Pandemi nedeniyle ilk kez online olarak gerçekleştirilecek Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali 23-25 Kasım’da yapılacak

 

Genel Sanat Yönetmenliği’ni Hüseyin Başkadem’in üstlendiği Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali, 19’uncu yılında yerli sanatçıların festivale özel olarak verecekleri konserlere hazırlanıyor. Festivalin yabancı konukları ise bu yıl önceki yıllarda verdikleri konserlerden bölümlerle devamlılığı sağlayacak. Pandemi nedeniyle online ortamdan yayınlanacak olan konserler, 23-25 Kasım tarihleri arasında Afyonkarahisar Klasik Müzik ve Caz Derneği’nin web sitesi ve sosyal medya linklerinden izlenebilecek. Aynı şekilde Festivalin önceden kayda alınmış okul söyleşileri bölümü de aynı adreslerden on-line olarak yayınlanacak.



AÇILIŞ KONSERİNİ

JÜLİDE YALÇIN VERECEK



Festivalin açılış konseri Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Baş Kemancısı Jülide Yalçın’ın online olarak vereceği Keman Resitali olacak. Yalçın’a piyanoda Çağdaş Özkan eşlik edecek.



Festivalin Genel Sanat Yönetmeni Hüseyin Başkadem, Yalçın’ın eğitimini Almanya Franse ve Amerika’da tamamlayarak, Türkiye’nin Ayla Erduran’dan sonraki en önemli kemancılarından biri olduğunu belirterek,“Almanya’da okumak için kazandığı D.A.A.D bursu, Amerika’dan Fulbright Bursuve Longy School of Music’ten almış olduğu burslar sayesinde 20. yüzyılın dehaları ile çalıştı: Yo-Yo Ma, Itzhak Perlman, Louis Krasner (ünlü besteci Alban Berg’in keman konçertosunu ithaf ettiği kişi), Eugene Lehner, Gilbert Kalish, Isaac Stern bunlar arasında. Dünyaca ünlü şef Seiji Ozowadan Yo-yo ma ve İtzhak Perlmana kadar önde gelen sanatçılarla konserler vermiş, dünyaca ünlü kemandaki fleş tekniğinin Türkiye de ki temsilcisidir. Efsane suziki metodunu kurumsal anlamda Türkiye’ye kazandıran sanatçıdır. Türkiye Cumhuriyeti’ni temsilen resmi olarak 40 konser veren Yalçın ülkemizde Keman öğretiminin Fleş tekniğinin tek gerçek öğretici temsilcisidir. Piyanist Çağdaş Özkan ise Amerika ve dünya da önemli konserler veren eşlik piyanistliği konusunda Türkiye’nin en önemli piyanistidir.” ifadelerini kullandı.



Kültür ve Turizm Bakanlığı, Afyonkarahisar Valiliği ile Afyonkarahisar Belediyesi’nin katkılarıyla ve NG Afyon Otel’in desteğiyle bu yıl tümüyle online ortamda gerçekleşecek festival, yerli müzisyenlerin festivale özel konserlerinin yanı sıra festivale daha önce katılmış yabancı müzisyenlerin önceki yıllara ait konserlerinden bölümler de içerecek. 23-25 Kasım tarihleri arasında festivalin bu yılki konserlerine festival linklerinden yıl boyu ulaşılabilecek.



TÜRKİYE’NİN ÖNDE

GELEN MÜZİK SANATÇILARI

FESTİVALDE YER ALACAK



Bu yılki Festivalde yer alacak online konserler şöyle sıralanıyor; Günay Tuzkaya Piyano Resitali, Çağatay Akyol Arp Resitali, Nesibe Özgül Turgay Ansambl Konseri, udda Enver Mete Aslan ve klasik gitarda Ricardo Moyano ile Tachuri Konseri, Ersoy Saklıca-Zafer Gökçer Şan-Piyano İkilisi, Aydın Yavaş, Mihail Chumburidze, Melis Naz Ünver ile Aydın Yavaş Pan Trio ve Karaağaç Trio Konserleri. Festivalin Avrupa ayağında ise bu yıl önceki yıllarda festivalde çok beğeni kazanan ve Afyonlu izleyicilerin yakından tanıdığı Prag’dan bir oda müziği grubunun konseri var: Fama Q Yaylı Çalgılar Dörtlüsü. Festivalin kapanış konserinde ise önemli bir piyanist ve ülkemizde öğretim görevlisi olarak çok sayıda müzisyen yetiştiren bir sanatçı olan Hyun Sook Tekin’in Piyano Resitali yer alacak.



