Border Collie Irkı ve Özellikleri Nelerdir?

Gözden kaçırmayın

Düzen Getiren Çamaşır Makinesi DolaplarıDüzen Getiren Çamaşır Makinesi Dolapları

Border collie köpekleri İskoçya’da yer alan Northumberland bölgesine ait olan bir köpek türüdür. Eski zamanlarda çobanların hayvanları gütmek için tercih ettikleri bilinmektedir. Yetenek yarışmalarında oldukça başarılı bir köpek türüdür. Birçok ödüle imza atmış border collie görebilirsiniz. Görünüşü ve özellikleri sayesinde çok tercih edilen bir köpek türüdür.
Border collie çok hareketli bir köpek olduğundan ona ayrılan mekânın geniş ve ona uygun olması gerekmektedir. Enerjilerini dar ve çok fazla kırılan eşyalar olan bir evde atamazlar. Etrafa çok fazla zarar verebilirler. Bunu istemsiz yaparlar çünkü koşup oynayıp enerjilerini atmaya ihtiyaç duyarlar.

Çok zeki ve çalışkan olması ile bilinen bir türdür. Koku konusunda çok hassas bir burna sahiptirler. Sahibine sadık köpeklerdir. Karakteri hızlı bir şekilde değişiklik gösterebilir.

Border Collie Nedir?
Border collie köpekler genelde 51 cm yüksekliğindedir. 14 kg ile 23 kg ağırlıkları arasında değişiklik gösterirler. Genelde siyah ya da beyaz renklere sahiptirler. Kızıl ya da üç renkli olarak da görebilirsiniz. Tüyleri oldukça uzundur. Köpek türleri arasında en zeki olan tür olarak bilinmektedir.

Border collie bakımı çok fazla tüy dökmediği için tüy bakımında zorlanmayacaksınızdır. Haftada 1-2 kez taramanız yeterli olacaktır. Köpeğinizi yıkarken kullanılan şampuanların köpek şampuanı olması gerekmektedir. Tüyleri uzun olduğu için gerekli özeni vermezseniz tüyleri düğüm olacak ve bir sonraki tarayışlarınızda köpeğinizin canını yakabilirsiniz.
Diş ve tırnak bakımına gelirsek köpeğinizin dişlerini köpek diş fırçasıyla günlük olarak fırçalamanız gerekmektedir. Tırnakları ise gereken uzunlukta olmalıdır. Çok uzun olursa oyun oynarken sizlere zarar verme olasılığı artacaktır.



Border Collie Özellikleri
Border collie özellikleri arasında bilinmesi gerekenler şunlardır:

  • Akıllı ve kararlı yapıya sahiptirler.
  • Fazlasıyla cesurdurlar.
  • Oyunculuk ve meraklı özellikleri ile ön plandadırlar.
  • Verilen görevi yapmayı çok severler.
  • Sahiplerini ve tanıdıklarına çok sadıklardır.
  • Başarılı görev sonucu ödül mamalarını çok severler.
  • Söylenen komutu hemen unutmazlar.
  • Enerjileri çok yüksektir.
  • Arkadaş canlısıdır.
  • Sizinle vakit geçirmeyi çok severler.
  • Eğitilmeye yatkın bir köpek türüdür.
  • Uzun süre yalnız kaldıkları zaman depresyona girerler.
Border Collie Nasıl Eğitilir?
Border collie çok kolay eğitilebilen bir köpek olsa da yaşı büyük olan bir köpeğin eğitimi normalinden daha zor olacaktır. Border collie yavru iken eğitmeniz köpeğiniz ve sizin açınızda çok daha iyi olacaktır.
Çok ısrarcı olduklarından öğrettiğiniz komuta nasıl uyacağını öğrenene kadar asla durmayacaktır. Komutlarınızı çok iyi dinler ve algılarlar.
Köpeğinizi sosyalleştirmeniz ve eğitmeniz gereken zaman 3-6 aya aralarında olmalıdır. Köpeğinizi dış çevreye ve insanlara alıştırmanız gerekir. Otur, koş, ayağa kalk, pati ver gibi basit komutlarla eğitmeye başlayabilirsiniz.
Yaşı ilerledikçe verdiğiniz komutların zorluk seviyesini arttırmalısınız. Yaşı ilerledikçe komutlarınızı daha iyi algılamaya başlayacaktır.
Border Collie Beslenmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Çok özel bir beslenme şekli olmasa da bazı dikkat etmemiz gereken noktalar bulunmaktadır.
  • Yaşını doldurana kadar yavru köpek maması ile beslenmeli.
  • Karbonhidrat, yağ ve protein takviyesi yapılabilir.
  • 1 yaşından sonra yetişkin köpek maması ile beslenebilir.
  • İhtiyacı varsa ekstra vitamin içerikli mamalar verilebilir.
  • Ödül maması bulundurmak gerekir. Çok fazla vermemek şartıyla.
  • Verilen mamanın ya da herhangi bir besine alerjisi olup olmadığını bilmeniz gerekir.
  • Sürekli mama değişikliği yapılmamalıdır.


