insanımız zarar görürse vebalini de üstlenirler” diyerek bir açıklamada bulunmuş. 

2013 yılında İmaret Camii ve Mısri Camii çevresindeki mahalleler için Kentsel Dönüşüm yapılması kararı alındı ancak 2021 yılına kadar hiçbir adım atılmadı. 

2020/2023 yılları arasında CHP Afyonkarahisar İl Başkanlığı yaptığım süre içerisinde, tam 69  kez Kentsel Dönüşüm konulu açıklamalar yaptım. Her yaptığım açıklamada, “Afyon’da Kentsel Dönüşüm mutlaka yapılmalı, ancak bu dönüşüm hak sahiplerinin lehine sonuçlanmalı, vatandaşların rızası alındıktan sonra yapılmalı, kentsel dönüşüm rantsal dönüşüm olmamalı” dedik. 

Değişik zamanlarda, çok sayıda milletvekillerimizin de katılımıyla konuyu gündeme getirdik. Genel Başkan Yardımcımız Balıkesir milletvekili Sayın Ahmet Akın’ın, Kentsel Dönüşüm Mağdurları Derneği’nin, mahalle muhtarlarının ve sakinlerinin katılımıyla, “Afyon’da Yaşanabilir Kentsel Dönüşüm” başlıklı bir panel düzenledik. Bu panelde, vatandaşlarımızın taleplerini dinledik. Sağlıklı ve sorunsuz kentsel dönüşüm için neler yapılmalı konusunu, CHP’li belediyelerin yaptığı dönüşümleri örnek vererek anlattık.  

Vatandaşlarla kurduğumuz diyaloğun pozitif etkileri dalga dalga büyüdü ve yarattığı etki iktidar sahiplerini rahatsız etti. 

Sonrasında, Çevre Bakanlığı, TOKİ ve iktidarın Afyon’daki temsilcileri, Kentsel Dönüşüm konusuyla ilgilenmek zorunda kaldılar. Hak sahipleriyle birlikte bir toplantı gerçekleştirdiler. Toplantıda m2 fiyatları açıklanınca vatandaşlar çok fazla tepki gösterdi ve Akp’nin maskesi tamamen düştü.

Vatandaşın güvenini yitiren iktidar temsilcileri bir daha bu konuyu gündeme dahi getiremediler. 

Vekil Özkaya’ya bir hatırlatma yapmak isterim; 21 yıldır iktidardasınız. 19 yıldır da Afyon belediyesini siz yönetiyorsunuz. Yetki siz de, mühür siz de! Elinizi tutan mı var? 
Afyon ve yakın çevresinde 7 şiddetinde deprem üretebilecek çok sayıda fay hattı olduğu bilindiği halde, bu güne kadar önlem almaya yönelik ne yaptınız? 
İl merkezimizde hemen herkesin endişeyle baktığı “uydukent” semtine çok katlı binaların yapılmasına kim izin verdi, yapım ruhsatlarını kim verdi? Afyon Belediyesi, 6 kattan fazlasına müsade etmeyeceğiz dedikten sonra ne kadar çok katlı bina yapıldığını biliyor musunuz?  

Siz, yapmadıklarınızın üzerini örtmek için muhalefete laf yetiştirmek yerine, hiç zaman geçirmeden yapılan binaların dayanabilirlik kontrollerini yaptırın. Verdiğiniz ruhsatları gözden geçirin. Hiç zaman kaybetmeden yerleşim yerlerinin ve sakıncalı yapıların tetkikini yapın. 10 yıldır yapamadığınız “kentsel dönüşümü” hak sahipleriyle ve ilgililerle görüşüp “vatandaşın lehine olması şartıyla” hemen başlatın ki, giderayak doğru bir işe adım atmış olun. 

Canımız, yüreğimiz yandı. Kahramanmaraş merkezli 2 büyük depremde 40 binin üzerinde yurttaşımızı kaybettik. 100 binlerce yaralımız var. Kaybettiğimiz canlara Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Geçmiş olsun Türkiyem. "