5. haftasını geride bıraktığımız ligde takımlar artık kendileri adına handikaplı olan noktaları belirlemiş konumdalar diyebiliriz ve bununla ilgili de takviyeler ve değişikliklerin yakın olduğu bir sürece giriyoruz.



Kaynak:  Efe Can Önal • basketfaul.com

 

TAKIM KOÇUNU SAHİPLENDİ

Haftanın açılış karşılaşmasında Bursa derbisi vardı ve kazanan Bursaspor oldu.
Malik Newman’ın sezonun en iyi topunu oynamasının yanı sıra takımın yerli isimlerinin koçu sahiplenircesine koydukları karakter ve enerji galibiyeti getirdi. Can Maxim’in topa yaptığı baskı ve attığı üçlükler kendisini maçın X-factörü konumuna getirdi. 2.çeyreğin başındaki alan savunması tercihi ile momentumu takımı lehine çevirmeyi başaran koç Tutku Açık da kariyerine önemli bir galibiyet ekledi. Tofaş için ise kötü bir hafta oldu. Kadro karar maçları için yeterli gözükmüyor bir de Christon sakatken elleri iyice daralmıştı. Kilpatrick dışında istikrarlı bir skorer bulamamaları da hücum güçlerini düşüren bir faktör oldu. Belki maçların seyiricisiz olması ama Tofaş son yıllardaki enerjisini tamamen kaybetmiş gözüküyor. Maçın ardından ilerleyen günlerde de Orhun Ene’nin istifası geldi. Barış-Meija’nın ardından koç Ene’nin de ayrılmasıyla adete bir devir kapandı. Bakalım Tofaş kısa süreli bir kontratla mı koç getirecek yoksa Orhun Ene de olduğu gibi 4-5 yıllık yeni bir projeye mi yelken açacak kısa sürede göreceğiz. 



TELEKOM'A UYARI SİNYALLERİ

Türk Telekom rakibinin belki de eksik olmasından ötürü maça tam konsantre gözükmemesine rağmen Afyon deplasmanından galibiyetle döndü ancak son 2 haftadır da aldıkları uyarı sinyallerine dikkat etmeleri lazım. Dekker-Wiltjer ikilisi bir istikrar ve uyum yakaladılar ve takımın temeli buradan başlıyor. Önümüzdeki hafta oynayacakları Pınar Karşıyaka maçı 3.sıra adına gerçek bir test olacak ama savunmada vidaları sıkmazlarsa rakipleri cezayı çabuk kesecektir. Afyon ise ne kadar eksik olursa olsun koçun manevraları ile hep maçın içinde kaldı. Çift guarda dönülen dakikalarda Utku Saraloğlu’dan üst düzey katkı aldılar. Egemen ise her maç üzerine koyuyor ve özellikle eski takımı Telekom’a da oldukça motive gözüktüğü double-double'lık bir maç çıkardı. 



KARŞIYAKA'YA BENCH KATKISI

Pınar Karşıyaka kenardan 42 sayılık katkı aldığı günde oyunun büyük kısmına hakim olarak Daçka’yı mağlup etti. İki takımın toplam 57 faul yaptığı ve 62 serbest atış kullandığı günde farkı yaratan faktörler üç sayı yüzdeleri ve Karşıyaka’nın rotasyon avantajı oldu. Özellikle pota altında çok sıkıntı yaşayan Daçka düşük yüzdeyle de üçlük atınca 2. yarının başı hariç maça dahil olamadı. Ev sahibi ekip ise yaratıcı özelliklere sahip oyuncu sayısının fazlalığıyla ilk yarıdan farkı 20’lere dayandırarak oyunun kontrolünü elinde tuttu. Doğuş Özdemiroğlu 5. maçında da çift haneli skor üretirken Metecan’ın serisi ise bu maçla beraber sonlandı.



BAHÇEŞEHİR İLK KEZ SAVUNDU

Açıkçası hemen hemen herkesin daha kafa kafaya geçmesini beklediği maçta Bahçeşehir Koleji, Büyükçekmece deplasmanından çok net ve farklı bir galibiyetle döndü. Maçta hiç geriye düşmeyen Bahçeşehir, Owens ve Green’in de dönmesiyle maça tam kadro çıktı ve kalitesini ortaya koydu. Bu sezon ilk kez 70’in altında sayı yemeleri de moral açısından önemliydi çünkü en sorunlu gözüken kısım savunmalarıydı. Guardların oyunu bu kadar domine ettikleri bir günde 15 üçlük isabeti bulmaları da işi kolaylaştırdı. Skorer kimliğine alıştığımız Büyükçekmece ise 3. çeyrekte bir reaksiyon gösterse de hücumda kendi standartlarının çok altında kalınca zoru başaramadı. Enes Berkay Taşkıran’ın sakatlıktan dönmesi ile önümüzdeki haftalarda daha geniş bir rotasyonla sezonun ilk 4 haftasındaki performansa dönebilirler ancak bu takım kazanmak için hücumda 80’leri görmek zorunda.