KARİKATÜR SERGİ AÇILACAK…



Festivale özel etkileyici bir karikatür sergisi ve sürpriz festival afişlerinin yer alacağını kaydeden Genel Sanat Yönetmeni Hüseyin Başkadem, “Türk karikatürünün keskin zeka, mizah ve yetenekleriyle öne çıkan farklı kuşaklardan dört karikatüristi bu kez Afyonkarahisar Festivalleri için özel olarak çizdi: Tan Oral, Ercan Akyol, Mustafa Bilgin ve Ahmet Yılmaz’dan benzersiz karikatürler NG Otel’deki karma sergiyle sanatseverlerle buluşacak. Afyon doğumlu ünlü ressam Tusuf Taktak festival için özel olarak fırçasını eline aldı ve bir resim yaptı. Merak edenler bu yılki Klasik Müzik ve Caz Festivalleri’nin afiş ve broşürlerine biraz daha dikkatli baksın, çünkü kapakta Taktak’ın elinden çıkma bu özgün sanat yapıtları yer alıyor.” diye konuştu.



KURUMSALLAŞMA ADINA

ÖNEMLİ BİR ADIM ATILDI



Başkadem açıklamasında, Afyonkarahisar Caz ve Klasik Müzik Festivalleri’nin, bu yıl kurumsallaşma adına da önemli bir adım atarak dernekleştiğini ifada ederek, “Bunu yaparken en büyük gurur kaynağı ise, yirmi yıldır şehrin okul çağındaki binlerce çocuğuna sanat ve müzikle ulaşarak yaptığı yatırımın meyvelerini toplayarak bu kurumsallaşmayı gerçekleştirmesi oldu.” şeklinde konuştu.



Kendisinin başkanlığında kurulan Afyonkarahisar Klasik Müzik ve Caz Derneği hakkında bilgiler veren Başkadem, “Derneğimiz 20 yıldır sanatçılarla birlikte sürekli ziyaret edilen o okullardan yetişen sanat ve müzik aşığı gençlerden oluşuyor. Festivalin eğitim ayağının en büyük amacı da böylelikle gerçekleşmiş oldu ve Afyon’da genç kuşak festivali’ne sahip çıkarak onu devr alma yolunda büyük bir adım attı.” dedi.



RATEM’DEN DE

DESTEK GELDİ



Festivale önemli bir destek geldiğini dile getiren Başkadem, “Bu yıl önemli bir destek de bu kez yerel bazda çok önemli bir kurumdan geldi. Medya alanındaki bu destek bu yıl RATEM’den, yani Türkiye Radyo ve Televizyoncular Birliği’nden sağlandı. RATEM 900 radyo ve 495 televizyon ile reklam, haber ve görüntülerini yayınlayarak Festivale sponsor oldu ve yapılan işin sürdürülebilmesi ve daha da geliştirilebilmesi adına çaba sarf eden Festival destekçilerinden birİ haline geldi.” ifadelerini kullandı.



