Gözden kaçırmayın

Afyon'da bugün nöbetçi eczanelerAfyon'da bugün nöbetçi eczaneler

Ketojenik Diyet Nedir?
Ketojenik diyet olarak adlandırılan bu diyet vücudun enerji sağlayabilmek amacıyla yağları kullandığı düşük karbonhidrat alımlı bir beslenme şekli olmaktadır.
Vücudun enerji üretebilmesi adına glikoza ihtiyaç vardır. Beyin, hücreler ve vücuttaki diğer birçok organ glikozla beslenmektedir ve glikoz denilen bu madde karbonhidratlarda bulunmaktadır. Glikoz içeren karbonhidratlar; ekmek, pirinç, buğday, bulgur, yulaf, şeker, tatlı, meyve, kuru baklagiller, kek, börek, patates gibi yiyecekler olarak sıralanabilmektedir.
Vücutta Glikoz Bulunmazsa Neler Olabilir?
Vücutta glikozun bulunmadığı zamanlarda vücudun savunma sistemi devreye girmektedir ve bedenin beslenebilmesi aynı zamanda da enerji üretebilmesi adına vücuttaki yağlar yakılmakta ve keton denen cisimlere dönüştürülmektedir. Bu sayede de beslenebilmek için glikoz yerine ketonlar kullanılarak yağlardan enerji üretimi gerçekleştirilmiş olur.
Vücut Keton Üretmeye Nasıl Başlar?
Vücudun keton üretebilmesi için öncellikle karbonhidrattan gelen enerjinin %5 oranını aşmaması gerekmektedir. Enerjinin çoğunun ortalama %75 oranında yağlardan gelmesi gerekmektedir. Geriye kalan enerji ihtiyacının da ortalama %20 oranında proteinlerden gelmesi gerekmektedir.
Ketojenik diyet listesi programlanarak etkili bir diyet yapılabilir. Bu listede tahıllar ve meyveler neredeyse hiç tüketilmezken yağ ve et tüketimi serbest olmaktadır. Vücut diyete başlanmadan önceki beslenmenden kaynaklı olarak aldığı karbonhidratların fazlasını karaciğerde glikojen olarak depolamaktadır.
Diyete başlandığında vücut ilk önce karaciğerin depoladığı karbonhidratları kullanacaktır ve çok bir gelişme gözlenmeyecektir. Ancak, vücuttaki deponun bitmesinin ardından ki genellikle 3 gün içerisinde bitmektedir. Artık vücut keton kullanmaya başlayacak ve ufak tefek faydalarını gösterecektir.
Ketojenik Diyet Yapmak Sağlıklı Mı?
Eğer birey sağlıklıysa o zaman ketojenik diyet yapmanın herhangi bir kötü etkisi olmayacaktır. Özellikle aşırı miktarda karbonhidrat tüketen bireylerin sağlıklarında büyük oranda bir iyileşme görülmektedir.
Ancak, ketojenik diyet vitamin ve mineraller açısından yetersiz kalmaktadır ve diyet süresince ekstra vitamin ve mineral alınması gerekmektedir. Keton üretimi vücudun yaşama devam edebilmesi için uyguladığı bir savunma sistemi olmaktadır ve vücudun yağ yakımı bu süreçte hızlanır. Fakat metabolizma hızı, büyüme ve gelişme konusunda bireyler yavaşlayabilmektedir.
I Fastin aralıklı oruç ve meditasyon uygulamasıdır. I Fastin ile sağlıklı ve etkili kilo verebilirsiniz.
https://www.ifastin.com/