AFYON BELEDİYESPOR’DA NELER OLUYOR?..

Öncelikle şunu ifade edeyim. Amacımız üzüm yemek, bağcıyı dövmek değil. Afyon Belediyespor’un menfaatleri kişilerin menfaatlerinden önce gelir. Spor sevgisi ve basketbol sevgisi olan bir şehri temsil eden Afyon Belediyespor’un şu anki durumu hepimizi derinden üzüyor. Takım kurulduğu andan itibaren yakinen takip ediyorum. Bölgesel Lig’de Afyon Belediye Gelişimspor’un bir sezon genel menajerliğini de yaptım ve tek kuruş para almadım. Maddi manevi yönden katkılarımız da olmuştur.

Neyse mevzumuza dönersek, bu sezon zaten sıkıntılı başladı. Geçen sezon ki yabancılardan birinin parasının ödenmemesi nedeniyle takım lige katılamayacaktı. O zaman için kur farkı filan yoktu. Bildiğim kadarıyla bu parayı da Belediye ödedi ve takım lige dahil olabildi. Takımın zaten Basketbol Federasyonu, Yayıncı Kuruluş (Tivibu) , Sponsor Firma, İddiaa gibi..  sabit gelirleri var. Afyon Belediyesi de sözleşmede belirtilen miktardan daha fazlasını takımın yaşaması için ödedi. Bu sezon da, sezon başı talep edilenden daha fazlasını bu güzide kulübümüz için ödediler. Cömert Başkan da, Mehmet Zeybek Başkan’a bu anlamda teşekkür ediyor. Biz kimsenin avukatı veya iddia makamı değiliz sadece bilebildiğimiz gerçekleri spor kamuoyunun bilgilenmesi için buradan dile getireceğiz.

Cömert Başkan kulübün kapanma ihtimalinin de olduğu süreçte takımı devraldı, taşın altına elini koydu. Bunun için teşekkür ediyoruz. Bundan sonrasında parlak dönemler geçirmiş olsak da, çok iyi yönetilmediğini düşünüyorum kulübün. Öncelikle Başkan’a devamlı telkinde bulunulmasına rağmen yönetime tek bir Afyonkarahisarlı alınmadı şu anda da yok. Afyonkarahisar takımında bu şehirden tek bir yönetim kurulu üyesi olmaması ne demek bunun izahını size bırakıyorum.

Belediyespor’un Genç takımı geçen sezon İstanbul’da özel bir kolej bünyesi adı altında şehir dışında oynadı buna anlam verebilmiş değilim. Hemen hemen her sezonu dar rotasyonla, birçok maçı 7 oyuncuyla oynamak durumunda kaldık. Diğer oyuncular da katkı sunmaya çalıştılar lakin bu ligin seviyesinde değillerdi. Takım Koçları da zaten dar rotasyonla oynadığımızı ifade ediyorlardı maç sonu açıklamalarında. As oyunculardan biri veya birkaçı sakatlandı mı takım önüne gelen takıma yeniliyordu. Mesela geçen sezon Paco Cruz, Evaldas Kairys gibi..

Niye 10  ve 12 oyuncudan maç içinde rotasyon sağlayabileceğimiz bir takım oluşturamadık. Para denilecek tabii ki, para bütün kulüpler için geçerli. Yabancı da sıkıntı yaşıyorsak, kaliteli yerli bulabilirdik. Küme düşmemeye oynama yerine play off  hedefleyip bu şehre Avrupa Kupalarında oynayan bir takım gösterebilirdik. Kolay değil elbette ki ama olmayacak bir şey değildi. Play off potasına gireceğimiz zaman ‘buna şehir karar verecek’ deyip işin içinden çıkmak, topu taca atmak  bir Başkan’ın işi değildir. Kulüp Başkanı imkanlar oluşturmak durumundadır. Sponsor(lar) yeterli değilse farklı sponsorlar bulunmalıydı. Yönetim kurulu üyeleri mutlaka destek vermiştir maddi anlamda onların da sponsor bulma anlamında katkıları olabilirdi. Oldu mu olmadıysa neden ol(a)madı bir basketbol sever olarak öğrenmek istiyorum. Kamuoyu da merak ediyordur.

Afyonkarahisar spor imkanları açısından birçok ilden açık ara önde. Spor tesisleri, oyuncuların konaklama ve diğer ihtiyaçları için Af-Bel otel ve diğer imkanlar.. Buradaki giderler zaten Afyon Belediyesi tarafından karşılanıyor, kulübe bir maliyeti yok, ulaşım giderleri belediyeden. Kaç takımda var bu imkanlar büyük takımlar dışında.

