yirmi aralık KIŞ MASALI   

Her şey bir şeyleri çağrıştırır,  kardelenler*  ise merhum Muzaffer dayımı… Onun belki de öylesine seçtiği bir yılbaşı tebrik kartında,  ak karda mor kardelenler vardı.  Bu kartı seçmesinin bir gayesi olduğunu ve  beni bir kardelene benzettiğini ya da benzememi öğütlediğini düşündüm hep.  Kardelenler , nevruz çiçeği ya da süt çiçekleri…Osmanlı der ki üç  şey saklanmaz; aşk, öksürük, fakirlik**.  Kardelenler  yaşama ilan-ı aşk.  Kardelenler…ölümün  ve yaşamın dansı…umudun bekçileri…kış masalının sonu, baharın  fısıltısı.

“O bir fırtına kuşuydu, en ağır rüzgarda bile  rüzgara karşı uçtu”*** .

Kardelenler de kar kışa inat uzatırlar başlarını hayata. Yaşamaya cesaret ederler. Sahnede olmak cesareti gösterirler. Gemilerinin kaptan köşkünde, ömürlerinin başrolünde hep onlar. Ben de varım… Biliyorum “dünyaya geldik gitmeye”. Bu iki kapılı handa hele bir bahar gelsin de o zaman girerim diye giriş kapısında bekleyecek değilim. Gidene dek toprağın altında kalacak değilim.  Yola çıkmak için en uygun gün yoktur,  karda olsa boranda olsa sadece bugün vardır.  Ki Malazgirt zaferi, İstanbul’un fethi , Kurtuluş savaşı  ve Gazi Mustafa Kemâl Atatürk kardelen çiçeklerimdir

 “Güç olan ölümden kaçmak değil, kötülükten kaçmaktır. Çünkü kötülük ölümden daha hızlı koşar”.

****


Minicik kardelendeki cesarete bakın. Kardelenin soğuk ve karların içinden dirilişi, bir bebeğin  şu çalkantılı dünya gezegenimize doğuşuna benzemiyor mu? 

“anne karnında keyfi yerindedir bebeğin, ekmek elden su gölden 

o yüzden de doğmak istemez
bilmez ki doğmazsa ölecek”*****

Çare yok doğacaksın. Kare kutulardan, üç boyutlu dijitalden, artırılmış , sanal-  yapay gerçeklikten  başımızı kaldırıp da bir bakıversek tabiat nasılda  bin bir boyutlu/ katmanlı , her renkli,  capcanlı  bir ibret kitabı.   “Öyle bir sınavdayız ki, kitap açık bakmak serbest” (rapçi Sagopa Kajmer). 

*Kardelen, nergisgillerden, ocak-nisan aralığında kar kalkmadan beyaz renkli çan şekilli sarkık çiçekler açan bitki türüdür. Yaklaşık 20 türü bilinen ve türlerine göre 7 - 30 cm boylanabilen kardelen, soğanlı, alçak ve soğuğa oldukça dayanıklı bir çiçektir. Baharın ilk açan çiçeği.

**Metin Dikeç
***Şengül Hablemitoğlu
****Sokrates
*****Hz. Mevlâna

Kadriye ışıklar Pürçek