FENERBAHÇE'NİN RAHAT GÜNÜ

Yine sürelerin ve topun paylaşıldığı bir Fenerbahçe Beko izledik ve rahat bir oyunla Petkim karşısında galip geldiler. Çalıp çalıp attıkları toplar ve kenardan gelen 42 sayılık katkı işleri kolaylaştırırken çembere gidip aldıkları faulleri de iyi değerlendirdiler. Petkim ise maç boyu sadece 2 serbest atış kullandı. 2. çeyreğin bir bölümü hariç maça pek ortak olamadılar ancak haliyle bu maç kendileri için hedef maç değildi. Önümüzdeki hafta işlerin kötü gittiği Galatasaray’a karşı önemli bir maça çıkacaklar. Zack’in de dönmesiyle Galatasaray maçı karar maçlarından birisi konumunda.



JAITEH GALATASARAY'I DAĞITTI

Haftanın en çekişmeli mücadelesinde ise Gaziantep, Galatasaray deplasmanından galip ayrıldı. Maçı domine eden isim Jaiteh’den başkası değildi. Rakibinin yumuşak karnı olan boyalı alanda resital veren Fransız oyuncu, attığı 27 sayının yanı sıra takımına kazandırdığı alan avantajı ile de fark yaratan isim oldu. Tomas’ın ceza şutlarını affetmediği günde kaptan Can Uğur Öğüt de sezonun en verimli topunu oynadı. Maçın gizli kahramanı ise son topu kararlılıkla çembere giderek kullanan ve son savunmada da Macon’ı durduran İsmail Cem Ulusoy oldu. Süre/asist bazında ligin en çok asist yapan oyuncusu konumunda İsmail. Galatasaray cephesinde ise aslında yeni bir şey yok. Macon’ın skorerliği ve boyalı alan savunması zaafiyeti. Hamilton’ın yokluğu elbette önemli bir etkendi fakat pota altına takviye yapmazlarsa işleri çok zor. Riskli bir karar gibi gözükse de sezonun en verimsiz isimlerinden RJ Hunter’ı gönderip pota altına bir takviyeyi düşünebilirler. Yiğit ve Göksenin’in sürelerini artırabilirler ya da çift guard hatta Barış-Hamilton-Macon’lı düzenleri deneyebilirler.



ORMANSPOR KİKANOVİCSİZ KAZANIYOR

Ormanspor, evinde ağırladığı Fethiye’yi rakibine hiç göz açtırmadan net bir oyunla mağlup etti ve Beşiktaş maçının üzerine o maçı değerli hale getiren bir galibiyet ekledi. Kidd-Hardy-Holloway üçlüsünden ikisinin gününde olması hedef maçlarda Orman’ı avantajlı kılıyor. Kikanovic’in ortalarda gözükmediği sezonda bu üçlünün ipleri alması ve Kadir-Erolcan-Cevher’in yerli katkısı ile 8 kişilik bir ana rotasyon oturmuş durumda. Maç özelinde de tempolu oynadıkları ilk yarının avantajını 2. yarıda iyi kullanarak maçı kazandılar. Fethiye cephesi ise geçen haftaki galibiyetin ardından maça çok temposuz başladı, sanki sezonu önceki hafta bitirmiş gibilerdi. Neal’in ortalarda gözükmemesi ve Atkins’i aktif kullanacak hücum düzenlerini unutmaları işleri olumsuza götürdü. 2.yarıda çaldıkları toplar ve Fraizer-Abu ikilisinin hareketlenmesi zaman zaman maça ortak olmalarını sağlasa da ilk yarıdaki 20’ye yakın farktan dönmek her zaman mümkün olmuyor hele ki yüzde 50 ile faul atınca. 



EFES'TEN SÜRPRİZE İZİN YOK

Haftanın kapanış mücadelesinde ise Efes, Beşiktaş karşısında beklenenden fazla zorlansa da galip ayrılmayı başardı. Micic’in yerel ligde kendini bulması Euroleague için önemli. Dunston ise Alperen Şengün’e karşı üstünlük kurarak rakibin en önemli silahını etkisiz hale getirdi. Boyalı alanda üstünlük sağlayan Efes, Moerman’ın içeriden dışarıdan etkili oyunuyla sürprize izin vermedi. Beşiktaş’ta ise Blackmon hedef maçlarda topu çembere atabilecek oyuncu olarak gözüktü keza geçen hafta Ormanspor karşısında ne kadar bocaladıklarını hatırlıyoruz. Alperen standartlarının altında kalsa da karşısında Avrupa’nın ne kadar formsuz olsa da en iyi takımlarından birisinin olduğunu unutmamak gerek. Yine hücum ribaundlarını enerji ile kovaladıkları bir maçı geride bıraktılar ve ilk 5 haftada biriktirdikleri tecrübeyi artık Fethiye karşısında kullanmak zorundalar yoksa tehlike çanları siyah beyazlılar için çalmaya başlayacaktır.