Bu sezona gelirsek, sıkıntılı başladığımız sene çok büyük sıkıntılarla devam ediyor. Kurdaki dalgalanma bütün takımları etkilediği gibi Afyon Belediyespor’u da etkiledi. Yabancı oyuncular takımdan ayrıldı, elde yerliler kaldı derken onların birçoğu da ayrıldı sadece bir iki.. oyuncu ve gençler kaldı. Koç Faruk Beşok, Anadolu Efes maçında antrenör olrak maça çıkmadı. Anadolu Efes yönetimine de maça çıkmayacağını söylemiş nedense, O yoksa diğer yardımcı antrenörler var onlar çıkarırdı zaten de çıkardı. Fenerbahçe maçı 49 sayı, Anadolu Efes maçı 57 sayı gerçekten çok incitici ver üzücü. Bu takımlar Euroleague takımı, elbette ki bu takımlar bizim fersah fersah üstümüzde ama bu kadar fark yemek de insana koyuyor. Anadolu Efes yedek takımıyla hatta genelde süre almayan oyuncularıyla oynadı. Bu takımla bile biraz sıkıştırsalardı rahat potamıza 200 sayı bırakırlardı. Afyon Belediyespor bu durumları hak etmiyor. Bu takım geçen sezon Euroleague şampiyonu Anadolu Efes’i tek yenen takımdı. O maçta da dar rotasyonla oynamıştık her zamanki gibi.

Benim bildiğim genç oyuncular dışında oyuncu kalmadı takımda. Oyunculara ve teknik heyete son üç sezonda kısmen de olsa ödenmemiş borçlar var bu nedenle transfer yasağı da geldi diye biliyorum. Koç Can Sevim’in parasını alamadığı için takımdan ayrıldığı iddia ediliyor. Başka sebepler de vardır mutlaka. Bu sezon için de iki aydır ödemeler yapılamıyor, kurdaki dalgalanmadan önce başlayan süreç dahil.

Afyon kamuoyu benden duyacak belki ilk olarak. Bu takım Cömert Başkan tarafından Trabzon’a komple verilmişti, ön görüşmeler yapılmıştı, yazılı olmasa da sözlü olarak anlaşılmıştı bir süre önce. Kurdaki dalgalanmadan sonra, Trabzon tarafı biz vazgeçtik dediler ondan dolayı kaldı yoksa kulüp Trabzon’a taşınmış olacaktı tabii ki isim de Trabzonspor veya Hekimoğlu..  olacaktı. Sağlam kaynaklardan teyid ettirdim öyle bir şey yok filan demesinler. Bu kulüp Afyonkarahisar’ın ve Afyonkarahisarlılarındır. Şehirden başka bir yere götürülmemelidir. Cömert Başkan olmuyorsa çok zorlamamalıdır, takım çok daha büyük sıkıntılara girmeden Afyon Belediyesi’ne kulübü, dernekler yasasına tabii olduğu için defterleri ile birlikte teslim etmelidir.

Kulübe destek konusunda yanlış bilgilendirilmelerde bulunulmuştur. Sadece futbolun desteklendiği gibi.. bir imaj oluşturulmuş ve basketbolun göz ardı edildiği ima edilmiştir. Belediyeler sadece amatör branşlara maddi yardımda bulunabilir, futbol profesyonel olduğu için belediye tarafından herhangi bir maddi yardım bulunulmamıştır mevzuat gereği. Belediye basketbol ve voleybola destek olmaktadır. Futbol takımının Afjet gibi.. kendi imkanları, sponsorları vardır. Sayın Valimiz şimdiye kadar gereken desteği vermiştir. Afyonkarahisar için gecesini  gündüzüne katmaktadır. Basketbol konusuna duyarsız kalması mümkün değildir. Ancak Cömert Başkan’ın Vali bey nazarında kredisi kalmadığı izlenimi doğdu bende. Görev dağılımı gereği de şu anda futbol takımı ile ilgilenmeye gayret ediyor.

Şahsen ben üç branşın da yaşaması taraftarıyım. Birini feda etmek aklıma bile gelmiyor. Özellikle Süper Lig’de iseniz kalıcı olmak durumundasınız. Afyon Belediyesi ildeki kayıtlı 800 basketbolcudan seçmeler yaparak da yoluna devam eder. Bunlar içinde her yaş grupları var. Afyonkarahisar’dan Fenerbahçe’ye, Tofaş’a ve diğer takımlara gönderdiğimiz genç oyuncular var. Şehrimizde basketbol kaynağı var zaten. Benim genel menajerlik yaptığım dönemde Afyonkarahisarlı gençlerden takım oluşturmuştuk, takım oldukça da başarılıydı ilk sezonunda 3.Ligin kapısından döndü.. Bir sene süre verildi o oluşum devam etseydi şimdi bu mevzuları konuşmamış olur ve Afyonkarahisarlı oyunculardan takviyelerle daha emin bir şekilde yolumuza devam ederdik.

İddialar taraflara cevap hakkı doğurmuştur, gerek altta yer alan benim mailime veya Afyonhaber’e gönderilen cevabi yazılar yayınlanacaktır. Ege Tv de Spora Alternatif Bakış programının Dr. Mustafa Seçen’le birlikte yapımcısı ve spor yorumcusuyum. İlgilileri programımıza da konuk alabiliriz.

Biz Afyonkarahisar’ın sevdalısıyız diyerek yazıma son vermek istiyorum.

Saygılar..


Lokman ÖZKUL
Spor Yazarı ve Yorumcusu
[email protected]