BÖREK YAPMANIN İNCELİKLERİ

Yemek yapmanın incelikleri olduğu gibi, hamur işlerinin ve özellikle börek yapmanın da birçok inceliği vardır.

Gurme lezzetlerde, lezzet durağımız Kayra Börek’ti. Kayra Börek İşletmecisi İsmail Sözer beye, iyi börek yapmanın inceliklerini sorduk. İsmail bey, öncelikle çekirdekten bu işin içinde olduğunu, önemli işletmelerde uzun yıllar hizmet verdiğini daha sonra da kendilerine mahsus Kayra Börek’i Afyonkarahisar’da, ana şube Ambaryolu’nda diğeri de Uzunçarşı ilk aralığında olduğunu ifade etti. Biz de orada misafir olmuştuk zaten. İyi börek yapmanın incelikleri;

  1. Doğru malzeme: Börekte kullanılan malzemelerin doğru olarak seçilmesi, iş öncelikle buradan başlıyor.
  2. Ürün İstikrarı: Kullanılan malzemelerin sık sık değiştirilmemesi, kaliteli malzeme ile ürün istikrarına devam edilmesi.
  3. Hamurun Kıvamı: Börek yapılan hamurun nasıl hangi kıvamda olacağı, ne kadar pişeceği, bunlar da diğer hususlar.
  4. Tecrübe ve deneyim: Börek ustalarının, belirli bir iş deneyimine ve mutfak atölye tecrübesine hakim olması.

Kayra Börek’te, Afyonkarahisar’ın coğrafi tescilli ürünleri olan; ağzıaçık, bükme, katmer gibi.. hamur işi, coğrafyamıza özgü birçok ürünü Kayra Börek’te bulabildik. Böreklere yoğun biri ilgi olduğunu müşahade ettik. Giriş katında, müşteriler paket yaptırıp direk alıyorlar. İkinci ve üçüncü katlarda, masalara servis yapılıyor. Kahvaltı tabağı şeklinde çok güzel bir sunumu var. Tabakta; katmer, ağzıaçık, patatesli ve mercimekli bükme, peynirli börek, zeytin peynir, vişne reçeli ve domates salatalık söğüş şeklinde ikram ediliyor. Sınırsız çay var, bize üzerine de kahve ikram ettiler, teşekkür ediyoruz. Gurme olarak lezzetleri değerlendirirsek; böreklerin kıvamı, nefaseti yerindeydi. Ağzınızda çıtır çıtır dağılıyor. Afyon’a özgü haşhaş kıvamında kullanılmış, kendini hissettirmiyor, bazıları veriyor, haşhaşı, ağzınıza haşhaştan başka bir şey gelmiyor. Börekler yanında verilen kahvaltılık malzemeler de özenle seçilmiş, damak tadı çok uygun, özellikle vişne reçelini çok beğendim. Vişne de bizim tescilli ürünümüz malum.

Kayra Börek İşletmecisi İsmail Sözer bey, Ekim ayında Meclis açıldıktan  sonra, bir milletvekilimiz aracılığıyla, Afyonkarahisar bükmesini, Yüce Meclis’te bütün milletvekillerimize ikram edeceklerini söyledi, böyle bir çalışmaları olduğundan bahsetti, biz de Afyonkarahisar tanıtımı adına memnun olduk.

Kayra Börek’in üçüncü katında, kadınlarımız günlerini yapabiliyorlar. Böyle bir organizasyon olduğunda bu katımız kadınlarımıza mahsustur diye ifade etti İsmail bey, kadınlarımız adına pozitif ayrımcılık bizi de mutlu eder.

Uzun Çarşı, Valilik Yokuşunda bulunan Kayra Börek’ten böreklerinizi gönül rahatlığıyla alabilirsiniz, paket yaptırabilir, masaya servis açtırabilir, ailenizle, iş arkadaşlarınızla.. güzel bir kahvaltı, ara öğün ikindi kahvaltısı yapabilirsiniz, tavsiye ederim.

 

Lokman ÖZKUL

Gurme-Yazar

[email protected]