 

 

 



BSL HAFTANIN EN’leri


Haftanın Takımı
Frutti Extra Bursaspor/Gaziantep Basketbol


Haftanın Altın Karması (Yerli)
Can Uğur Öğüt (Gaziantep Basketbol)

İsmet Akpınar (Bahçeşehir Koleji)

Can Maxim Mutaf (Frutti Extra Bursaspor)

Ercan Osmani (Beşiktaş Sompo Sigorta)

Akif Egemen Güven (HDI Afyon Belediyesi)


Haftanın Altın Karması (Yabancı)
Daryl Macon JR (Galatasaray Doga Sig)

Malik Newman (Frutti Extra Bursaspor)

Stanton Kidd (Ormanspor)

Sam Dekker (Türk Telekom)

Mouhammadou Jaiteh (Gaziantep Basket)


Haftanın Koçu
Tutku Açık (Frutti Extra Bursaspor)

Nenad Markovic (Gaziantep Basketbol)


Haftanın Oyuncusu
Mouhammadou Jaiteh (Gaziantep Bask)


Haftanın Genç Oyuncusu
Şehmus Hazer (Beşiktaş Sompo Sigorta)


Haftanın skoreri
Samuel Dekker (Türk Telekom) 28 sayı

Daryl Macon (Galatasaray Doğa S) 28 sayı


Haftanın 3’lükçüsü
Terrell Holloway (Ormanspor) 5/7


En fazla 3’lük sayı kaydeden oyuncu
İsmet Akpınar (Bahçeşehir Koleji) 7/11


Haftanın en fazla sayı atan takımı
Fenerbahçe BEKO (93)


Haftanın en az sayı yiyen takımı
Bahçeşehir Koleji (66)

OGM Ormanspor (66)


En fazla serbest atış kullanan takım
Pınar Karşıyaka (27/34)


En az serbest atış kullanan takım
PETKİM Spor (2/2)


En fazla ribaund alan takım
OGM Ormanspor (43)


En fazla ribaund alan oyuncu
Johnathan Williams (Galatasaray DS) 12


En fazla asist yapan takım
Gaziantep Basketbol (27)


En az asist yapan takım
Darüşşafaka TEKFEN (15)


En fazla asist yapan oyuncu
Alex Perez (Bahçeşehir Koleji) 12


En fazla top çalan takım
Darüşşafaka TEKFEN (11)


En az top çalan takım
Galatasaray Doğa Sigorta (3)

PETKİM Spor (3)


En fazla top çalan oyuncu
Can Uğur Öğüt (Gaziantep Basketbol) 4


En fazla top kaybeden takım
Bahçeşehir Koleji (19)


En az top kaybeden takım
HDI Afyon Belediyespor (6)

Gaziantep Basketbol (6)





 

 

 

 



Gelecek Hafta Maçları (6. Hafta / 31 Ekim / 1 Kasım 2020)


Bahçeşehir Koleji - HDI Afyon Belediyespor


PETKİM Spor - Galatasaray Doğa Sigorta


Darüşşafaka TEKFEN - Frutti Extra Bursaspor


TOFAŞ - Fenerbahçe BEKO


Lokman Hekim Fethiye Belediyespor - Beşiktaş Sompo Sigorta


Gaziantep Basketbol - OGM Ormanspor


Türk Telekom - Pınar Karşıyaka


Anadolu Efes - Büyükçekmece Basketbol





 

 

Puan Durumu




S
Takım
O
G
M
A
Y
P




1
Fenerbahçe BEKO
5
5
0
459
349
10


2
Anadolu Efes
5
5
0
448
350
10


3
Türk Telekom
5
4
1
438
413
9


4
Pınar Karşıyaka
5
4
1
421
350
8


5
Bahçeşehir Koleji
5
3
2
425
416
8


6
Gaziantep Basketbol
5
3
2
368
362
8


7
Frutti Extra Bursaspor
5
3
2
419
416
8


8
TOFAŞ
5
2
3
404
415
7


9
HDI Afyon Belediyespor
5
2
3
395
428
7


10
Büyükçekmece Basketbol
5
2
3
414
449
7


11
OGM Ormanspor
5
2
3
398
461
7


12
Darüşşafaka TEKFEN
5
1
4
425
428
6


13
PETKİM Spor
5
1
4
419
437
6


14
Galatasaray Doğa Sigorta
5
2
3
411
432
6


15
Lokman Hekim Fethiye Belediyespor
5
1
4
361
453
6


16
Beşiktaş Sompo Sigorta
5
0
5
395
441
4