AK Partili Bülent Turan MHP ile ittifak hesaplarını değelendirdi: Masa başında iki parti anlaşıp ‘ortak aday çıkaracak’ dendiğinde iki partinin tüm seçmeni aynı adaya oy vermeyebilir.



Çanakkale Milletvekili ve AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, sıcak siyaset gündemindeki gelişmelerin yanı sıra, yolunun 12 yaşında kesiştiği Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la yaşadığı ilginç diyaloglardan, çocukları ile olan ilişkisine kadar siyaset dışındaki hayatına ilişkin samimi açıklamalar yaptı. Turan'ın Türkiye Gazetesi'nin sorularına verdiği cevaplar şöyle:



NEŞET ERTAŞ ÖRNEĞİ

Siyasetçilerin, siyaset dışında bir hayatları var mı? Siyasete girmek bir anlamda, özel hayattan da fedakârlık anlamına geliyor…



Siyasette hep şu örneği veririm. Neşet Ertaş'a ‘Yeni türküler neden sizinki kadar kalıcı değil' diye soruyorlar. O da, ‘Biz çekmediğimiz derdin türküsünü söylemeyiz' cevabını veriyor. Siyaset fedakârlık gerektirir. Ayrıca hasbi olacaksın. Çünkü hesabi yaklaşımlar, bu partiye de Cumhurbaşkanına da zarar verir.

 
HALK HESABİ İŞLERE İZİN VERMEZ

Yerel seçimlerde MHP ile nasıl bir iş birliği olacak?

Bunun zorlukları var. Çünkü, bazı illerde yerel seçimlerde MHP ili almış ama genelde 5'inci parti olmuş. Ya da AK Parti belediyeyi almış ama genel seçimlerde daha az oy almış. Dolayısıyla burada hangi partinin önde olacağı, hangi kriterin dikkate alınacağı gibi çok farklı konular var. Aynı şekilde halk, siyasette hesabi işlere izin vermez. Masa başında iki parti anlaşıp ‘ortak aday çıkaracak' dendiğinde iki partinin tüm seçmeni aynı adaya oy vermeyebilir. Aksine daha da olumsuz bir sonuç çıkabilir ve seçmenin kaçma ihtimali gündeme gelir. O nedenle masa başı hesaplar yerine toplumsal ilişki ve tabansal bir yolun daha kıymetli olduğu kanaatindeyiz. Toplum irfanı ve toplum vicdanı bu ittifakı sağlayacaktır diye düşünüyorum.

'ERDOĞAN TEK KARAR VERİCİ' YORUMU HAKSIZLIK!

17 yılı geride bıraktık. Eğer genel başkanımız istişare yapmazsa, ekibine güvenmezse biz bugünlere gelemezdik. Ben MYK üyesiyim. Genel başkanımızın MYK'daki tavrına, tarzına, saatlerce bizleri nasıl sabırla dinlediğine en yakın şahitlik eden insanlardan biriyim. O nedenle bu yorumlar büyük bir haksızlık genel başkanımıza. Yapılan tartışmalar ile birlikte karar değiştirdiğine yönelik bir sürü örnek verebilirim size. Genel Başkanımız iletişime çok açık bir insan. Her şeye onun karar verdiği ithamı çok haksızdır. Hiçbir zaman kendi fikrinde ısrarcı olmaz. MYK'da tartışılır. Hatta çoğu zaman gayriresmî oylama bile yapar. Farklı görüşler ortaya çıktığı zaman hemen oylamaya başvurur ve çıkan sonuç alınan karar olur.

YERELDE BÜYÜK DEĞİŞİM OLACAK

Belediye başkanlarının büyük bölümünün değişeceği iddiaları var…

AK Parti'yi kıymetli kılan en temel özelliklerinden biri kurulduğu günden beri, bu dönüşümü ve değişimi sağlamasıdır. Hemen hemen her seçimde milletvekillerinin yüzde 50-60'ının değişmesi söz konusu. Tabii ki belediye başkanlarımızda da değişiklik olacaktır. Ancak, bu seçimlerde çok daha fazla olacaktır. Bunun iki tane sebebi var. Birincisi halkımızın değişik gerekçelerle değişim beklentisi var. İkincisi ise 3 dönemlik belediye başkanlarımız var. Ben üç dönem belediye başkanlarımızın mutlaka genel merkezle görüşerek aday olmamalarını tavsiye ederim. AK Parti hiç kimsenin babasının malı değil, hiç kimse olmazsa olmaz değil. Bizim bir tane olmazsa olmazımız var o da genel başkanımız.

Milletvekillerinden belediye başkanı adayı çıkar mı?

AK Parti kurulduğundan bu yana, Meclis'te ve komisyonlarda sayısal sıkıntı yaşamadı. Ama komisyonlarda ve Meclis'te şimdi salt çoğunluğu sağlayamadığımızdan dolayı muhtemel riskler olabilir. O yüzden mevcut milletvekillerinin adaylık konusu, eskiden olduğu gibi çok kolay olmayacaktır. Dünyanın sonu da değil, ama bir iki istisna olabilir.