Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yayınladığı mesajında, kadınların toplumun ve ailenin direği olduğunu söyledi.

Gözden kaçırmayın

Köksal: Siyasi Görüşlerden Arındırılmış Bir Sevgi Dili KonuşuyorumKöksal: Siyasi Görüşlerden Arındırılmış Bir Sevgi Dili Konuşuyorum

Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yayınladığı mesajında, kadınların toplumun ve ailenin direği olduğunu söyledi.
                               
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yayınladığı mesajında, kadınların her alanda eşitlik istediklerinin önemle altını çizerek, “Bugün görüyoruz: İş hayatından lise sıralarına kadar her yerde kadınlara yönelik eşitsizlikler ve hor görmeler yaşanıyor. Kadınlar, erkeklerin hizmetlileri değillerdir. Bunu herkesin kabul etmesi gerekir." ifadelerini kullandı.

KADIN HER ALANDA İLERLEMENİN ASLİ UNSURUDUR

Milletvekili Köksal, kadınların toplumun ve ailenin direği olduğunu belirterek, “Kadın, estetik bakış açısı ve sorgulayan tutumu ile her alanda ilerlemenin asli unsurudur. Bunu sadece bugün Batı medeniyetlerinde gördüğümüz gibi, Eski Türk Devletleri'nde de görüyoruz. Han ve hakan, devleti yönetirken önemli kararlarda hanımının onayını alıyordu. Pek üzerinde durulmasa da tasavvuf hayatında da kadınları görebiliyoruz. Buna en güzel örnek ilimizde yaşamış olan Sultan Divani Hazretleri'nin kızı Destina Hatun ile Arif Çelebi'nin kızı Güneş Hatun, Afyonkarahisar Mevlevihanesi'nde postnişlik yani yöneticilik makamında bulunmuştur.  Böyle bir geleneğe sahip olan Türkiyemiz'de bugün durum içler acısıdır. Hemen her gün bir kadın, şiddet görerek öldürülmekte, ölmeyen kadın da şiddet gördüğünü korkudan söyleyememektedir. İşyerlerinde baskının en çok uygulandığı kesim yine kadınlardır.” dedi.

KADINLARIN YÖNETİMDE VE EKONOMİDE DAHA ÇOK YER BULMASI BOYNUMUZUN BORCUDUR

“Çalışan kadınlar, ev ve işyerinin yükünü omuzlarında hissederken; çalışamayan kadınlar ise ailelerine yük olduğunu düşünmekte ve psikolojik sorunlar yaşamaktadır.” diyen Köksal, “Kadının yönetimde ve ekonomide daha çok yer bulması boynumuzun borcudur. Bu bağlamda, ilimizdeki kadınların kooperatifler kurarak üretime katılması olumludur. Kadının hiçbir şekilde sömürülmediği, kadın ve erkeğin tam anlamıyla eşit olduğu bir Türkiye kuracağız, ülkemiz bu konuda dünyaya örnek olacak, bunun sözünü veriyoruz. Kadınların toplumdaki yerini erkeklerle aynı seviyeye çıkaran Cumhuriyetimizin Kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, her konuda olduğu gibi kadın hakları konusunda da rehberimizdir.” şeklinde konuştu.

KADINA ŞİDDET ERKEĞİN KENDİ AKLINA, HAYSİYETİNE ŞİDDETTİR

Milletvekili Köksal, kadına şiddetin aslında erkeğin kendi aklına, kendi haysiyetine şiddeti olduğunu dile getirerek, "Neredeyse her gün kadına şiddet haberleri okuyoruz. Son iki yıla ait kadın cinayetlerine ilişkin rakamlar ürkütücü bir tabloyu ortaya çıkarıyor. Bu kapsamda 2019 yılı raporuna göre 2019'da işlenen 474 kadın cinayetinden 115'i şüpheli olarak kayıtlara geçmiş ve suçluları bulunamamıştır. 2019 yılında öldürülen 474 kadının 152’sinin kim tarafından öldürüldüğü tespit edilemedi. 134’ü evli oldukları erkek, 25’i eski eşi, 51’i birlikte olduğu erkek, 8’i eskiden birlikte olduğu erkek, 29’u amcası, eniştesi gibi akrabalık ilişkileriyle bağlı olduğu kişiler, 15’i babası, 13’ü kardeşi, 25’i oğlu, komşusu, çocuğuyla aynı okulda veli olan kişi gibi tanıdığı kişiler, 3’ü de tanımadığı kişiler tarafından öldürüldü. 2020 Cinsiyet Eşitliği Raporu’nda Türkiye 153 ülke arasında 130. Sırada yer almaktadır. 2020 yılında 269 kadın öldürüldü 152 kadın şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi. Tüm kadınlarımızla dayanışma içinde olacağımızı bir kez daha hatırlıyorum.” diye konuştu.

KADINI BİR BİREY OLARAK DEĞİL, SADECE EŞ YA DA ANNE
OLARAK GÖREN BİR ZİHNİYETLE KARŞI KARŞIYAYIZ

Türkiye'de kadınların birçok sorun yaşadıklarının önemle altını çizen Köksal, "Maalesef Türkiye'de kadınlarımız şiddete maruz kalıyorlar. Cinayete kurban gidiyorlar. Ülkemizde hala; en temel hakkı olan yaşam hakkı ellerinden alınıp cinayetlere kurban giden kadınlarımızı, eğitim hakkı yarıda kesilerek çocuk yaşta evlendirilen çocuk gelinlerimizi, iş bulamayan yada çaresizlikten merdiven altı firmada iş güvencesinden yoksun olarak çalıştırılan kadınlarımızı, tarlada ırgatlık yapan yevmiye ile çalışıp çocuklarını okutmak için mücadele eden kadınlarımızı, her gün terör belasına eşi veya oğlu şehit olan kadınlarımızı eşit işe eşit ücret alamayan kadınlarımızı, ekonomik bağımsızlığı olmadığı için şiddete katlanmak zorunda kalan kadınlarımızı, ihtiyaçları olan hizmetlere dahi ulaşamayan engelli kadınlarımızı, unutmadık unutmayacağız ve unutanlara da her daim hatırlatacağız. Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin sağlanması için yeterli ve etkin mücadelede bulunmayan AKP iktidarı döneminde ne yazık ki kadınların toplumsal, sosyal ve iş yaşamından uzaklaştırılmaya çalışıldığını görüyoruz. Kadını bir birey olarak değil sadece eş ya da anne olarak gören bir zihniyetle karşı karşıyayız. Bu duygu ve düşüncelerle bütün kadınlarımızın, emeklerinin karşılığını aldığı, kadına şiddetin son bulduğu, kadının bir nesne olarak görülmediği, aksine baştacı edildiği günlerin geleceğine inanarak kadınlarımızın bu özel günlerini kutluyorum.” dedi.