Ankara’da milliyetçi ittifak zirvesi: 5 parti lideri buluştu! Gözler İYİ Parti ve Anahtar Parti’de

Ankara’da beş siyasi parti liderinin gerçekleştirdiği toplantı, Türk siyasetinde yeni bir milliyetçi ittifak ihtimalini yeniden gündeme taşıdı. Zafer Partisi, Milli Yol Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Adalet Partisi ve Kutlu Parti genel başkanları bir araya gelirken, toplantıda İYİ Parti ile Anahtar Parti’nin yer almaması dikkat çekti.

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Milli Yol Partisi Genel Başkanı Remzi Çayır, Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkanı Hüseyin Baş, Adalet Partisi Genel Başkanı Vecdet Öz ve Kutlu Parti Genel Başkanı Yusuf Halaçoğlu, Ankara’da bir restoranda yaklaşık iki saat süren toplantıda Türkiye’nin siyasi gündemini değerlendirdi.

Toplantı öncesinde Milli Yol Partisi Genel Başkanı Remzi Çayır’ın, yeni bir ittifak ihtimaline ilişkin “Evet, öyle bir şey var” sözleri dikkat çekti. BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş ise toplantının doğrudan bir ittifak görüşmesi olmadığını vurguladı.

Çayır: Türk milliyetçileri birlikte nasıl hareket edecek, bunu konuşacağız

Toplantı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Remzi Çayır, gündemdeki “çerçeve yasa” tartışmalarına ilişkin sert açıklamalarda bulundu.

Çayır, söz konusu düzenlemenin Türkiye’nin kendi ihtiyaçlarından kaynaklanan bir proje olmadığını savunarak, terörle mücadele ve olası af tartışmalarına ilişkin eleştiriler yöneltti.

Hakan Şeref Olgun’dan Mevlid Kandili Mesajı
Hakan Şeref Olgun’dan Mevlid Kandili Mesajı
İçeriği Görüntüle

Toplantının ana gündeminin “çerçeve yasa” olup olmadığı sorusuna ise Çayır, “Gelecekle ilgili Türk milliyetçilerinin birlikte nasıl hareket edeceğini konuşacağız” yanıtını verdi.

Çayır’a yöneltilen “Yeni bir ittifaktan bahsediyor musunuz?” sorusu ise toplantının en dikkat çekici anlarından biri oldu. Milli Yol Partisi lideri bu soruya “Evet, öyle bir şey var” diyerek yanıt verdi.

Bu açıklama, beş partinin buluşmasının yalnızca bir istişare toplantısı mı olduğu yoksa ilerleyen süreçte yeni bir siyasi birlikteliğin temelinin mi atıldığı yönündeki tartışmaları beraberinde getirdi.

Hüseyin Baş: Şu anda Türkiye’nin gündemi ittifak değil

BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş ise ittifak yorumlarına daha temkinli yaklaştı.

Toplantının bir istişare toplantısı olduğunu belirten Baş, Türkiye’nin ekonomik sorunlarından eğitime kadar çok sayıda başlığın ele alınacağını söyledi.

Baş, seçim tarihinin henüz net olmadığını belirterek, “Erken mi olacak, zamanında mı olacak? Dolayısıyla dediğim gibi son zamanlarda bu toplantıya ilişkin farklı anlamlar yüklense de bir ittifak başlığıyla burada bir toplantıya katılmadık” ifadelerini kullandı.

Baş ayrıca “çerçeve yasa” konusunda da daha önce sosyal medya üzerinden açıklamalar yaptıklarını belirterek, düzenlemenin toplumsal barış yasası olarak sunulmasına rağmen içeriğinde bir infaz düzenlemesi niteliğinin öne çıktığını savundu.

Özdağ: Faydalı bir istişare oldu

Yaklaşık iki saat süren toplantının ardından gazetecilere kısa bir açıklama yapan Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ise görüşmenin verimli geçtiğini söyledi.

Özdağ, “Faydalı bir istişare oldu. Başka bir açıklama yapmıyoruz bu akşam” ifadelerini kullandı.

Toplantının ardından kapsamlı bir ittifak açıklamasının yapılmaması, görüşmelerin önümüzdeki süreçte devam edip etmeyeceği sorusunu da gündeme getirdi.

İYİ Parti ve Anahtar Parti neden toplantıda yoktu?

Ankara’daki buluşmanın en dikkat çeken ayrıntılarından biri ise milliyetçi siyasetin önemli aktörleri arasında gösterilen İYİ Parti ve Anahtar Parti’nin toplantıda yer almaması oldu.

Beş genel başkanın bir araya gelmesi, önümüzdeki dönemde daha geniş katılımlı bir siyasi işbirliği zemini oluşturulup oluşturulmayacağı tartışmasını başlatırken, İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu ile Anahtar Parti Genel Başkanı Yavuz Ağıralioğlu’nun olası bir ittifak girişimine nasıl yaklaşacağı merak konusu oldu.

Özellikle seçim sistemine ilişkin yeni formüllerin iktidar cephesinde tartışıldığı bir dönemde, milliyetçi partiler arasındaki olası seçim işbirliği arayışlarının siyasi dengeler açısından önem taşıdığı değerlendiriliyor.

İktidarın seçim sistemi hazırlığıyla aynı döneme denk geldi

Ankara’daki beşli zirvenin zamanlaması da dikkat çekiyor.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin seçim sistemi ve Siyasi Partiler Yasası’nın yeniden düzenlenmesi gerektiğine yönelik açıklamalarının ardından, iktidar kulislerinde seçim ittifakları, ortak listeler ve küçük partilerin seçimlere katılım şartlarına ilişkin yeni formüllerin tartışıldığı belirtiliyor.

Bu nedenle beş milliyetçi partinin aynı masa etrafında buluşması, seçim döneminde ortaya çıkabilecek yeni ittifak modelleri açısından yakından izleniyor.

Henüz toplantıdan resmî bir ittifak kararı çıkmış değil. Ancak Remzi Çayır’ın “Yeni bir ittifaktan bahsediyor musunuz?” sorusuna verdiği “Evet, öyle bir şey var” yanıtı, Ankara’da yeni bir siyasi oluşum ihtimalinin kapısını aralayan önemli bir mesaj olarak değerlendiriliyor.

Önümüzdeki süreçte İYİ Parti ve Anahtar Parti’nin tutumu, bu oluşumun genişleyip genişlemeyeceği açısından belirleyici olabilir.