Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Afyonkarahisar İl Koordinatörü Metin Şehitoğlu, broiler (etlik piliç) yetiştiriciliği yapmak isteyenlere hibe desteği sağlanacağını bildirdi. TKDK Afyonkarahisar İl Koordinatörü Metin Şehitoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’de hayvansal protein açığının kapatılmasında tavuk etinin üstün besleme gücü, hayvansal proteini kısa sürede ve en ucuz olarak sağlayabilmesi bakımından tavukçuluğun, diğer hayvancılık kolları arasında ayrı ve önemli bir yeri olduğunu ifade etti. Özellikle broiler (etlik piliç) üretiminin son yıllarda Türkiye’de büyük gelişme gösterdiğini aktaran Metin Şehitoğlu, etlik piliç yetiştirilmesindeki amacın ucuza mal olması olduğunu belirtti.
IPARD Programı kapsamında et üreten işletmeler alt tedbiri bütçe kalemi 2 kanatlı eti üretimi başlığı altında broiler işletmeleri uygun inşaat harcamaları ve makine ekipman alımları için destekleneceğini belirten Şehitoğlu, açıklamasında, “Hibe desteği yapılacak yatırımlar sonunda toplam uygun yatırım bedelinin yüzde 50 ve yüzde 65 oranında geri ödenmesi şeklinde olacaktır. IPARD hibe desteğine başvuracak işletmelerin kümes kapasitelerinin en az 5 bin broyler dönem en çok 20 bin broyler dönem kapasitesine sahip olması ve kırsal alanda yer alması gereklidir” ifadelerine yer verdi.
Günümüzde özellikle nüfusun yoğun olduğu büyükşehirlerde broiler tüketiminin hızla artmakta olduğunu ileten Şehitoğlu açıklamasında şunları kaydetti:
“Afyonkarahisar İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya gibi büyükşehirlere yakınlığıyla bu şehirlerdeki tüketime hizmet edebilecek potansiyele sahiptir. IPARD Programında broyler üretimi yanında broiler kesimhanelerine ve işlenmesine de destek sağlanmaktadır. Sektör yapılacak entegre yatırımlarla ilimizde gelişmeye açık bir sektördür. İlimizdeki kesimhane ve işleme tesisleri yetiştiricilik olarak komşu illerden broiler sağlamaktadırlar. Broiler yetiştiriciliğinde ilimizin potansiyeli değerlendirilerek yeni kümesler kurulduğunda mevcut kesimhane ve işleme tesisleri de bu hammaddeyi işlenmiş ürünlere dönüştürecekler ve istihdama çok önemli katkı sağlanacaktır. Ayrıca sektör geliştikçe yeni yatırımlara kapı açacak ve entegre şekilde büyüyecektir.” MERVE MORKAYA (İHA)