OKUL SÖYLEŞİLERİDE

ONLİNE YAPILACAK



“Festivalin en fazla sevilen olmazsa olmaz bölümlerinden Okul Söyleşileri kısmında ülkemizin kültür ve sanat ortamının yine birbirinden değerli temsilcilerini ağırlama heyecanı devam ediyor.” diyen Başkadem, “Bu yıla özel durum nedeniyle bir farkla: Bu yıl söyleşi bölümüne katılacak değerli sanat ve kültür insanlarının ilk kez Afyonlu öğrenciler için yaptıkları kayıtlara herkes online ulaşabilecek. Bu yılki Klasik Müzik Festivali için özel söyleşi konukları şöyle sıralanıyor; Ahmet Örs – Gazeteci, Yemek Yazarı; Metin Celal, Yazar, Kitap Eleştirmeni; Feridun Andaç, Yazar, Editör, Eleştirmen; Çağatay Akyol, Arp İcracısı; Yusuf Taktak – Ressam; Ersoy Saklıca, Şan Sanatçısı; Orhan Cem Çetin, Fotoğraf Sanatçısı; Ahmet Ümit, Yazar ve Günay Tuzkaya pianist.” dedi.



PRAG VE AFYON MÜZİK

DOSTLUĞU 15’NCİ YILINDA



Başkadem açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:

“Klasik Müzik Festivali 19. yılına gelirken, Prag-Afyon şehirleri arasındaki müzik dostluğunun da 15. yılı kutlanıyor. Festival, bu yıl da Çek sanatçıların geçtiğimiz yıllardaki muhteşem performanslarından online olarak yayıynlanacak bölümlerle bu dostluğu yaşatmanın bir yolunu yine buldu. Festivalin arkasındaki önemli kurumlar ve katkı sağlayanlar. Bu yıl da festivalin zorlanarak da olsa gerçekleşmesini sağlayan kurumlar, başta Turizm ve Kültür Bakanlığı, Afyonkarahisar Valiliği ve Belediyesi her zaman olduğu gibi festivalin en önemli hamileri olarak ayakta kalmasına büyük katkı sağladılar. Son yıllarda festivalin için çok değerli katkılarıyla öne çıkan bir kuruluş; NG Afyon Hotel Afyon’un ve bulunduğu bölgenin değerlerine sahip çıkarak, gelişimine katkı sağlayan NG Afyon Hotel, Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali’nin son altı yılındaki en büyük destekçisi. NG Hotel, festivale konaklama sponsoru olup kucak açarak şehrin kültür-sanat yaşamında da uluslararası bir festivale ev sahipliği yaparak öncülük ediyor. Festival, Oruçoğlu, Korel ve Anemon Otelleri’nin geçmiş dönemlerdeki destekleri de göz önüne alındığında, konaklama ve mekan desteği bakımından her zaman şanslıydı. Festivalin yerel sponsorları da artık klasikleşmiş isimler olan Afyon’un markaları: PARKHAYAT Sağlık Grubu, Nur Lokantası, Genhan, Özer Band, Öztürk Şekerleme, AFSAYAD ve TED AfyonKoleji. Kültür sponsorları ise, Cumhuriyet Sucukları, Aydın Boru Endüstrisi, MAS, A4 Ofset. Basın desteğinde ise ulusal ve yerel medya kuruluşları Cumhuriyet, Hürriyet, NTV, Dünya, Fotoğraf Dergisi, Pozitif Live, Odak, Kocatepe, AfyonHaber, Haber 272, Kanal Afyon, Afyon Gün FM ve Cafe Life yer alıyor.”



Başkadem festivalin, NG Afyon Web Sitesi, Afyon Klasik Müzik ve Caz Derneği Web Sitesi, Kanal Afyon Web TV, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Web Sitesi, facebook: @afyonklasikmuzikvecazdernegi ınstagram: @afyonklasikmuzikfestivali ve twitter: @AfyonCaz linklerinden online olarak izlenebileceğini sözlerine ekledi.



 

Caz Festivali 28 Kasım’da başlayacak

Genel Sanat Yönetmenliği’ni Hüseyin Başkadem’in üstlendiği Afyonkarahisar Caz Festivali, 28-30 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Pandemi nedeniyle online ortamdan yayınlanacak olan konserler, Afyonkarahisar Klasik Müzik ve Caz Derneği’nin web sitesi ve sosyal medya linklerinden izlenebilecek. Aynı şekilde festivalin önceden kayda alınmış okul söyleşileri bölümü de aynı adreslerden online olarak yayınlanacak.