Border Collie Sahiplendirme
Border collie sahiplendirirken ve sahiplenirken dikkat etmemiz gereken konular vardır. Kendimize şunu sormalıyız. Sahipleneceğim köpeğe gereken özeni ve önemi verebilecek miyim? Kendimizden tavizler vermemiz gerekecektir. Dışarda dolaştırmaya, onunla oyunlar oynamaya zaman ayırabilecek misiniz? Köpeğinize çocuğunuzmuş gibi gereken özeni vermeniz gerekmektedir.

Border Collie Fiyatları
Sahipleneceğiniz köpeğin belgeleri tam ise, üstün soyu birinci sınıf kalitesindeyse 4.000 ile 8.000 TL arasında değişmektedir. Border collie fiyatları aynı gerekçelere sahip ise 4.000 ile 60.000 TL arasında değişmektedir. Border collie almak istiyorsanız cebinizde en az 10.000 TL olması gerekir. Bu fiyatlar ırkının saflığına göre değişiklik göstermektedir. Border collie yavru fiyatları yetişkin köpek fiyatlarına göre daha pahalıdır.
Sık Sorulan Sorular
Border Collie Apartmanda Bakılabilir Mi?
Mümkün oldukça apartmanda bakmamak gerekir çünkü border collie köpekleri oyun oynamaya yatkın oldukları ve hiperaktif oldukları için bahçeli bir evde çok daha rahat olacaklardır.
Border Collie Tüy Döker Mi?
Çok fazla tüy döken bir köpek türü değildir. Ama gerekli tüy bakımı yapılmadığı zaman bakımsız olduğu için tüy dökümü artacaktır. Ayrıca birçok köpek türüne göre mevsim değişikliğinde tüy dökümüne karşı dayanıklıdır.
Border Collie En Fazla Kaç Yıl Yaşar?
Değişkenlik göstermekle birlikte 10 ile 17 yıl arasında değişmektedir. Dış etkenler ve sağlık problemleri olmadığı sürece.
Sonuç
Eğer bir köpek sahiplenmek istiyorsanız ve bu köpeğin eğitim almaya yatkın olmasını tercih ediyorsanız border collie çok güzel bir seçim olacaktır. Köpeğiniz yavru iken eğitmeye başlayıp ileriki yaşlarında güzel ve başarılı bir konuma gelmesini sağlayabilirsiniz. Hatta köpeğinizi profesyonel eğitici yardımı ile daha da tepeye çıkarabilirsiniz. Border collie köpeğinizi yarışmalara katılmasını sağlayıp köpeğinizle beraber başarılı sonuçlara imza atabilirsiniz.
Bir evcil hayvan sahiplenmek istiyorsanız patibul.com adresinden yardım alabilirsiniz. Kafanızda hayvanlarla ilgili soru işaretleri var ise bu soru işaretlerine cevap bulmakta son derece güzel cevaplar vereceklerdir. Sahipleneceğiniz hayvanlar içinde içinizde hiçbir şüphe olmasın.