Dünya Kanser Günü, kanserle mücadelede farkındalık yaratmayı ve değişim sağlamayı hedefleyen bir kampanyadır. 2005 yılında Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü (UICC) tarafından başlatılan etkinlikler, her yıl 4 Şubat günü UICC ve işbirliği yapan kuruluşlar tarafından küresel düzeyde gerçekleştirilmektedir.
Kanser, tütün kullanımı, obezite, yetersiz beslenme, hareketsiz yaşam ve alkol tüketimi gibi davranışsal ve beslenme faktörlerinden kaynaklanmaktadır. Ancak, bu risk faktörlerinden kaçınılması ve önleme stratejilerinin uygulanmasıyla birçok kanserin önlenebilir olduğu bilinmektedir. Kanserin erken teşhis edilip uygun şekilde tedavi edilmesi durumunda da iyileşme olasılığı yüksektir.
Kanser, dünya genelinde ve ülkemizde ölüm nedenleri arasında ikinci sıradadır. Her 6 ölümden biri dünya genelinde ve her 5 ölümden biri ülkemizde kansere bağlı olarak gerçekleşmektedir. Her yıl dünya genelinde yaklaşık 19 milyon kişi kansere yakalanmakta ve 9.9 milyon kişi kanser nedeniyle yaşamını yitirmektedir. En sık görülen kanser türleri ise meme, akciğer, kalınbağırsak, prostat ve mide kanseridir.
Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü ve Dünya Sağlık Örgütü gibi saygın kuruluşlar, her bireyin küçük ya da büyük eylemlerinin uzun vadeli değişimlere yol açabileceğini vurgulayarak kanserlerin önlenmesi için risk faktörlerinden kaçınma çağrısında bulunmaktadır. Bu risk faktörleri arasında tütün kullanımı, obezite, sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam, alkol tüketimi, HPV enfeksiyonu, kanserojen enfeksiyonlara maruz kalma, radyasyon maruziyeti, hava kirliliği ve iç mekân dumanı bulunmaktadır.
Ülkemizde Ulusal Kanser Tarama Programı kapsamında meme kanseri, rahim ağzı kanseri ve kalınbağırsak kanseri taramaları yapılmaktadır. 40-69 yaş arası kadınlara yılda bir kez meme muayenesi ve 2 yılda bir mamografi çekilirken, 30-65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir HPV-DNA testi uygulanmaktadır. 50-70 yaş arası kadın ve erkeklere ise 2 yılda bir Gaitada Gizli Kan Testi (GGK) yapılır ve 10 yılda bir kolonoskopi önerilir.
Kanserden korunmak herkesin hakkıdır. Kanser taramaları ve önleme yöntemleri için Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM), Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) ve Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) gibi sağlık merkezlerine başvurulabilir. Ulusal Kanser Tarama Programları hakkında daha detaylı bilgiye Kanser Dairesi Başkanlığı'nın web sitesinden ulaşılabilir.
Kansersiz bir yaşam için harekete geçmekte ertelemeyin!