Uyku eğitimi bebeklerin ve çocukların desteksiz uyumasına yardımcı olan sistemdir.Bu süreç elbette hemen gerçekleşmez.Eğitim öncesi rutin ve saat düzenlemesi de dahil olmak üzere en az 3 hafta(21 gün) sürmelidir ki çocuğumuz düzene tamamen adapte olsun.Bu konuda merak edilen bazı sorulara açıklık getirmek istiyorum:

    1)Uyku eğitimine ne zaman başlamalıyım?

Cevap:Siz ve bebeğiniz ne zaman hazırsanız.Normalde 4.aydan itibaren verilebilen bu eğitime anne ya da bebek hazır değilse asla başlanmamalı.

    2)Ağlatmadan uyku eğitimi verebilir miyim?

Cevap:Çok zor.Öncelikle uyku eğitimi alacağınız eğitmeni doğru seçmeniz ve bebeğinize en uygun yöntemle ilerlemeniz gerekmektedir.Aylardır sallanarak,emerek,kucakta gezdirilerek uyuyan bir bebeğin ilk günden alışkanlıklarından vazgeçmesi hiç ağlamadan bu durumu kabul etmesi ona büyük haksılıktır.Aynı zamanda bebeğinizin 2 yaşını doldurana kadar sizinle iletişime geçme biçimi zaten ağlama yoluyla olduğu için ağlamasını beklemek imkansız.Ama bunu mimimuma indirmek tabi ki de mümkün.

       3)Uyku eğitimi güvenli bağlanmaya zarar verir mi?

Cevap:Bu konuda kanıtlanmış hiçbir araştırma sonucu yoktur.Çocuğunuzun yanında olduğunuzu hissettirdiğiniz sürece varlığınızı hissettiği sürece bu durum güvenli bağlanmanızı etkilemez.

       4)Hangi yöntemle eğitim verilmeli?

Cevap:Her çocuk özeldir.Bu sebeple sizin bebeğinize en uygun yöntemi seçmeniz gerekmektedir.Ayrıca tek bir yönteme bağlı kalmak zorunda da değilsiniz.

       5)Annesi olarak bu eğitimi kendim verebilir miyim?

Cevap: Elbette.Ama bu konuyu çok iyi araştırmanız gerekiyor.Eksik bilgilerle yola çıkarsanız önünüze çıkan bir engelde ne yapacağınızı şaşırıp tekrar destek vermeye gidebilirsiniz.Bu da emeklerinizin boşa gitmesine sebep olur.Asla deneme yanılma yoluna gitmeyin.Bebeğiniz için en uygun yöntemi seçtikten sonra istikrarlı bir şekilde onu uygulamaya devam edin.

       ***BONUS SORU: Uyku eğitimi vermek şart mı?

Cevap:Elbette değil.Eğer bebeğinizin uyku saatleri düzenli,uyku süreleri yeterli ise ve uykusundan mutlu uyanır uykusunu alıyorsa eğitim vermek zorunda değilsiniz.Bütün bunlar olmuyors bile vermek zorunda değilsiniz. İster destekli uyutun ister desteksiz siz ve bebeğiniz nasıl rahat ediyorsa onu yapın ve başkalarına kulak asmayın.Unutmayın; bebeğinizin mutluluğu sizden geçer. Siz bulunduğunuz durumdan hoşnutsanız bebeğiniz de öyle olur.Kendinizi asla bir şeye koşullamayın.Bebeğinize sarılın ve annelik hissiyatınızı dinleyin.O sizi asla yanıltmaz.

Sevgiler...

Psk.Dan. Şeyma SERT