1 buçuk yıllık emeğin sonunda elde edilen muzun, Afyonkarahisarlı üreticilere örnek olabileceği belirtiliyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü uhdesinde faaliyet gösteren Afyonkarahisar Tıbbi ve Itri Bitkiler Merkezi, bir “ilk”e imza attı. Afyonkarahisar Tıbbi ve Itri Bitkiler Merkezi’nde 2016’nın Nisan ayında dikilen muz fidesi, meyvesini verdi. Merkez’in doğal sera şeklinde tasarlanan bölümünde, herhangi bir katkı maddesi kullanılmadan yetiştirilen iki muz fidesi, zamanla olgunlaştı ve ağaca dönüştü. Muz ağaçlarından birinde 200’e yakın, diğerinde de 100’e yakın muz elde edildi.

 

ÖĞRENCİLERİN DİKKATİNİ ÇEKTİ

Afyonkarahisarlı üreticilere örnek olması beklenen “Afyon Muzu”, Afyonkarahisar Tıbbi ve Itri Bitkiler Merkezi’ni ziyaret eden Afyon Kocatepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğrencilerinin de ilgisini çekti. “Afyon Muzu”nun önünde fotoğraf çektiren öğrenciler, bu muzun hangi koşullarda yetiştiği hakkında sorular sorarak bilgi aldı.

 

HİÇ İSRAF EDİLMEYEN BİTKİ

Anavatanı Güneydoğu Asya olarak bilinen muz, Türkiye’de Akdeniz Bölgesi’nde yetiştiriliyor. Küçük bir fide iken 3 metrelik dev bir ağaca dönüşen muzun yaprakları Akdeniz Bölgesi’nde “gölgelik” olarak kullanılırken, meyve verdikten sonra sökülüp küçük dallarından yeniden üretilen muz ağacının gövdesinin ise genellikle el işlerinde kullanıldığı belirtiliyor.

 

>>>> Kocatepe Gazetesi / Murat ARISOY’un Özel Haberi