Afyonkarahisar'da yaşayan 72 yaşındaki Mustafa Suna, sekiz ay önce iki gözünde ani başlayan görme kaybı ve bulanık görme şikayetleriyle ilçe devlet hastanesine başvurdu. Yapılan ilk değerlendirmelerin ardından ileri tetkik ve tedavi için Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi'ne yönlendirildi.

Nadir Görülen "Sarı Nokta Deliği" Teşhisi

AFSÜ Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı'nda uzman hekimler tarafından detaylı muayeneye alınan Suna'ya, her iki gözünde de tıp dilinde "maküler hol" olarak bilinen nadir görülen sarı nokta deliği teşhisi konuldu. Hastalığın ilerlemesi durumunda kalıcı ve büyük ölçüde görme kaybına yol açabileceği belirlendi.

Başarılı Cerrahi Operasyonlar ve Kombine Tedavi

Afsü’de Umutlandiran Tedavi 3

Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim üyeleri Prof. Dr. Müberra Akdoğan ve Doç. Dr. Özgür Eroğul koordinesinde süreç başlatıldı. Belirli periyotlarla hastanın her iki gözündeki deliklerin kapatılmasına yönelik cerrahi operasyonlar gerçekleştirildi.

Afsü’de Umutlandiran Tedavi 4

Operasyon sürecine ilişkin bilgi veren Prof. Dr. Müberra Akdoğan, hastanın yaşam kalitesini düşüren çarpık ve bulanık görme sorununa müdahale ettiklerini belirterek şu bilgileri aktardı:

"Hastamız eskiden her şeyi bulanık görüyordu. Cerrahi işlemlerle birlikte iğne tedavisi de uyguladık. Sağ gözüne ayrıca katarakt ameliyatı gerçekleştirdik. Yapılan kontrollerde deliklerin tamamen kapandığını görüyoruz. Tedavi sonucunda hastamızın sol gözündeki görme düzeyi yüzde 50-60 seviyesine, sağ gözündeki görme düzeyi ise yüzde 80'e yükseldi."

Dr. Ahmet İlker Çınar yeniden görevine döndü
Dr. Ahmet İlker Çınar yeniden görevine döndü
İçeriği Görüntüle

Erken Teşhis Hayat Kurtardı

Operasyonu gerçekleştiren heyetten Doç. Dr. Özgür Eroğul ise erken teşhisin önemine vurgu yaparak, "Hastamız erken teşhis konusunda şanslıydı. Maküler hole cerrahisi uygulanmasaydı, bir süre sonra görme yetisini büyük ölçüde kaybedebilirdi ve durumu daha da kötüleşebilirdi. Yapılan müdahalelerin ardından hastamız artık günlük işlerini yapabilecek, hatta araç kullanabilecek duruma geldi." dedi.

"Eskiden Her Şey Bulanıktı, Şimdi Çok Net Görüyorum"

Afsü’de Umutlandiran Tedavi 2

Yaşadığı zorlu süreci geride bırakan 72 yaşındaki Mustafa Suna ise sağlığına kavuşmanın mutluluğunu yaşadığını ifade etti. Sekiz ay önce yaşadığı görme kaybı nedeniyle günlük hayatında büyük zorluklar çektiğini dile getiren Suna, şunları kaydetti:

"Doktorlarımız bu süreçte benimle çok yakından ilgilendi. Uygulanan cerrahi işlemlerin ardından iki gözüm de çok net görmeye başladı. Eskiden her şey bana bulanık geliyordu, şimdi etrafımdaki her şeyi çok rahat görüyorum. Sağlığıma yeniden kavuştuğum için emeği geçen herkese teşekkür ederim."

>> ANADOLU AJANSI (AA)