Gözden kaçırmayın

"Eskişehir'de Acil Sağlık Hizmetleri Koordinasyon Toplantısı yapıldı"

Kadın Doğum Uzmanları Hangi Hastalıklara Bakar?

Kadın doğum uzmanları yani jinekologlar üreme sisteminin teşhisinde, tedavisinde ve bakımında rol alırlar. Kadın hastalıkları ile ilgilenen bir bilim dalıdır. Ergenlikten yetişkinliğe kadar kadın sağlığının önemli bir alanını oluştururlar. Kadın doğum uzmanları hamilelik, doğum ve puerperium olarak bilinen doğumdan sonraki dönemin yönetimini gerçekleştirirler. Buna benzer daha pek çok hastalığa da bakarlar.

Rahim Hastalıkları

Kadınların en çok yaşadığı sorunlardan biridir. Kadın doğum uzmanları bu hastalığın teşhisinde ve tedavisinde rol alır. Rahim hastalıkları iyi ve kötü huylu tümör, rahim kanseri ve anormal rahim kanamaları şeklinde sıralanabilir. Bazı hastalıklar ilaç tedavisi ile çözümlense de bazıları kadınların hayatını tehlikeye sokabilir. Bu yüzden erken teşhis çok önemlidir.

Yumurtalık Hastalıkları

Kısırlıktan çok basit ve kendiliğinden geçen kistlere kadar pek çok nedeni olabilir. Over kanseri de yumurtalık hastalıkları arasına girer ve en ciddi olanıdır. Karın boşluğunda meydana geldiği için bazen geç bulgular verir. Bu yüzden kadın doğum uzmanlarına düzenli olarak gidilmeli ve testler yapılmalıdır. Yumurtalıklara bakarken sadece muayene yetmez, ultrasonla da bakılmalıdır. Karın ağrısı, mesane ve makatta baskı hissi, sık idrara çıkma, adet düzensizliği varsa mutlaka kadın doğum uzmanına gidilmelidir.

Adet Düzensizlikleri

Adet düzensizlikleri de bir çeşit hastalık olarak görülebilir. Adet her ay düzenli olarak gerçekleşmelidir. Yumurtlama eksikliği ve yumurtlamaya bağlı sorunlar, miyom, kullanılan hormonal ilaçlar, hormonal bozukluklar ve kistler düzensizliklere neden olabilir. Böyle durumlarda mutlaka kadın doğum uzmanına görünmek gerekir. Doktor bu noktada belirtilerin olup olmadığını inceler.

Kürtaj

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanları istenmeyen gebeliklerin sonlandırılması, anne veya bebeğin hayati tehlikesi olması durumunda bebeğin alınması gibi işlemler için kürtaj yapabilirler. Kürtaj Ankara Esra Çabuk bağlantısını tıklayarak işlem hakkında bilgi alabilirsiniz.

Vajinal Akıntı

Vajinal akıntı vajinanın kendi doğasında görülen bir akıntıdır. Hafif ıslaklık olarak çamaşırın üzerinde görülür. Genelde şeffafa yakın beyazdır, bazen açık pembe ve kahverengi olarak gelebilir. Kadınların dönemlerine göre akıntıların renk ve yapıları değişebilir. Genelde doğal ve sağlıklı bir durum olarak görülür ancak bazı durumlarda yani yapısı değişince enfeksiyona bağlı olarak gelişebilir. Kötü bakteriler veya mantar enfeksiyonları farklı koku ve yoğunlukta akıntı oluşumuna neden olur. Bu gibi durumlarda kadın doğum uzmanına gidilmelidir.

Vajina Sarkmaları

Vajina sarkmaları yaşa, doğuma bağlı olarak meydana gelebilir. Vajina iç ve dış dudaktan oluşur. Sarkmalar genelde doğumdan sonra meydana gelebilir. Dış dudaklar iç dudakları kapatır, iç dudaklarda sarkma meydana gelirse dış dudakların önüne geçer. Buda kötü bir görüntüye ve ağrılı cinsel ilişkiye neden olur. Bu durumdan kurtulmak için kadım doğum uzmanları çeşitli operasyonlar gerçekleştirir.

Dış Gebelik

Dış gebelikte bir çeşit hastalıktır ve kadın doğum uzmanı bakmaktadır. Döllenmiş yumurta doğru bir şekilde rahim içine girerse bu durum yaşanmaz, bu yüzden hamileliğin ilk dönemleri oldukça önemlidir.

Dış gebeliğin belirtileri;


  • Vajinal lekeler ve kanamalar

  • Bıçak saplanması gibi ağrılar

  • Karnın tek yerine giren ağrılar

  • Kilo kaybı



Bu belirtiler varsa mutlaka doktora gidilmelidir.