Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, Yönetim Organizasyon Bölümü’nün gerçekleştirdiği Kariyer Günleri Etkinliği vesilesiyle AKÜ Afyon Meslek Yüksekokulu’nda öğrencilerle bir araya geldi.
Etkinlik AKÜ Meslek Yüksek Okulu ve Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’nın tanıtım videosunun izlenmesiyle başladı. Etkinlikte ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser’in hayatı okundu.
Serteser’in yarım asırlık arkadaşı olan AKÜ Öğr. Gör. Yılmaz Soytekin moderatörlüğünde başlayan söyleşide ilk soru ATSO’nun vizyon ve misyonları oldu.
Serteser, ATSO’nun vizyon ve misyonu olarak;
‘’Bu söyleşilere mutluluk duyarak katılıyorum. Yılmaz hocam katılır mısın? dediğinde hemen kabul ettim. Sizlerle olmaktan mutluyum. Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin 30 yıllık mazisi ve öneminden ötürü burada bulunmaktan mutluluk duyuyorum. Bu gururu içinizde yaşatmanızı sizlerden istirham ediyorum. Klişe cümlelerden ziyade pratik cümlelerle anlatmak istiyorum. Afyonkarahisar’ın ekonomik açıdan büyümesini sağlamak ve ticaretini geliştirmek, iş insanlarımıza destek olmak ve sorunlarını çözmek, ihracatı ve ekonomiyi üst düzeye çıkarmak bizim asıl amacımızı oluşturuyor. Tabii ki sosyal ve kültürel konulardan da uzak kalmamak gerekiyor. Fiilen desteklediğimiz ve geliştirdiğimiz spor organizasyonlarıyla bu konuda aktif olarak rol almaya çalışıyoruz. Spor, kültür ve ekonomi gibi her konuda yer almak ve geliştirmek için çalışıyoruz. Genel olarak misyon ve vizyonumuzun bu olduğunu söyleyebilirim.’’ dedi.
ATSO’nun yeşil bina başarısının sorulmasının ardından Serteser;
‘’Biz göreve gelmeden önce binamız şehir merkezindeydi. 2009 yılında bulunduğumuz bina yeterli gelmemeye ve bizleri temsil edememeye başladı. Şu an yeni binamızın olduğu arazi ise ATSO’ya aitti. Bina inşaatı bu arazi üzerinde 2011 yılında başladı ve 2013 yılında bitti. İnşaat mühendisi olduğum için yeşile ve çevre duyarlılığına çok önem veriyorum. Bu binayı yeşil bina kriterlerine uygun olarak yapmak istedim. Tabi son yıllarda bu yeşil işi kazandı. İki yıl incelemeden sonra ‘’olağan üstü derecede’’, ülkemizde bu derecede değerlendirilen ilk bina olduk. Dünyada 5 bina içerisinde finale kaldık. Finalde oylar online olarak kullanıldı. Tabi bu bina hem yurt içi hem yurt dışında duyulunca ciddi oranda oy aldık. Bina tüm enerjisini yenilenebilir enerjilerden elde ediyor. 550 kWh’lık bir güç üretiyoruz. İhtiyacınızı karşılıyoruz ve fazlasını ise satıp gelir sağlıyoruz. Aynı zamanda jeotermalle Afjet’le ısınan bir bina. Yağmur sularıyla kampüsümüzü sulamayı ilave ettik. Ağaçlara kuş yuvalarını ve sulukları ilave ettik. Şarj istasyonu ekledik. Tüm aydınlatmalar tasarruflu lambalardan oluşuyor. Yani binamız gelişmeye de devam ediyor. Cari açığımızın büyük bir kısmını enerji oluşturuyor. Böyle binalarla birlikte hem gider azaltılır hem de gelir oluşturma şansımız var. Hükumetimize, devletimize örnek olsun. Bundan sonra yapılan kamu binaları yeşil bina olarak yapılsın.’’ dedi.
Yeni yapılacak olan OSB’nin sorulmasının ardından Serteser;
‘’1998 yılında yeri belirlenmiş 2009’da adı tescillenmiş bir yer. Fakat bulunduğu yerin %97’si kişilere ait, devletin değil. Vali bey göreve geldiğinden beri bu konuya çok önem verdi. Artık yapılması gerekiyor. Beni de başına getirmek istediler. Bu projeyi gerçekleştirirken yeşil OSB yapalım dedik. Valimiz ve millet vekillerimizde destek verdi. Ülkemizin ilk yeşil OSB’sini yapmaya karar verdik. Yatırımcılara açmamış ve duyurmamış olmamıza rağmen yatırımcılardan büyük başvuru geldi. Bakıldığında Kg olarak ihracatımız düşüyor. Bizim katma değer üretmemiz gerekiyor. Yeni yapılacak olan OSB’nin Afyonkarahisar’dan ayrı bir ihracat hedefi olacak. Bakıldığında Afyonkarahisar 1 dolarlık ithalata karşılık 4.66 dolar ihracat yapıyor. Bu konuda ülkemizde 13. sıradayız.’’ dedi.